hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polis sanıkları tanımadı ama şikayetçi oldu

    Polis sanıkları tanımadı ama şikayetçi oldu
    expand

    Gezi olaylarında Berkin Elvan'ın yaşamını yitirmesi üzerine Antalya'da izinsiz yürüyüş yaptıkları iddiasıyla 10 kişinin yargılandığı davaya müşteki olarak katılan polislerden biri şikayetçi olmazken, diğerleri "Huzurdaki sanıkları tanımam ama şikayetçiyim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gezi olaylarında İstanbul'da başına polisin attığı gaz fişeği isabet eden ve 264 gün komada kalan 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümü üzerine Antalya'da 11 Mart 2014 günü akşam saatlerinde, yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi. Binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen eyleme polisin gaz fişeği ve TOMA'larla müdahalesi sonrası olaylar çıktı. Bu olaylarla ilgili 10 kişi hakkında dava açıldı.

    HDP İstanbul'da "başkanlar"a emanet!

    Antalya 15'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına 10 sanıktan 8'i ve müşteki 12 polisten 8'i ile avukatlar katıldı. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla açılan davada 12 polis memurunun şikayetçi gösterilmesine sanık avukatları itiraz etti ve salondan çıkartılmaları istendi. Ancak mahkeme heyeti talebi reddetti ve polislerin de ifadelerini aldı.

    "Tanımıyorum, şikayetçiyim"

    Polislerden E.B. olay günü gaz maskesini çıkarttığı ve gazdan etkilendiğini belirterek, sanıkları tanımadığını ve şikayetçi olmadığını söyledi. Duruşmaya katılan diğer 7 polis ise, gruba dağılmaları yönünde anons yapıldığı, dağılmayınca da müdahale emri verildiğini söyledi. Polislerin 5'i ayağına, biri koluna, biri de burnuna taş geldiğini beyan ederek, yaraladıklarını anlattı. Ancak huzurdaki sanıkları tanımadıklarını belirten polisler, şikayetçi olduklarını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arınç: "Gökçek hesabını verecek"

    Yürüyüş anayasal bir hak izin gerekmez

    Sanıklar ise ifadelerinde, Berkin Elvan'ın ölümü sonrasında gerçekleştirilen yürüyüşün tepki amaçlı olduğu ve Anayasa'nın verdiği hak gereği bu yürüyüşe katıldıklarını, izin almalarını gerektirecek bir durum olmadığını dile getirdi. Sanık avukatı Hakan Evcin ise savcılık iddianamesini talihsizlik olarak değerlendirerek, "Bu yürüyüş için zaten izin alınması gerekmez. Bu anayasal bir haktır. Ayrıca insanlara gaz ve su sıkılmış, müdahalede bulunulmuş ve kendilerini savunma, müdafa hakları oluşmuştur" dedi.

    Cumhurbaşkanı'na da örtülü ödenek getirildi


    Savcılık takipsizlik vermiş

    Polislerin isnat ettikleri suçla hazırlanan iddianame ve açılan davaya göre müşteki olma sıfatları bulunmadığını savunan Avukat Hakan Evcin, savcılığın bu suçlarla ilgili daha önce takipsizlik kararı verdiğini de belirtti. Evcin, "Berkin Elvan faşist polisçe katledilmiş, ölmüştür. Polis hakkında işlem yapılmamıştır. Protesto edenler hakkında davalar açılmıştır. Yargılama yapılabilmesi için önce Berkin Elvan'ın katillerinin cezalandırılması gerekir" diye konuştu.

    Gelmeyen polislere zorla getirme kararı

    Mahkeme ifadesi alınamayan sanıkların ifadelerinin alınması, müşteki konumundaki duruşmaya katılmayan polislerin zorla getirilmesine karar verdi. Duruşma Mayıs ayına ertelendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow