hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Okmeydanı'na düzenlenen DHKP-C operasyonunda 7 kişi tutuklandı

    Okmeydanına düzenlenen DHKP-C operasyonunda 7 kişi tutuklandı
    expand

    Okmeydanı'nda DHKP-C'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 24 kişiden 7'si tutuklandı. Tutuklananlardan 2'si 18 yaşının altında, biri de İngiliz vatandaşı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Perşembe günü başlatılan operasyonda Okmeydanı'nda gözaltına alınan 24 kişi, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sabah adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin ifadelerini 4 savcı aldı. Yaşları 18'den küçük 5 şüpheliden 2'si "terör örgütüne üye olma" iddiasıyla sevk edildikleri hakim tarafından tutuklandı. 18 yaşından küçük şüphelilerden birine adli kontrol uygulaması konulurken diğerleri ise serbest bırakıldı.

    Yaşları 18'den büyük 19 şüpheliden 7 kişi "terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla tutuklanmaları, 6 kişi ise adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi. Diğer kişiler ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

    Tutuklanması talep edilen 7 kişiden aralarında İngiliz vatandaşı S.S.K.'nın da bulunduğu 5 kişi de mahkemece tutuklandı.

    İdil Kültür Merkezi'nde gözaltına alınan İngiliz vatandaşı S.S.K'nın da (52) aralarında bulunduğu 5 kişinin sorgusu nöbetçi İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapıldı. Şüpheliler V.O., C.Y., S. S., B.E. ve İngiliz vatandaşı S.S.K. "Terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla tutuklandı. Diğer şüpheliler F. E. ve H. S. hakkında ise yurtdışı çıkış yasağı ve haftada bir kere imza atma adli kontrolleri uygulanarak serbest bırakıldı. 6 şüpheli ise sadece yurtdışı çıkış yasağı konarak serbest kaldı.

    "Terör örgütünün yoğunlaştığı yerde yakalanmış oluşu..."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme karında, İngiliz vatandaşı S.S.K. hakkında tutuklamaya gerekçe olarak şu ifadelere yer verdi: "Şüphelinin yabancı uyruklu oluşu ve yasadışı terör örgütünün yoğunlaştığı yerde yakalanmış oluşu ayrıca dosya içerisindeki bilgilerden Avrupadaki yasadışı silahlı örgüt toplantılarına katılıyor oluşu, yabancı uyruklu olması nedeniyle kaçma ihtimalinin bulunması somut delil olmakla şüphelinin üzerine atılı suçun katalog suçlardan olması nazara alınarak tuutklama sebeplerin var kabul edilmesi gerektiği ve adli kontrol tedbirlerinin bu halde yetersiz kalacağından tutuklanmasına..."

    Suçlamaları kabul etmedi

    Şüpheli S.S.K.nöbetçi savcılıktaki ifadesinde, İskoçya doğumlu olduğunu ve tercümanlık yaptığını belirttiği öğrenildi. İngilizce-Türkçe çeviriler yaptığını söylediği öğrenilen S.S.K'nın, 1996 ve 2011 yıllarında Türkiye'ye gelerek Türkçesini geliştirmek için birer hafta kaldığını ifade ettiği kaydedildi. 2014 yılında da sosyalist bir proje hakkında düzenlenen seminerde tercümanlık yapmak için de bulunduğunu belirttiği öğrenilen S.S.K'nın, "Ben sosyalist bir dünya görüşüne sahip olduğum için bu yönde yapılan sempozyumlardan haberim oluyor. Şubat ayında İstanbul'a geldim o tarihten beri de buradayım. En son 2 Nisan tarihinde daha önce de birkaç kez gitmiş olduğum İdil Kültür Merkezi'ne gittim. Buraya gitmemin sebebi uyumaktı. Tam uykuya dalacaktım, dışardan sesler geldi. Polisler beni ve içerde bulunan 4 kişiyi gözaltına aldı. Polisin elinde otomatik tabanca gördüm, bir an öldürüleceğimi de düşündüm. Bir kaos yaşandı. Bana ve arkadaşlarıma vurdular. Sonrasında emniyet müdürlüğüne götürüldük. Türkiye'de tek katıldığım gösteri 2011 yılında Galatasaray Lisesi önünde hapishanede öldürülen tutuklularla ilgili yapılan gösteridir. DHKP-C örgütüyle herhangi bağım yoktur, bu örgütten kimseyi tanımıyorum. Benim herhangi bir ülkenin istihbarat örgütüyle de ilgim yoktur. Üzerime atılı DHKP-C örgüt üyeliği suçlamasını kabul etmiyorum" dediği öğrenildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow