hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriyeliler sokaklarda yaşıyor

    Suriyeliler sokaklarda yaşıyor
    expand

    Suriye'de üç yıldır devam eden iç savaşın ülkeyi sürüklediği korkunç şiddet ortamı ve kol gezen El Kaide bağlantılı radikal İslamcı grupların yarattığı dehşetin en büyük mağduru Suriye halkı. Dünyadaki her siyasi aktör Suriye'de olanlara "onlar için" müdahil olduğunu söylese de milyonlarca Suriyeli komşu ülkelerde sokaklarda yaşıyor ve binlercesi de hayatta kalmak için dilenmek zorunda. Türkiye'de de sınırda kurulan mülteci kamplarında kalanların dışında binlerce Suriyeli mülteci sınır kentlerinin ve büyük kentlerin sokaklarında yaşıyor. Hatta Erzurum gibi Suriye sınırına uzak kentlerde bile Suriyeliler yaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye'deki vahşet ortamından kaçıp hayatta kalmak için Türkiye'ye de kaçan Suriyeli mültecilerden kamplara yerleşenlerin dışında binlercesi de bulundukları kentlerde bir ev kiralayıp oralara yerleşti. Ancak ne kamplarda barınacak yer bulabilen ne de bir ev kiralayıp içine yerleşebilecek durumda olmayan binlerce Suriyeli de Türkiye'nin pek çok kentinin sokaklarını mesken edindi. Bazıları iş bulup kaçak da olsa çalışan ancak çok büyük çoğunluğu iş bulamadığı için geçinme araçlarından yoksun olan bu insanlar, çevredekilerin yardımlarıyla ve dilenerek hayatta kalmaya çalışıyor, sokaklarda yatıp kalkıyor. Üstelik iki kışı da sokakta yaşayarak geçirdi.

    Suriyeliler sokaklarda yaşıyor

    Suriyeli mültecilerin bir kısmı da kışı harabeye dönmüş evleri kiralayarak kalabalık gruplar halinde buralara sığınarak geçirdi. Kış aylarında geçen ev yangınları haberlerinin içinde kayda değer bir kısmı, bu evlerde çıkan yangınlara ilişkindi. Yangınların pek çoğu da ısınabilmek için evlerin içinde yakılmak zorunda kalınan ateşten çıkmıştı.

    Yerleştikleri şehirlerin sakinleriyle de Suriyeli mülteciler arasında çok sayıda sıkıntı kamuoyuna yansımıştı. Sokak kavgaları, arbedelere ilişkin pek çok haber de geride kalan sürede kamuoyuna yansıdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yaşananlara Suriye'deki iç savaşa ilişkin gerilimli politik atmosferin de eklenmesiyle, Suriyeli mültecilerin söylem düzeyinde de olsa bir "yabancı düşmanlığının" hedefi haline geldiği gözlenir oldu.

    Suriyeliler sokaklarda yaşıyor

    Suriyeli mültecilerin sığındığı şehirler sadece İstanbul ve sınır kentleri değil. DHA muhabiri, Erzurum'a gelen Suriyeli mültecileri görüntüledi. Erzurum'da da mülteciler günlük geçimlerini ancak dilenerek sağlıyor. Dilenmekten başka çarelerinin olmadığını ifade eden Suriyeli kadınlar, "Oturduğumuz harabe evlere en az 250 ila 300 arasında kira veriyoruz. Dondurucu soğuklarda bile o evlerde kaldık. Yabancı işçi çalıştırılması suç olduğu için kimse iş vermiyor. Verseler de çok ağır işi ucuza yaptırmak istiyorlar. Aç kalmamak için dilencilik yapıyoruz" dedi.

    Suriyeliler sokaklarda yaşıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow