hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimi startını Samsun'dan verdi

    Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimi startını Samsundan verdi
    expand

    AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim startını, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşını başlattığı Samsun'dan verdi. Erdoğan, konuşmasında CHP ve MHP'yi millet düşmanlığı ile suçladı ve "Şimdi ne diyorlar, 'cumhurbaşkanı siyasetin dışından olsun'. CHP, MHP, cumhura reis seçmenin değil, statükoya bekçi seçmenin derdindeler" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim startını sembolik bir kentten verdi. Erdoğan ilk mitingini Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşını başlattığı Samsun'da yaptı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuşan Erdoğan, CHP ve MHP'yi millet düşmanlığı ile suçladı ve "Şimdi ne diyorlar, 'cumhurbaşkanı siyasetin dışından olsun'. CHP, MHP, cumhura reis seçmenin değil, statükoya bekçi seçmenin derdindeler" dedi. 

    "Kutlu yolculuğu Samsun'dan başlatıyoruz"

    Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlanan logosu ile kaplanan ve "Milli İrade Milli Güç" sloganının yazılı olduğu kürsüye eşi Emine Erdoğan ile birlikte geldi. Meydanda toplananları selamlayan Erdoğan, Ramazanlarını kutlayarak, sözlerine şöyle başladı:

    "Bugün Samsun'dan yeni bir tarihi yolculuğa çıkıyoruz. Büyük başlangıçların şehri Samsun'dan biz de büyük bir başlangıcın, yeni bir başlangıcın ilk adımını atıyoruz. Bundan 95 yıl önce 1919'da Gazi Mustafa Kemal Samsun'a ulaştı. Kurtuluş Savaşının ilk adımını attı. O adımdan 95 yıl sonra yeni Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı seçimini biz de Samsun'dan başlatıyoruz. 95 yıl önce olduğu gibi bugün Samsun'dan Bismillah diyor, milletimiz adına kutlu bir yolculuğu Samsun'dan başlatıyoruz. Allah yolumuzu, bahtımızı açık etsin. Ülkemiz, milletimiz için hayırlara vesile olsun inşallah."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçildiği süreci anlatan Erdoğan, "Her türlü hileye başvurdular. Bu işin üçüncü turu falan yok. Dediler ki, '367'. Hukuku çiğnediler, hukuku katlettiler, zorlama yorumlar yaptılar, bu yorumlarına yüksek mahkemelerden dayanak bularak bizim cumhurbaşkanı seçmemizin önünü kesmeye çalıştılar. O gün bunları çok konuştuk: Merhum Özal da, Demirel'de, Sayın Sezer'de böyle bir şey var mıydı? Yok. Biz adayımızı çıkarınca önümüze bunu getirdiler. O günlerde hatırlarsanız bir de bildiri yayınladılar. Güya bizi tehdit edecekler. Ama biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek yola çıktık. Bu kadronun bu tehditlerden korkmayacağını bilmiyorlardı. Boyun eğmedik. Milletin emanetini orada zorbalara, hukuksuzlara, demokrasiyi gasp etmeye çalışanlara teslim etmedik. Hemen erken seçim kararı aldık, millet sandıkta sözünü söylesin dedik."

    "Millet başkanını seçecek"

    2007 seçimlerinde yüzde 47 oranında oy aldıklarını hatırlatan Erdoğan, sonrasındaki anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin düzenlenmesini anlattı. Erdoğan, "Türkiye yeni bir dönemi başlattı. Artık vekiller cumhurbaşkanını seçmeyecek, asıllar seçecek. Yani millet seçecek. Millet, başkanını seçecek, devletin başını, cumhurun reisini, baş komutanı, yani Türkiye Cumhuriyetinin başını 10 Ağustos'ta sizler belirleyeceksiniz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "CHP'nin geçmişi karanlıktır"

    Türkiye'de cumhurbaşkanı seçimlerinin her zaman sorunlu olduğunu söyleyen Erdoğan, Ali Fuat Başgil'in cumhurbaşkanı adayı olduğu dönemi anlattı. Başgil'in Samsunlu olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bu CHP'nin geçmişi karanlıktır karanlık" diyerek CHP'nin "darbeci" olduğunu söyledi ve Başgil'in bir general tarafından tehdit edilerek, adaylıktan çekildiğini söyledi.

    12 Eylül'ün öncesinde de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin krize dönüştüğünü dile getiren Erdoğan, "İşte biz bütün bu tartışmalara ve engellemelere rağmen, 75 yıldır devam eden bu tartışmalara son vererek, bizzat halkın, yani cumhurun cumhurbaşkanı seçmesini sağladık" diye konuştu.

    "Bir yanda hükümet diğer yanda devleti temsil eden Cumhurbaşkanı"

    Halkın hükümetleri belirlediğini ifade eden Erdoğan, "Devletin en tepesindeki makama kimin geleceğini belirlemek elinde silah olanların, elinde güç olanların, seçkinlerin, para babalarının değil, bizzat milletin uhdesindedir. Bugüne kadar sizlerin cumhurbaşkanı seçmenize izin vermediler. Çünkü onlar milletin tercihlerine itibar etmediler. Milletin seçtiği hükümetin tepesine devleti temsil eden bir güç olan cumhurbaşkanını koydular. Bir yanda sizin seçtiğiniz hükümet var diğer yanda devleti temsil eden cumhurbaşkanı var" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Artık millet ile devlet kucaklaşıyor"

    12 Eylül 2010'daki referandumu hatırlatan ve CHP ile MHP'nin "hayır" dediğini söyleyen Erdoğan, bugün Anayasa Mahkemesi'ne giderek hakkını arayanların kendilerinin "evet" dediği bu değişiklikler sayesinde gerçekleştiğini ifade etti.

    "Artık millet ile devlet kucaklaşıyor. Biz milletin tarafı olduk. Ama, CHP,MHP, BDP devletin tarafı oldu. Şimdi diyorlar ki, 'taraf olacak mıyız?' Evet ama bitaraf olan bertaraf olur. Diyoruz ki, milleti yücelt ki devlet yücelsin. Şimdi artık devlet ile millet birbirini tehdit etme üzerine değil, birbirini yaşatma üzerine biraraya geliyor ve muhabbetle kucaklaşıyor. Halkın seçtiği başbakan ile halkın seçtiği cumhurbaşkanı biraraya gelecek, inşallah Türkiye'yi uçuracak. Sayın Gül ile başka bir performans yakaladık.Bunu daha önce yakalasaydık, şu an Türkiye başka bir yerde olabilirdi. Şimdi milletin seçtiği Cumhurbaşkanıyla bu çok da farklı olacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Cumhura reis değil, statükoya bekçi seçmenin derdindeler"

    CHP ve MHP'ye eleştiriler yönelten Erdoğan, "1938'den bu yana başlattıkları millet düşmanlığını bugüne kadar sürdürdüler. Şimdi ne diyorlar, 'cumhurbaşkanı siyasetin dışından olsun'. CHP, MHP, cumhura reis seçmenin değil, statükoya bekçi seçmenin derdindeler. Bunu artık başaramayacaklar" diye konuştu.

    "Cumhurbaşkanı havaalanını da yolları da   takip eder, milletin bütünlüğünü de..."

    "Şimdi bazıları 'cumhurbaşkanlığı makamı havaalanı yapma, yol yapma makamı değil' diyecektir" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kusura bakmayın Cumhurbaşkanı, yapılan ve yapılacak olan havalananını da yolları da takip eder, milletin bütünlüğünü de takip eder. Yani cumhurun başı olacaksın, yan gelip yatacaksın, böyle şey olur mu? Biz bunu yapacağız. Bunu bu dönemde Sayın Gül ile nasıl yaptıysak bundan sora da yapacağız. Unutmayın durmak yok yola devam."

    "Milletime daha iyi  hizmet için bir üst makama adayım"

    Bazı söylentiler çıkartıldığını ve kendisinin şimdi görevden çekildiğinin söylendiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

    "Bunlar doğru değil. Ben aranızdan ayrılmıyorum, yolculuğumuzdan çekilmiyorum. Sizlere milletime daha iyi hizmet edilebilmek için bir üst makama aday gösteriliyorum. Birlikteliğimiz, beraberliğimiz, yol arkadaşlığımız aynı şekilde devam edecek. Başbakanlıkta nasılsa, göreceksiniz cummhurbaşkanlığımızda da öyle olacak. Başbakanımız, bakanlarımızla,bürokratlarımızla birarada ve ülkemize hizmetle geçireceğiz. Samsun'un en küçüğünden en büyüğüne projesi yine benim derdim olacak. Çünkü biz o makamlara istirahat makamları olarak görmedik. Türkiye'yi inşallah şaha kaldırmaya devam edeceğiz, Türkiye'yi çok daha büyüteceğiz."

    "Paralel yapı denilen olayı da yarı yolda bırakmayacağım"

    Erdoğan,  daha sonra konuşmasında Samsun'a yapılacak projeleri anlattı ve cumhurbaşkanlığı sürecisince Samsun'a yapılan tüm projelerin takipçisi olacağının sözünü veren Erdoğan, "Bu kardeşinizin inancında, değerlerinde ayrımcılık olmadı, olmayacak. Bize çok hakaretler ettiler, çok yanlışlar yaptılar. İşte şu anda bunlar hep biraradalar. Bu paralel yapı denilen olayı da yolda bırakmayacağım, ona da aynen devam edeceğim. Niye? Milli güvenliğimize tehdit oluşturan bu yapıyı biz bu ülkede derdest edeceğiz, bunun başka yolu yok" şeklinde konuştu.

    Erdoğan daha sonra meydana toplanan kalabalıkla birlikte "Beraber yürüdük biz bu yollarda" adlı şarkıyı okudu...

    İftarda konuştu

    Erdoğan, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Tütün İskelesi Protokol Yolu'nda düzenlenen iftara da katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, ilk defa milletin "kendi başını seçeceğini" yineledi ve 30 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarına değinerek, "İnşallah bu, sadece 30 Mart'ın bir devamı değil, 2015'in inşallah bir işaret fişeği olacaktır" dedi.

    "Kendilerini zayıf düşürmek isteyenlere karşı, siyaset dışı manevralara girenlere karşı bir olacaklarını" dile getiren Erdoğan, AK Parti iktidarı döneminde yaptıklarını anlatarak, geçmişte ayrımcılığa uğradıklarını söyledi. Erdoğan, "Bu ayrımcılığı yapan kimdi acaba? Bunları sizler gayet iyi biliyorsunuz. Şimdi bu ayrımcılığı yapanlar, utanmadan sıkılmadan bize ayrımcılık yaftası yakıştırmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

    CHP, MHP ve "paralel yapı" işbirliği iddialarını yineleyen Erdoğan, "Ne dediler efendim 'siyaset dışı'. Ondan sonra ne dediler, 'siyaset dışından birileri bulmamız lazım' dediler. Ve buldular, hayırlı olsun. Ama şunu bilmemiz lazım, bunları onu bilmiyorlar. Siyaset, insan yönetme sanatının adıdır. Bu çok önemli. İnsan yönetme adına biz bu yoldayız. Onun için ömrümüzün kahir ekseriyeti bu yolda geçti. Yaş 18, yaş 60...Hep 42 yıl halka efendilik için çalışmadık, halka hizmet için çalıştık" şeklinde konuştu.

    Kendine yönelik çok iftiralar atıldığını ileri süren Erdoğan, "meyvesi yenen ağacın taşlandığını" söyledi ve kendisine yönelik çok hakaret edileceğini öne sürerek, "Biz o hakaretlere o dille cevap vermeyeceğiz. Onlara o dilden cevap verecek olanlar çıkar" dedi.

    Salonda bulunan down sendromlu bir gençle bir süre sohbet eden Erdoğan, gencin "Rabia" işareti yapması üzerine, "Görüyorsunuz Rabia. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow