hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Polis "yetersiz güç" kullanmış

    Polis yetersiz güç kullanmış
    expand

    Başbakan Erdoğan'ın 2011'deki Hopa ziyaretinde, Metin Lokumcu'nun yaşamını kaybettiği protestolara ilişkin hazırlanan müfettiş raporunda, polisin "orantısız değil, yetersiz güç kullandığı" savunuldu. Raporda, 22 protestocuya karşılık 17 polisin yaralanması da bunun kanıtı olarak gösterildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan'ın 2011'deki Hopa ziyareti, HES inşaatları ve doğa tahribatı nedeniyle tepkili vatandaşların protestosuyla karşılaşmış, polisin sert müdahalede bulunduğu protestolarda da emekli öğretmen Metin Lokumcu yaşamını yitirmişti. Büyüyen tepkiler başka şehirlere de yansımış bir dizi protesto eylemi daha gerçekleşmişti. Hopa'da ise sıkıyönetimi aratmayan baskı ve uygulamalarla karşılaşılmıştı. Bu olaylardaki polis şiddetine yönelik yapılan şikayetler üzerine Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 59 polis ve jandarma hakkında soruşturma açılması için Artvin Valiliği'ne yaptığı başvurmuş, Valilik de İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talebinde bulunmuştu. Atanan müfettişin "işlem yapılmasına gerek olmadığı" yönündeki 13 Haziran 2011 tarihli raporu, idari mahkemeye taşınmış; Trabzon Bölge İdare Mahkemesi, bu kararı kaldırmıştı.

    Ardından bakanlık tarafından yeni bir müfettiş atanarak, bir rapor daha hazırlatıldı. Radikal Gazetesi, "İşlem yapılmasına gerek olmadığı" yönündeki bu müfettiş raporunu 1 yıl sonra haberleştirdi. İçişleri Bakanlığı'nca görevlendirilen Mülkiye Müfettişi Abdulkadir Güven'in 26 Eylül 2012 tarihli raporunda, "Çevik Kuvvet'ten gaz kullanan ve kim olduğu tespit edilemeyen bazı personelin münferit hataları dışında bilinçsiz gaz kullanılmadığı" savunuldu. Raporda ayrıca, ilçede 22 kişinin hastaneye başvurduğu, buna karşılık 17 polisin yaralandığı belirtilerek, "Polisin orantısız güç ve zor kullanma yetkisini kötüye kullanmadığı, aksine yetersiz güç kullanmış olabileceğinin değerlendirildiği" ifadeleri yer aldı. Raporda, kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesine gerek olmadığı görüşü yer aldı. Bunun üzerine Artvin Valiliği, 4 Ekim 2012'de soruşturma izni vermedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu karar da Lokumcu Ailesi tarafından Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkeme, 29 Ocak 2013'te verdiği kararında, eylemlerin savcılıkça doğrudan soruşturulması gerektiği, 4483 Sayılı Yasa kapsamına girmeyeceği belirtilerek, kararı bozdu. Fakat aradan geçen 1 yıllık sürede Lokumcu'nun ölümüne ilişkin hâlâ bir dava açılmadı.

    Radikal Gazetesi'nin haberine göre, Hopa Savcılığı'nın Metin Lokumcu'nun ölümü ile yaralanmalara neden olan polis şiddetini ayrı dosyalarda ele aldığı da ortaya çıktı. Savcılık, Lokumcu'nun ölümüne ilişkin eski İçişleri Bakanı Osman Güneş, eski Artvin Valisi Mustafa Yemlihaoğlu, Artvin Emniyet Müdürü Mustafa Armağan, Hopa Kaymakamı Abdullah Aktaş ve Hopa Emniyet Müdürü ile bir grup polis hakkında soruşturma açarak evrakı Yargıtay'a yolladı. Yargıtay Savcılığı, vali dışındakileri soruşturmakla yükümlü mercinin Hopa Savcılığı olduğunu belirtip dosyayı iade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow