hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Greenpeace'ten Mersin'in en yüksek binasında eylem

    Greenpeaceten Mersinin en yüksek binasında eylem
    expand

    Greenpeace Akdeniz üyeleri, Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’ne yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’ni protesto etmek için 177 metre yüksekliğinde olan Mersin'in en yüksek binasında pankart açtılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mersin'de Akdeniz ilçesinde bulunan ve şehrin en yüksek binası olan 52 katlı otelin 38. ve 45. katına çıkan 6 Greenpeace üyesi, otel pencerelerinden sarkarak üzerinde "Nükleer Pahalıya Patlar" ve "Nükleere Hayır" logolu 2 dev pankart açtılar.

    Eylemin ardından Mersin adliyesinin önünde açıklama yapan Greenpeace Akdeniz avukatı Deniz Bayram, "Greenpeace’nin planlanan santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun eksiklikleri nedeniyle Aralık ayında açtığı dava devam ediyor. Greenpeace, ÇED Raporu’nun iptalini ve Türkiye’nin nükleer planlarından vazgeçerek, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjilere yönelmesini talep ediyor. Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan santralin ÇED raporu, kısa bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak, nükleer projeye izin verildi. Bu rapor, eksikliklerin yanı sıra yanlış bilgilerle dolu. Şeffaf ve katılımcı olmayan süreçler ile kabul edilen ÇED raporunda, radyoaktif atıkların nasıl yönetileceği ve boğazlardan geçişi gibi esaslı konular belirsizliğini koruyor” dedi.

    Nükleer enerji santrallerinin, sosyal, çevresel ve ekonomik boyutuyla düşünüldüğünde Türkiye topraklarına büyük zarar vereceğini vurgulayan Bayram, şunları kaydetti:

    "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda bu projeye (Akkuyu Nükleer Güç Santrali) izin veren Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu onaylandı. Bu ÇED kararına karşı birçok örgüt ve kurum gibi Greenpeace de bir dava açtı. Çünkü ÇED kararının dayanağı olan ÇED raporu pek çok eksik ve yanlış bilgilendirmelerle dolu. Şeffaf olmayan ve katılımcı olmayan bir süreçle yürütülen bir ÇED sürecinde bu eksik ve yanlış bilgilere karşı bir dava ile yargı sürecini başlattık. Biz bu yargı sürecinin adil ve hakkaniyetli bir şekilde devam edeceğine güvenmek istiyoruz. Karar vericilerden, ÇED kararının bu eksik ve yanlış bilgilendirilmelerle, nükleer enerji santrallerinin Türkiye'ye zarar vereceğini görerek bu kararın iptal edilmesini umut ve talep ediyoruz."

    Uludere'de katırların öldürülmesine tepki

    Greenpeace eylemcilerinin bugün başarılı bir eylem gerçekleştirdiğini söyleyen Bayram, "Greenpeace eylemcileri, Türkiye’nin en yüksek binalarından birinden, hem Mersin hem de Türkiye’de nükleer istemeyen çoğunluğun sesi oluyor. Karar vericiler bu sese kulak vermeli. Türkiye, hem maddi olarak hem de riskleriyle bu topraklara pahalıya patlayacak olan nükleer enerjiye mahkum olmak zorunda değil. Projenin ÇED Raporu hakkında adil bir yargılama sürecinin yürütüleceğine güvenmek istiyor ve ilgili raporun yargı sürecinde iptal edileceğine inanıyoruz. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, projenin tamamının Rusya hükümeti tarafından gerçekleştirileceği bir projedir. Nükleer bir kaza olması halinde, bu kazanın çevreye ve canlı yaşamına vereceği geri dönülemez zararların ekonomik ve sosyal sorumluluğunu kimin alacağı ise muğlaktır. Nükleer sorumluluk, Türkiye yasalarında düzenlenmediği gibi bu konularda yapılan uluslararası sözleşmeler ise yetersiz, eksik ve Türkiye’de uygulama alanı olmayan düzenlemelerdir. ÇED Raporu hazırlanırken şeffaf ve katılımcı bir süreç işletilmemiştir. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ve halkın katılımı sürecinde iletilen itirazların dikkate alınıp alınmadığı bugün bile halen bilinmemektedir. Nükleer enerji santralinin radyoaktif ve tehlikeli atık statüsünde olan nükleer atıkların nasıl depolanacağı ve taşınacağına ilişkin yeterli bilgiler yer almamaktadır. Santralin kurulması planlanan alana yakın bir fay hattı bulunuyor ancak ÇED raporunda, deprem olması durumundaki kaza riskleri değerlendirilmemiştir. Proje kapsamında, kaza riskleri gereği gibi değerlendirilmemiş, kaza olması halinde tahliye planı uluslararası standartlar kapsamında değerlendirilmemiştir" şeklinde konuştu.

    Penguen çizerlerine 11 ay hapis cezası

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow