hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ölüm şebekesine jandarma baskını

    Ölüm şebekesine jandarma baskını
    expand

    İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 11 aylık takibin ardından göçmen kaçakçılığı yapan ve son olarak geçen yıl 1'i çocuk 2'si kadın 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı organize ettikleri ileri sürülen 7 kişiyi yakaladı. Sanıkların, kötü koşullarda barındırdıkları kaçakları, teknelerle Yunanistan yakınlarına götürdükleri, ardından da burada küçük şişme botlara bindirip ölüme gönderdikleri ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen yıl 9 Aralık tarihinde meydana gelen olayda, Yunanistan'ın Sakız Adası'na gitmek isteyen Suriye ve Afgan uyruklu 35 kaçak, Yunanistan Sahil Güvenlik ekiplerince yakalandıktan sonra, Türk karasularına tekrar getirilip Çeşme'nin Ovacık Mahallesi Çatalazmak mevkiinde kıyıya yakın bir yerde denize bırakıldı. Denizde yaşanan can pazarının ardından, 32 kaçak kıyıya kadar yüzmeyi başarıp vatandaşların da yardımıyla kurtuldu.

    Ancak olayda, Afganistan uyruklu biri çocuk ikisi kadın olmak üzere üç kaçak ise, boğularak hayatını kaybetti. Olayın ardından, araştırma başlatan İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Çeşme İlçe Jandarma Komutanlığı, MİT, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüklerinin de desteğiyle Çeşme'de 74, Karaburun'da 21, Urla'da 38 ve Manisa'da 24 olmak üzere toplam 157 kaçak ile 11 organizatörü yakaladı.

    Şebekenin lider kadrosu da yakalandı

    İnsan kaçakçılarına yönelik aratırmalarını sürdüren jandarma ekipleri, İzmir ve İstanbul'da ortak yapılan baskınlarda, lider durumdaki 7 kişi yakalandı. Zanlılara yönelik takip sırasında, kaçaklara yönelik insanlık dışı yöntemler de ortaya çıktı. Zanlıların, Avrupa ülkelerine gitmek isteyen kişilerden yüksek ücretler aldıktan sonra, sağlıksız şartlarda, metruk kullanılmayan ev, işyeri, depo, baraka gibi yerlerde belli bir süre beklettikleri, ardından minibüs ve kamyonetlerle İzmir'e getirdikleri saptandı. Kaçakların daha sonra ise teknelerle Yunan adalarının yakınına kadar götürültükleri, burada da lastik botlara alınıp küçük gruplar halinde deniz ortasında kaderlerine terk ettikleri belirlendi. İnsan kaçakçılarının sorgularının tevam ettiği, ifateler doğrultusunda soruşturmanın genişleyebileceği açıklandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow