hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma'da avukatlar tekme tokat gözaltına alındı

    Somada avukatlar tekme tokat gözaltına alındı
    expand

    Soma'da gerginlik devam ediyor. İşçi ailelerine hukuki destek için ilçede bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar polis tarafından sert bir şekilde darp edilerek gözaltına alındı. Dün polisin sert bir şekilde müdahale ettiği gösterinin ardından Manisa Valiliği de bugün ilçede yapılması beklenen tüm gösteri, protesto ve yürüyüşleri yasakladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşçi ailelerine hukuki destek ve süreci izlemek adına Soma'ya giden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi 10 avukat, Eğitim-Sen Şube binası önünde polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Polisin avukatları gözaltına alma gerekçesinin ilçeye eyleme geldikleri iddiası olduğu belirtildi. ÇHD'li avukatlar kazanın olduğu geceden bu yana Soma'da bulunuyor.

    Derneğin Genel Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı ve avukatlar Günay Dağ ile Efkan Bolaç'ın da aralarında bulunduğu avukatlar polis tarafından yerlerde sürüklenerek, tekme tokat gözaltına alındılar. 

    Yere yatırılan avukatlara plastik kelepçe takıldı. Gözaltına alınan avukatlar Soma Linyit Spor Salonu'na götürüldü.

    Gözaltındakilerin tutuldukları spor salonunda "Baskılar bizi yıldıramaz" diye slogan attıkları duyuldu. Avukatların dışında gözaltına alınanların da Somalı gençler olduğu bildirildi.

    Gözaltına alınan 8'i avukat 36 kişi daha sonra tutuldukları spor salonundan sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye sevkedildi.

    2 kişi yaralı

    Avukatların gözaltına alınmasına CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz müdahale etti. Ancak gözaltı gerekçesini bildirmeyen polis, plastik kelepçelirin çıkarılmasını isteyen avukatları da milletvekili Öz'ün de talebini reddetti. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, spor salonuna girip bilgi aldı. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan CHP'li Özel, "Buradaki insanlar hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. Polis kimlik kontrolü yaptıktan sonra gözaltı işlemi uygulamış. Bu insanlar neden bu spor salonuna getirildi, sanırım 4 bin kişiyi gözaltına almak istiyorlar. Aralarında avukatların da bulunduğu 31 kişi gözaltında tutuluyor. Gözaltındakilerden ikisi yaralı, birinin kolu kırık ya da çıkık, diğerinin ise yüzünde kanama var. Hastaneye götürmek istedik ancak arkadaşları serbest kalana kadar yanlarından ayrılmayacaklarını söylediler. Birkaç arkadaşımız da ters kelepçe yapılması nedeniyle bileklerinde kabarma var" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milletvekilleri başsavcı ile görüştü

    Özel, gözaltına alınanların serbest bırakılması için iki milletvekilinin Başsavcıyla görüşmeye gittiğini kaydetti. Bu arada, yakınlarını maden faciasında kaybettiğini belirten Emre Çulha, spor salonu önünde gözaltılara tepki gösterdi. Resmi açıklamalarda ölü sayısının kasıtlı olarak az söylendiğini iddia eden Çulha, gözyaşları içinde tepkilerini dile getiren insanların gözaltına alınmamasını istedi. Ayrıca bir grup avukat da kimliklerini gösterdikten sonra spor salonuna girdi. Spor salonu önünde kalabalığın artması üzerine de takviye Çevik Kuvvet polisleri sevk edilerek geniş güvenlik önlemi aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir Baro Başkanı Ercan Demir'in verdiği bilgiye göre ise, avukat Efkan Bolaç, Eğitim-Sen binasına doğru yürürken gözaltına alınmak istedi. İzmir ve Ankara Barosu'na bağlı avukatlar da polise itiraz etti. Çıkan gerginlik sırasında Bolaç ile birlikte 15 avukat gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Güray Dağ, Alihan Filav, Özgür Dinçer Çalım, Fatma Demirer ile İzmir Barosu'ndan Nergis Tuba Aslan, Ayşegül Karpuz ve Fatma Kara da var. İzmir Barosu bir ekip oluşturdu ve Soma'ya gönderdi.

    Bu arada il dışından gelen otobüs ve araçlar ilçe girişinde durdurularak içindekilere kimlik kontrolü yapıldı, dışarıdan gelenler ilçe merkezine alınmadı. Güvenlik güçlerinin engellemelerine rağmen durdurulan otobüslerde bulunanlardan bazıları tarlalar ve patika yolları kullanarak ilçeye girebildi. İlçe merkezinde Kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Madenci Heykeli'ne giden yollarda halkın toplu geçişlere izin verilmemeye başlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözaltındaki 36 kişi serbest bırakıldı

    Eğitim-Sen binası önünde avukatlar dışında da gözaltılar oldu.

    36 kişi, sağlık raporu alındıktan sonra savcının talimatıyla serbest bırakıldı.

    Gruptakiler ve sendika üyeleri saat 21.30 sıralarında Eğitim-Sen Soma İlçe Temsilciliğinde basın toplantısı düzenledi.

    "Taner Yıldız gerçekleri anlatmıyor"

    Soma İçin Adalet Komisyonu kurduklarını kaydeden Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın gerçekleri anlatmadığını iddia etti.

    Acılı ailelerin yanında olmaya çalıştıklarını belirten Kozağaçlı, "Üzerimize polis gönderip, Soma halkını polise dövdürdüler diye, biz davamızdan vazgeçmeyiz. İşçilerin ölümüne neden olan şirket sahipleri ellerini kollarını sallayarak madende basın açıklaması yaptı. Biz kaldırımda dururken saldırıya uğradık. Bunu yapan polisler, camilerde yattıklarını, huzursuz ve mutsuz olduklarını söyledi, biz de onlara ses çıkartmalarını söyledik. Biz Somalıyız, bu hesap soruluncaya kadar burada kalacağız. Mühendisler, o madenlerde çalışan ustalar, ailelerle görüşüyoruz, bu olayın nedenini ve kaç kişinin hayatını kaybettiğini bizler de açıklayacağız. Şu bir gerçek ki bakan yalan söylüyor, gerçek rakam söylenen değil" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Madende hayatını kaybedenlerin yakınlarının tüm dava takibi için Manisa Barosu'na başvurmaları çağrısında bulunan Selçuk Kozağaçlı, bunun karşılığında hiç bir ücret talep edilmeyeceğini dile getirdi.

    Gözaltına alınanlardan beden eğitimi öğretmeni Ayşegül Ersoy ise eğitim verdiği Linyit Anadolu Lisesi'ne elleri kelepçeli olarak götürüldüğünü, gözaltına alınmasını gerektirecek hiç bir şey yapmadığını anlattı.

    Valilikten açıklama

    Öte yandan Soma'da dün yaşanan gerilimin ardından Manisa Valiliği ilçede bugün gerçekleşmesi beklenen gösteri ve protesto yürüyüşlerini yasakladı. Manisa Valiliği, dün polisin vatandaşların üzerine biber gazı attığı ve TOMA'larla tazyikli su sıktığı olayla ilgili yaptığı açıklamada, protesto yürüyüşünün kanun dışı olduğunu ileri sürdü ve gerekçelerinden biri olarak da "Soma ve Manisa dışından gelmelerini" gösterdi. Valilik açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "Çoğunluğu dışarıdan geldikleri değerlendirilen bu kişilere yönelik tepki de göz önünde bulundurularak tüm kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşımızın kurtarma çalışmalarına odaklandığı bir zamanda bu eylemlerin provokatif yönü de göz önünde bulundurularak, dağılmayan gruba karşı kademeli olarak tazyikli su ve gaz kullanılmak suretiyle grup orantılı güç kullanılarak dağıtılmıştır." 

    301 işçinin ölmesine ilişkin vatandaşların gösterdiği tepki ise Manisa Valiliği tarafından "provokatif eylem" olarak nitelendi.

    Öte yandan, dün kamera görüntülerine yansıyan diyaloglarda, Valiliğin şehir dışından gelmelerini gözaltına alınma gerekçesi gösterdiği kişilerin bazılarının, ölen madencilerin yakını olduğunu belirttikleri duyuluyordu. Ayrıca, protesto yüryüyüşündeki çok sayıdaki kişinin de Somalı olduğunu anlattıkları görüntülerde vardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow