hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sendika başkanlarının yargılandığı 1 Mayıs davası başladı

    Sendika başkanlarının yargılandığı 1 Mayıs davası başladı
    expand

    1 Mayıs 2014'te İstanbul Valiliği tarafından gösteri ve yürüyüşlere kapatılan Taksim Meydanı için yaptıkları çağrılar nedeniyle, "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlamasıyla haklarında dava açılan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve dönemin TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir'in yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda, 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan dava öncesi adliye binası önünde toplanan çok sayıda meslek örgütü ve siyasi parti temsilcileri protesto gösterisinde bulundu. İngiltere'den, Almanya'dan, Hollanda'dan, Fransa'dan ve Yunanistan'dan gelen işçi sendikası ve uluslararası sendikaların temsilcileri de destek vermek amacıyla adliyeye geldi.

    CHP'den Hidayet Karaca'ya ziyaret

    "2015 1 Mayısı'nda da Taksim alanındayız"

    Burada "Taksim 1 Mayıs alanıdır yargılanamaz" yazılı pankart açan topluluk, "1 Mayıs'ta Taksim alanındayız" sloganları attı.

    Ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptığı açıklamada, "2013'te zorladık olmadı. 2014'te çok zorladık olmadı. Ancak 2015 1 Mayısında demokrasi, insan hakları, barış, kardeşlik, sendikal hak ve özgürlüklerden yana olan emek dostlarıyla yan yana, omuz omuza tekrar 1 Mayıs alanında yani Taksim alanında olmanın sözünü sizlere buradan veriyorum" dedi.

    "Savunmaya değil yargılamaya geldik"

    Beko konuşmasının ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin ortak hazırladığı basın açıklamasını okudu. İşçileri, emekçileri 1 Mayıs'ta Taksim alanına çağırmanın suç olmadığını belirten Beko, bunu engellemenin suç olduğunu söyledi. Kani Beko, "Sadece Taksim'i değil, emeğin var ettiği kentlerin neredeyse tüm merkezi meydanlarını yasaklı meydan olarak emeğe kapatmak istemişlerdir. İşte bu nedenle fermanın çağırdığı zamanda çağırdığı yerdeyiz. Bizler, bu fermana karşı kendimizi değil, davamızı savunmak için buradayız. Bu fermana karşı savunma yapmaya değil, milyonlarca işçi ve emekçi adına bu fermanı yargılamaya geldik" dedi.

    Beko'nun ardından İngiltere'den, Almanya'dan, Hollanda'dan, Fransa'dan ve Yunanistan'dan gelen işçi sendikası ve meslek örgütü temsilcileri ile uluslararası sendikaların temsilcileri birer konuşma yaparak bu davada yargılananların yanında olduklarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmaların ardından sanıklar DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve dönemin TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya katılmak için adliye binasına girdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow