hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası "sadeleşeceğim" dedi kafaları karıştırdı

    Merkez Bankası sadeleşeceğim dedi kafaları karıştırdı
    expand

    Merkez Bankası son yıllarda uyguladığı para politikasından vazgeçerek sadeleşmeye gitmeye hazırlanıyor. Normalleşme süreci için teknik çalışma yapılacak. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sadeleşmeye yönelik yapılacak çalışmanın ağustosta açıklanacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başçı, fazla bir sıkılaşma veya gereksiz gevşeme yapmayacakları mesajını verirken, bu mesajla olumlu ya da olumsuz senaryoya karşı tavır alacağı yorumlarına neden oldu. Merkez’in faiz koridorunu daraltıp ortalama fon maliyeti olan yüzde 8.5’luk faizi kullanabileceği ya da yüzde 7.5’luk politika faizi ile fonlama maliyetini birbirine yaklaştıracağı tahmin ediliyor.

    Hangi faiz daha iyi?

    Başçı, dün yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda, Türkiye’de geniş faiz koridoruna olan ihtiyacın zaman içinde azalabileceğini belirterek, “Böyle bir durumda, faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendirebileceğiz. Bunu ağustosta teknik bir raporla başlatıyoruz” dedi. Çalışmalarda, “Bugünkü mevcut para politikası duruşumuzun aynısını bize sağlayacak olan tek faiz nedir?” sorusu üzerine yoğunlaştıklarına dikkati çeken Başçı, kamuoyuyla da ağustostaki PPK toplantısı sonrasında özetler vasıtasıyla çalışmanın nasıl yapılacağını, artı ve eksilerine dair teknik dokümanın paylaşılacağını kaydetti. Başçı, çalışmanın sıkılaştırma veya gevşeme şeklinde bir çalışma olmadığını dile getirdi. Sadeleştirme politikasının ne zaman başlayacağını ve sadeleştirmeyi yaptıktan sonra Amerikan kıymetlerinin faiz oynaklığı artarsa ne yapacaklarını açıklayan Başçı, “O duruma karşı da savunma mekanizmamızı isteyeceğiz arkadaşlardan. O güvence bize gelirse kurul olarak biz bunu rahat bir şekilde anlatabileceğimize kani olursak ve kamuoyu da ‘getirisi normal bir eğime döndü’ derse ondan sonra adım atmaya başlayabiliriz” bilgisini verdi. Sadeleştirme belgesi ile herhangi bir kaygı varsa onları tamamen gidereceklerini ifade eden Başçı, “Normalleşme konusunda biz hazırız, artık normalleşme kaygısı Türkiye için yerini normalleşme arzusuna bırakabilir” dedi. Başçı, “Türkiye’deki vatandaşlarda kur endişesi var, bu endişeleri ortadan kaldıracak güzel bir planla çıkıp, ‘bakın hiç endişe etmeyin şu şekilde savunma mekanizmalarımız duruyor, tek faize geçiyoruz. Hemen de geçebiliriz ya da kademeli geçebiliriz’ şeklinde bir iletişim şart” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyon tahmini yükseldi

    Başçı, 2015 sonunda enflasyonun orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere 6 ile 7.8 aralığında, 2016 sonunda ise orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere 3.7 ile 7.3 tahmin ettiklerini söyledi. Bir önceki raporda 2015 yıl sonu tahmini yüzde 6.8’di. Başçı, gıda fiyatlarının enflasyona katkısında gerileme yaşandığını gördüklerini belirterek, önlemlerin etkisinin görüleceği öngörüleriyle 2015 sonu gıda enflasyonu varsayımını yüzde 9’dan yüzde 8’e indirdiklerini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar 2.79’u gördü

    Dolarda yükseliş Merkez Bankası açıklamasıyla da yavaşlamadı. Dolar güne 2.78 seviyelerinden başladı gün içinde 2.79 lirayı aştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow