hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sezgin Tanrıkulu'dan Gezi Raporu'na sert tepki

    Sezgin Tanrıkuludan Gezi Raporuna sert tepki
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanlığının Gezi Parkı olaylarına ilişkin hazırladığı raporla ilgili, "Tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu ağır ihlalleri, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin akla ziyan raporuyla temize çıkarabileceğini düşünenler büyük yanılgı içindedirler. Gezi olayları sırasında gençleri öldüren, 8 bine yakın kişiyi yaralayan kolluk güçleri ve onlara vur emri veren en tepedekiler er veya geç bu ağır hak ihlallerinden ötürü yargı önünde hesap verecektir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, aralarında 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın da bulunduğu 7 kişinin öldürüldüğü, 8 bine yakın kişinin yaralandığı, 10 kişinin gözlerini kaybettiği, bir kişinin dalağının alındığı Gezi olaylarıyla ilgili, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporun "akla ziyan" olduğunu savundu.

    "Bozacının şahidi şıracı" deyimini birebir karşılayan raporda, insan aklı ve vicdanıyla alay edildiğini iddia eden Tanrıkulu, Türkiye genelinde, 17 Haziran 2013 itibarıyla 3 bin 224 kişinin gözaltına alındığını, İstanbul başta olmak üzere pek çok il ve ilçede, fiilen olağanüstü hal uygulamalarına başvurulduğunu kaydetti.

    Olaylar sırasında, temel insan hak ve hürriyetlerinin rafa kaldırıldığını, yaşam hakkı, kişi güvenliği, toplu gösteri ve yürüyüş hakkı, ifade özgürlüğünün en ağır şekilde ihlal edildiğini savunan Tanrıkulu, şunları ifade etti:

    "Raporda polisin 'münferiden' biber gazı ve su kullanmaya 'tevessül ettiği' ifade edilmiştir. O 'münferiden' kullanılan biber gazı yüzünden şahsen hastanelik olmuş biriyim. Biber gazı fişeğiyle hemen yanımdaki gazeteci Ahmet Şık'ın başından yaralandığına tanığım. Protestolar sırasında bulunduğum Gezi Parkı'nda hiçbir şiddete başvurmayan yurttaşların canına kast edildiğine de tanığım. Bu olaylarda kullanılan şiddetin, yargısız infazın tanığı milyonlarca Türkiye yurttaşı bulunuyor. Dolayısıyla İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin kendilerine bağlı kolluk güçlerini ve mülki amirleri korumak üzere hazırladıkları düzmece raporların hiçbir hükmü, iler tutar yanı yoktur, Tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu ağır ihlalleri İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin akla ziyan raporuyla temize çıkarabileceğini düşünenler de büyük yanılgı içindedirler. Gezi olayları sırasında gençleri öldüren, 8 bine yakın kişiyi yaralayan kolluk güçleri ve onlara vur emri veren en tepedekiler er veya geç bu ağır hak ihlallerinden ötürü yargı önünde hesap verecektir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tanrıkulu, başka Berkinler, Ethemler, Ali İsmailler, Medeniler, Abdullahlar, Mehmetler ölmesin diye adalet mücadelelerini sürdürmeye devam
    edeceklerini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow