hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soma'daki maden ocağında yangın devam ediyor

    Somadaki maden ocağında yangın devam ediyor
    expand

    301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında kapatılan kapılardan biri savcılık izniyle açıldı. İçerideki ölçümlerde, yangının devam etmesinden dolayı karbonmonoksit gazının hala 500 PPM'in üzerinde olduğu görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağının, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla kapatılan kapılarından biri, jandarmanın gözetiminde savcılık izniyle açıldı. İçerideki ölçümlerde, yangının devam etmesinden dolayı karbonmonoksit gazının hala 500 PPM'in üzerinde olduğu, işçilerin büyük bir bölümünün can verdiği S panosunun bulunduğu alanın suyla kaplandığı ve araştırma için gerekli koşulların henüz oluşmadığı belirlendi. Kapının tekrar kapatılarak bir süre daha bekleneceği öğrenildi.

    Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında çıkan yangın sonrasında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli soruşturma sonrasında ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bunun yanı sıra can veren işçilerin aileleri firma aleyhine maddi ve manevi tazminat davaları açtı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin mallarına Birinci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla el konuldu.

    Ocağın iki kapısı kapatıldı

    Maden alanındaki kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, ocaktaki yangının sönmesi için iki kapısı beton duvarla kapatıldı. Yaklaşık iki ay kapalı kalan maden ocağının kapısı, içerideki durumun kontrolü amacıyla üç gün önce tekrar açıldı. Savcılıktan alınan izin sonrasında jandarma gözetiminde kapılardan birisindeki duvarın bir bölümü yıkıldı. İçeriye de isimleri savcılıkca belinlenen ve madencilik konusunda uzun yıllar görev yaptıkları için uzmanlaşmış, teknik nezaretci ile işçiler girebildi.

    Araştırma yapmaya elverişli çıkmadı

    Ocak içerisinde bir süre ilerleyen ekiplerin yaptıkları ölçümlerde, yangının hala bazı bölümlerde devam etmesinden dolayı korbonmonoksit gazının 500 PPM'in üzerinde olduğu belirlendi. Normal şartlarda ocakta 50 PMM'in üzerinde karbomonoksit gazının olamayacağı öğrenildi. Ancak normal değerinde 10 katı üstünde içeride gaz bulunmasından dolayı da, ekipler, ocak içerisinde ilerleyemedi. Bunun yanı sıra işçi ölümlerinin en fazla meydana geldiği yer olarak bilinen S panosunda da, yine ekiplerin özel cihazlarla bazı kontrolleri yaptıkları öğrenildi. Bu bölgenin de tamamen sular altında olduğu saptandı. Suyun hem söndürme çalışmaları sırasında biriken, hem de kazı yapılmayan madendeki yeraldı suları olduğu öğrenildi.

    Tekrar kapatıldı

    Madendeki incelemede, ocağın araştırmaya ya da bilirkişlerin girmesine elverişli olmadığı tespit edildi. Ocağın kapısı aynı şekilde beton duvarla tekrar kapatıldı. Ekiplerin yaklaşık iki aylık bir süre daha bekledikten sonra bir kez daha ocakta inceleme yapmayı planladıkları açıklandı. Bu arada, savcılık soruşturmasının halen tamamlanmamış olmasından dolayı ise, jandarmanın maden alanına kimseyi almadığı öğrenildi. Ancak savcılıkca ellerinde izin kağıdı olan kişilerin maden sahasına alındığı, bunların da yine soruşturmanın olası bir boyutunu engellememesi için de jandarma gözetiminde hareket ettikleri açıklandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow