hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milli Eğitim'de tüm üst düzey yönetim ve okul müdürleri değişecek

    Milli Eğitimde tüm üst düzey yönetim ve okul müdürleri değişecek
    expand

    Hükümetin TBMM'ye gönderdiği dershanelerin kapatılmasını öngören yasa tasarısında çok tartışılacak sürpriz bir madde çıktı. Tasarıdaki maddeye göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Müsteşar hariç tüm üst düzey yönetimi değişecek. En önemli değişiklik ise okul müdürleriyle ilgili. Artık 4 yıldan fazla okul müdürlüğü görevi yapılamayacak. Bu durumdaki yaklaşık 100 bin okul müdürü gidecek yerlerine yeni isimler göreve gelecek. Ayrıca Milli Eğitim Bakanı doğrudan öğretmen atayabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tasarıya eklenen geçici madde ile Müsteşar Yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu Başkan ve Üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 il milli eğitim müdürlerinin görevlerinin, ‘kanun yürürlüğe girdiği tarihte sona ereceği hükme bağlandı. Tasarıda bu görevlerde bulunanların "bu maddenin yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın" sona ereceği vurgulandı.

    4 yıllık okul müdürleri de gidiyor

    Tasarı ile yine okul müdür ve yardımcılarının görev süreleri de belirlendi. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların, bu görevlerinin ‘hiçbir işleme gerek kalmaksızın’ sona ereceği belirtildi.

    Tasarıda dershaneler konusundaki önemli unsur ise, dershanelerin 1 Eylül 2015’te tamamen kapanacağının hükme bağlanması oldu. Özel okula dönüşmek isteyen dershanelere de tüm şartları yerine getirmek için Haziran 2018’e kadar süre tanındı. 50 bin özel okul öğretmeni içinde 6 yıllık çalışmışlığı olanlar, KPSS’ye girmeden ancak bakanlığın sözlü sınavıyla 2015 yılı yaz tatilinden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen kadrosuna alınması hükme bağlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dershane yasası Meclis’te

    5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası’nda yapılacak değişiklikle dershaneler tamamen kapanacak. Özel okula dönüşmek için başvuranlara teşvik verilecek.

    Tasarıda öngörülen değişiklikle "dershane" tanımı tamamen kanundan çıkarılıyor. Çeşitli kurslar tanımında ise yine dershanelerin kanundan çıkarılması amacıyla "orta öğretime ve yüksek öğretime giriş sınavlarına hazırlık" niteliğinde olmamak kaydıyla’ ibaresi ekleniyor. Böylece kişilerin "sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil yetenek ve deneyimlerini" geliştirecek kursların faaliyetine olanak sağlanıyor. Ancak ortaöğretim ve yüksek öğrenim sınavlarına hazırlık için kurs açılmasının önü kesiliyor.

    Etüt merkezine 12 yaş sınırı

    Özellikle çalışan anne ve babaların tercih ettikleri öğrenci etüt merkezlerinde ise çocukların ödevlerine yardımcı olmak üzere verilen eğitimler ise yasak kapsamına alınmıyor. Ancak bu merkezlere gidebilecek çocuklar için 12 yaş üst sınırı çiziliyor.

    Bakanlıktan izin şartı

    Tasarı ile, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda "her ne ad altında olursa olsun, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen tüm faaliyetler" Milli Eğitim Bakanlığı’nın iznine bağlanıyor.

    Dershane öğretmenlerinin durumu

    Dershanelerde yaklaşık 50 bin öğretmenin çalıştığı tahmin ediliyor. Tasarıda bu öğretmenlerin dershanelerin kapatılmasıyla ortaya çıkacak durumuna da açıklık getiriliyor. Buna göre 1/7/2015 tarihinde en az 6 yıl çalışmış olanlar, kamuda öğretmen olma şartlarını taşıyorlarsa KPSS’ye girmeden bakanlık tarafından sözlü sınava alınacaklar. Sözlü sınavı geçenler de öğretmen olarak atanabilecekler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel okula giden öğrenciye devlet desteği

    Devlet, özel okula giden öğrencilere de maddi destek verilecek. Kaç öğrenciye destek verileceği, özel okullarda boş kapasiteler dikkate alınarak her yıl Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığınca ortaklaşa belirlenecek. Destek kriterleri şöyle olacak:

    1- Yörenin kalkınmada öncelik derecesi
    2- Öğrencinin ailesinin gelir durumu
    3- Eğitim bölgesinin öğrenci sayısı
    4- Desteklenen öğrenci ve gideceği okulun başarı seviyeleri
    5- Öncelikli öğrenciler

    Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak, devleti yanıltan özel okullar önce para cezasına çarptırılacak; suçun tekrarı halinde ise kurum açma izinleri iptal edilebilecek.

    Tasarıya göre dönüşüm için öngörülen sürede, belirlenen şartları karşılayamayan okulların faaliyet izinleri iptal edilecek. Bu süre içinde kendilerine verilen destek, gecikme faiziyle geri alınacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dönüşümde son tarih 2018

    Halen dershane olarak hizmet veren kurumlar, 1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı da bu kurumlardan yine 1 Eylül 2015’e kadar özel okula dönüşmek konusundaki talepleri toplayacak. Talepte bulunan kurumlar, bu tarihten itibariyle ‘özel okul’ statüsüne kavuşacaklar ancak Bakanlıkça belirlenen tüm şartları yerine getirmeleri için kendilerine, devlet desteğiyle birlikte süre verilecek. Bu şartları yerine getirmenin son tarihi ise 2017-2018 eğitim öğretim yılının son günü olacak. Bu da 2018 yılının Haziran ayına tekabül ediyor.

    Talim Terbiye Kurulu'nun yetkileri kısıtlanıyor

    Tasarı ile Talim Terbiye Kurulu’nun görev ve yetkileri, Milli Eğitim mevzuatı konusunda "karar vermekten", "görüş bildirmeye" çevriliyor. Böylece kurulun statüsü "danışman" seviyesine düşürülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müsteşar hariç herkesin görevi sona erecek

    Tasarıya eklenen geçici madde ile kanun yürürlüğe girer girmez Talim Terbiye Kurulu Başkan ve üyeleri ile Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, Strateji Geliştirme Başkanı, İnşaat ve Emlak Grup Başkanı ve Grup Başkan kadrolarında bulunanlar ile Bakanlık taşra teşkilatında il müdürü kadrolarında bulunanların görevleri bu yasanın yayımı tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.

    Yurtdışına dil şartı

    Yurtdışı görevlendirmelere dil şartı geliyor. Milli Eğitim mensuplarının yurtdışında görev yapacakları ülkenin dilini ya da Almanca, Fransızca, İngilizce dillerinden birini bilme zorunluluğu getiriliyor.

    Özür atamaları yarıyıl ve/veya yaz tatilinde

    Özür atamalarının yarıyıl ve/veya yaz tatilinde yapılacağı hükmü de tasarıda yer alıyor.

    Okul müdürlerini vali atayacak

    Okul müdürü ve yardımcılarının bir okulda yapabilecekleri görev süresi 4 yıl olarak belirleniyor. Okul müdür ve müdür yardımcılarını atama yetkisi il milli eğitim müdürünün teklifi ile valiye veriliyor.

    Bakana öğretmen atama yetkisi

    Tasarıyla ayrıca bakana proje yürüten okullara öğretmen atama ve yönetici görevlendirme yetkisi verilen şu hüküm ekleniyor:

    “Yurtiçi ve yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslar arası proje yürütün okul ve kurumlar, bakan onayıyla proje olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile bakan onayıyla doğrudan bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri bakan tarafından yapılır.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow