hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kürtçe okullar için başvuru

    Kürtçe okullar için başvuru
    expand

    HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Anadolu Ajansı muhabirlerine yapılan saldırıya ilişkin, "Biz dün yaşanan olayı da kınıyoruz. Nasıl oldu kim tarafından geliştirildi, bilmiyoruz. Bir gazetecinin yaralanması elbetteki bizim için düşündürücüdür" dedi. Irmak, Kürtçe eğitim verecek okullar için de başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demokratik Bölgeler Partisi ve bazı sivil toplum kuruluşları üyelerinden oluşan bir grup, Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelerek, Bağlar ilçesinde Kürtçe eğitim vereceği belirtilen "okul"un mühürlenmesi gerekçesiyle düzenlenen yürüyüş sonrasında çıkan olaylarda gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması için basın açıklaması yaptı.

    Irmak, burada yaptığı açıklamada, Kürtçe eğitim verileceği iddia edilen okul için halkın çok naif talepler dile getirdiğini savunarak, bu talepler karşısında orantısız güç kullanıldığını ileri sürdü.

    Kürtçe okul gerginliğinde gazeteci bıçaklandı

    Okulların içeriğine bakılabileceğini, orada çocukların eğitim gördüğünü söyleyen Irmak, "Buna karşı bu kadar tahammülsüzlük olamaz. Dengesiz bir güç kullanılıyor. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz" dedi.

    Irmak, şöyle konuştu: "Biz dün yaşanan olayı da kınıyoruz. Nasıl oldu, kim tarafından geliştirildi, bilmiyoruz. Bir gazetecinin yaralanması elbetteki bizim için düşündürücüdür. Dün emniyet müdürü, devlet görevlileriyle yapılan görüşmelerde buna özellikle değinildi. Sağduyu eğer hakim olursa hiçbir şey olmayacağı defalarca dile getirildi. Gerginlik çıkartılır ve bu politika devam ettirilirse bu tutum kimi provokatif eylemlere de yol açabilir. Ne zaman ki süreç çözüme yaklaştı ne zamanki bir adım atmaya yakın bir süreç yaşadık ne yazık ki birileri gölge yapmaya çabaladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bozdağ'dan Kürtçe okul yorumu: "Algı operasyonu"

    Bu süreci sabote etmemek için bizim azami hassasiyetgöstermemiz gerekiyor. Bunu devlet yetkililerinin, kolluk kuvvetlerinin, elbette bu sorumluluğu taşıyan, bu eylemselliği yürütenlerin de bu hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Buradan, yaralı muhabir arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu eylemi de asla tasvip etmediğimizi, bu olayların da hiç bir şekilde yarar sağlamadığını da ifade etmek istiyoruz ancak bu ortamı hazırlayanların da sorumluluk sahibi olduğunu ifade etmek istiyorum."

    "Okul" için başvuruda bulunacaklar

    Irmak, Türkiye'de yaşayan bütün etniklerin kültürlerini, dillerini yaşatma hakkına sahip olduğunu ifade ederek, "Bu hak ancak bu ülkeyi zenginleştirir, bölmez, bütünleştirir. Bu hakkın en kısa sürede anayasal
    güvenceye alınması şarttır" dedi.

    DBP'li Başkan mührü söküp okulu açtı

    Kürtçe okula mühür

    Yetkililer tarafından, okulun açılışına izin verilmemesinin başvuru yapılmadığına dayandırıldığını belirten Irmak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İzin başvurusu için dosya hazırlanıyor. Dün bir toplantı gerçekleştirdik. İzin konusundaki girişimlerin başlatılması konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Dosya hazır olursa yarın, olmazsa önümüzdeki hafta başında müracaat yapılacak. En geç birkaç gün içinde başvurumuzu yapacağız ve bekleyeceğiz. Sayın Başbakanın da Eğitim Bakanının da diğer devlet yetkililerinin de ifade ettiği buydu. Şimdi bekleyeceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başvurunun reddedilmesi durumunda konuyu bir üst mahkemeye, o da olmazsa Anayasa Mahkemesi'ne oradan da AHİM'e kadar götüreceklerini kaydeden Irmak, "Bizim için cevap ne olursa olsun mücadele devam edecektir. Yasal karşılık olmazsa bile bu yasal karşılık oluşturuluncaya kadar halkımız talebinde ısrarcı olmaya ve bu talebi dile getirmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow