hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SMS bitti yeni taktik sesli taciz

    SMS bitti yeni taktik sesli taciz
    expand

    Cep telefonlarına reklam amaçlı gönderilen mesajların yasaklanmasının ardından, kanunlardaki boşluklardan faydalanan firmalar şimdi de aboneleri arayarak reklam yapmaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cep telefonlarına gönderilen mesajlara kısıtlama getiren düzenleme, yürürlüğe girmesine rağmen reklam içerikli mesaj ve aramaların önü arkası kesilmiyor. Şikayet korkusuyla mesaj oranını azaltan firmalar bu kez telefona sarıldı.

    Tüketici adaylarını cep telefonundan arayarak reklam yapmayı sürdüren firmaların Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'daki boşluklardan faydalandığını belirten Avukat Cevaz Kazma, “Biz bu kanun çıkmadan önce, kapsamının mesajlarla sınırlandırılmaması gerektiğini, arayarak reklam yapmanın da yasaklanması gerektiğine dikkat çekmiştik.

    Bugün gerek reklam yapan firmalar gerekse GSM operatörleri bu boşluktan faydalanmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

    96 internet sitesine "terör" yasağı

    Canlı aramaları kapsamıyor

    Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük ise firmaların boşluktan yararlandığını belirtirken “Sesli mesaj tanımıyla bant kaydı mı canlı aramaların kastedildiği net değil. İşte buradaki bir kelimelik boşluktan yararlanıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi banda kaydedilmiş ses mi canlı telefon aramaları mı ticari ileti kapsamında mı bunu belirlemek gerek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bunu da açığa kavuşturursa iyi olur” ifadelerini kullanıyor.

    Reklama özel hat şart

    Akşam'ın haberine göre, cepte reklam, pazarlama sorununun çözülmesi için kişisel verilerin korunmasıyla ilgili bir yasa çıkarılması gerektiğini vurgulayan Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir başka önemli konu ise reklam mesajı gönderen numaralar şirket üzerine değil şahıs üzerine kayıtlıysa yaptırımı yok. Böyle bir boşluk var. Bunun için önerimiz reklam amaçlı aramalara özel bir hat veya numara belirlenmesi."

    Dolandırıcılara dikkat edin

    Pek çok dolandırıcının da bu yolla vatandaşı kandırdığına dikkat çeken Avukat Cevat Kazma vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Telefonla arayıp 'ürün satıyoruz' diyen birçok dolandırıcı kurum var. Vatandaşları bu konuda uyarmak istiyorum. Öncelikle telefonla arayan hiç kimseye para ödemesinler. Kart bilgilerini paylaşmasınlar. Devlet hiçbir zaman hiçbir savcı, polis, hakim insanları arayıp telefonla para alamaz, öncelikle bunu bilmeleri gerekiyor. Direkt o devlet kurumuyla irtibata geçsinler. Arama ve ya mesajla asla para göndermesinler."

    Numarayı nasıl buluyorlar

    Yasadaki bir başka açığa dikkat çeken Küçük, "Bu yasa elektronik ticareti düzenliyor ama asıl sorun kişisel verilerimizin ticari firmalara satılması. Bugün vatandaş cep telefonuna mesaj gönderen A firmasını şikayet ediyor, yarın numarası B firmasına satılmış, onlardan mesaj geliyor" diye konuştu.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow