hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Marmara Depremi'nin 15.yılı

    Marmara Depreminin 15.yılı
    expand

    17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yaşamını yitirenler depremin merkezi olan Gölcük ve Yalova'da düzenlenen törenlerle anıldı. Büyük acının yıl dönümünde depremde hayatını kaybedenler için gözyaşları ve dualar birbirine karıştı. Gölcük'te konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık "Eskiye göre çok daha güzel bir şehir yaptık. Yapamadığımız tek şey şehitlerimizi geri getirememek. Yapacağımız tek şey onların ruhlarına fatihalar okumak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin anma töreni saat 03.02'de Gölcük'te Kavaklı sahilinde gerçekleştirildi. Kavaklı sahilinde yaptırılan Deprem Anıtı önünde düzenlenen anma töreninde, 17 Aralık 1999'da, Marmara Depremi'nin meydana geldiği saat 03.02'de saygı duruşunda bulunuldu. Yaşamını yitirenlerin anısına çelenk bırakıdı, denize karanfiller atıldı ve dualar edildi.

    "Türkiye bir deprem ülkesi"
    Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, 17 Ağustos 1999'da merkez üssü Gölcük olan büyük bir felaketin yaşandığını belirterek, aradan geçen 15 yıl içinde maddi yaraların sarıldığını fakat manevi olarak acıların hala taze olduğunu söyledi. Bir daha böyle acılar yaşamamak için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Yazıcı, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, bu yüzden depremle yaşamayı öğrenmek zorunda olduklarını kaydetti.

    Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de Marmara Depremi'nde yaşamlarını yitirenleri rahmetle andıklarını ifade ederek, depremi hiçbir zaman unutmadıklarını, unutturmayacaklarını vurguladı. Tören, Gölcük İlçe Müftüsü Mehmet Yazıcı'nın yaptığı dua ile sona ererken, vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.

    "Üsküdar'daki göçüğü gazetecilere haber verdim diye gözaltına alındım"

    Yalova'da Deprem Anıtı'na akın
    Yalova'da depremin yıl dönümü nedeniyle vatandaşlar akşam saatlerinden itibaren depremde yıkılan binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı'nı akın etti. Depremde hayatını kaybeden kişilerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bırakan vatandaşlar, anıt içinde bulunan fotoğraf sergisini de gezdi.Gece geç saatlerden itibaren anıt çevresindeki kalabalık arttı.

    Törende Yalova İl Müftülüğü görevlileri tarafından dualar okundu,ilahiler söylendi.Törene AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ve Belediye Başkanı Vefa Salman, partilerin il temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ayrıca Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği de Cumhuriyet Meydanı ve Deprem Anıtı arasında meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Törende ayrıca, katılımcılara lokma ve helva ikram edildi.

    Bakan Işık konuşurken olay çıktı
    17 Ağustos Marmara Depremi'nin 15. yıldönümü konuşmalarının yapıldığı Gölcük Kavaklı sahiline Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık saat 00.00'da geldi. Bakan Işık, selamlama konuşması yaptığı sırada alkol ve uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilen Recep Aydın isimli kişi Bakan Işık'a seslenerek, "Depremle ilgili konuşuyorsunuz Gölcük'te bir prefabrik ve çadır yok" diyerek tepki gösterdi. Bakan Fikri Işık da "Gel konuşalım" diye yanıt verdi. Bakan Işık'ın korumaları tarafından işsiz olduğu öğrenilen Recep Aydın alandan uzaklaştırılıp, gözaltına alınmak istendi. Bu sırada Aydın, kollarına giren polislere "Başka koruma yok mu? Başbakanın korumalarını da gönderin" dedi. Aydın ifadesi alınmak üzere Gölcük Polis merkezine götürüldü.

    İnsanları depremin öldürmediğini binaların öldürdüğünü söyleyen Bakan Işık, "Rabbim tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Depremi hep birlikte yaşadık. Aradan 15 yıl geçti. Depremin bu süre içerisinde yaralarını sardık. Kocaeli'nin her yeri nakış nakış işlendi. Eskiye göre çok daha güzel bir şehir yaptık. Yapamadığımız tek şey şehitlerimizi geri getirememek. Yapacağımız tek şey onların ruhlarına fatihalar okumak. Deprem şehitlerini unutmayacağız. Deprem gerçeğini de unutmayacağız.

    Şahin: ''Gül gelse bile başbakan olamaz''

    Burası deprem bölgesi. Deprem öldürmüyor insanların binalar öldürüyor, hırsı ihtirası öldürüyor. Kendi aramızda o gece yaşanan dayanışmayı unutmayacağız. Deprem anından itibaren insanların tek vucud olma durumunu da unutmayacağız. Dünyanın bize gösterdiği ilgiyi unutmayacağız. Kocaeli'nde yaşanan 1999 depreminin ardından Van'da yaşanan depremde dünyada en hızlı müdahele edilen ve en başarılı müdahele edilen depremlerden birisi oldu. Birinci yılında 20 bine yakın konut hak sahiplerine teslim edildi" dedi. 

    Dünyanın en şanslı insanları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow