hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Terör ve örgüt davalarına "özel ihtisas mahkemesi" bakacak

    Terör ve örgüt davalarına özel ihtisas mahkemesi bakacak
    expand

    Yayınladığı kararnameyle 888 hakim ve savcının görev yerini değiştiren HSYK, mahkemelerin ve hakimlerin görev alanını belirleyeceği "yetki kararnamesi" için hazırlıklarını tamamlamak üzere. HSYK yetki kararnamesiyle, bazı ağır ceza mahkemelerini "özel ihtisas mahkemesi" olarak belirleyecek; bu mahkemeler yalnızca terör ve örgüt davalarına bakacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından "özel görevli mahkemeler"in kurulması için çalışmalar sürüyor. Son yargı paketinde yapılan değişiklikle, ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla HSYK'ya, iş yoğunluğu ve niteliğini dikkate alarak ağır ceza mahkemelerinin bakacağı davaları belirleme yetkisi verildi.

    HSYK önümüzdeki günlerde yayınlayacağı "yetki kararnamesiyle" ihtisas mahkemelerini de kurmayı planlıyor. ihtisas mahkemelerinin görev alanı sadece terör ve örgütlü suçlar olacak.

    Özel ihtisas mahkemeleri Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Erzurum gibi yargı alanı geniş olan şehirlerde yer alacak. Bu kapsamda Ankara'da 2, İstanbul'da ikiden fazla, Adana, Diyarbakır, Erzurum gibi şehirlerde de birer ihtisas mahkemesi kurulacak.

    Bu mahkemeler kapatılan özel yetkili mahkemeler gibi anayasal düzene ve devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar soruşturma bürosu savcılarınca açılan terör ve örgüt davalarına bakacak.

    Son dönemde başlayan paralel yapı soruşturmalarına ilişkin davaların yargılaması da bu mahkemelerde yapılacak.

    Bu mahkemelerin hakimleri terör ve örgüt suçlarında deneyimli hakimler arasından seçilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Holokost bu yıl ilk kez Ankara'da

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow