hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Size tahliye yok" denilen 8 gazeteciye destek için açlık grevi yaptılar

    Size tahliye yok denilen 8 gazeteciye destek için açlık grevi yaptılar
    expand

    Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Şenoğlu ve gazeteci Semra Çelebi, 8 sosyalistin serbest bırakılması için yaptıkları açlık grevini kitlesel ve coşkulu bir basın açıklamasıyla sona erdirdi. Gazeteciler ve sosyalistlerin aileleri, eylemlerini yarın İstanbul Adliyesi önünde adalet nöbeti ile sürdürecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel Yetkili Mahkemeler ve TMK 10. Maddesi ile Yetkili Mahkemelerin kaldırılması ve tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesinin ardından başta Ergenekon davası olmak üzere, bu mahkemelerde görülen pek çok davada bazı tahliyeler gerçekleşti. Tahliye bekleyenler arasında hukuki durumu bu mahkemelerde görülen davaların sanıklarıyla aynı durumda olan ve 8 yıldır tutuklu bulunan Özgür Radyo ile Atılım Gazetesi çalışanı gazeteciler de vardı. Atılım Gazetesi yazarları Arif Çelebi ve Bayram Namaz, Özgür Radyo'nun eski Genel Yayın Koordinatörü gazeteci Füsun Erdoğan ile Naci Güner, Seyfi Polat, Turaç Solak, Mehmet Ali Polat ve Erkan Özdemir'in avukatları da tahliye talebiyle mahkemeye başvurduğunda bu talep reddedildi. Mahkemenin ileri sürdüğü red gerekçesi ise sosyalist gazetecilerin değişen kanundan yararlanamayacağı ve "10 yıl tutuklu kalmaları gerektiği"ydi.

    İkinci kez tahliye talepleri reddedilen 8 gazetecinin meslektaşları, çalışma arkadaşları ve yakınları, "Hukukta çifte standarda son, herkes hukuk karşısında eşittir, yasa herkese eşit uygulanmalıdır" diyerek durumu 2 günlük açlık grevi ile protesto etti.

    Hukukta çifte standarda karşı açlık grevi

    Hukukta çifte standarda son verilerek 8 sosyalist gazetecinin serbest bırakılması için gazeteciler, Kadıköy Kilise Meydanı'nda kurdukları çadırda 2 gün açlık grevi yaptı. Açlık grevi boyunca, hukuki durumu özel yetkili mahkemelerde görülen diğer davaların sanıklarından farklı olmayan hapisteki sosyalist gazetecilerin tahliye edilmemesi protesto edildi. Hapisteki gazetecilerin tahliye edilmesi için imza da toplanan eylem süresince çeşitli siyasi parti, sendika ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar destek ziyaretinde bulundu. Bremen Mızıkacıları ile Grup Arte de dayanışmak için halay ve horon parçaları çaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Protestonun sonunda Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Şenoğlu ile hapisteki komünist yazar Arif Çelebi'nin kardeşi, gazeteci Semra Çelebi, basın açıklaması yaptı. Semra Çelebi, 8 sosyalistin sadece özgürlük istediği için 7 buçuk yıldır tutuklu olduğunu söyledi. Tutukluk sürelerinin 5 yıla indirilmesiyle Ergenekon, Balyoz sanıklarının serbest bırakıldığını hatırlatan Çelebi, "Sosyalistlerin ve KCK davası kapsamında tutuklu olan Kürtlerin hukuki durumu Ergenekon sanıklarının durumuyla aynı. Onlar bırakıldı ancak tek suçları daha iyi bir dünya özlemi olan yakınlarımız bırakılmadı" dedi.

    Hapisteki sosyalist gazeteci ve siyasetçilerin avukatları bugün de Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde üçüncü kez tahliye başvurusu yapacak. Daha sonra da İstanbul Adliyesi'nin önünde "adalet nöbeti" başlayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow