hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    THY uçakları jetleri alarma geçirdi!

    THY uçakları jetleri alarma geçirdi
    expand

    Türk Hava Yolları'nın TK 66 sefer sayılı İstanbul-Singapur seferini yapan Boeing 777-300 tipi uçağı ile yine Boeing 777-300 tipi TK 68 sefer sayılı İstanbul-Bangkok uçağının Hindistan hava sahasında aynı koda sahip olması, jetlerin havalanmasına neden oldu. Pilot gerekli bilgileri düzelterek rotasına devam edebildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Edinilen bilgiye göre, Hindistan hava sahasını kullanan iki THY uçağının aynı transponder (hava araçlarında bulunan konum ve tanımlama yayınlayan elektronik cihaz) kodunu kullanması üzerine Hindistan Hava Kuvvetleri alarma geçti. Hindistan Hava Kuvvetleri 'a ait 2 adet MiG-21 Bison savaş uçağı, başkent Yeni Delhi'ye 600 kilometre uzaklıktaki Jodhpur'daki hava üssünden THY uçağına doğru havalandı. Yeni Delhi'ye doğru seyreden THY uçağının pilotunun, gerekli bilgileri kendileri ile iletişime geçen askeri jetlerin pilotlarına teyit etmesinin ardından uçuş bilgileri düzeltildi. Bunun üzerine yolcu uçağının yoluna devam etmesine karar verildi. Aynı tip Boeing 777 tipi uçağın birinin 35 bin feet'te, diğerinin de 37 bin feet'te olduğu ve konuyla ilgili olarak Hindistan ve Türkiye Sivil Havacılık otoritelerinin bilgilendirildiği öğrenildi.

    ASKER KÖKENLİ PİLOT: KARIM DÖVÜYOR, BENİ KORUYUN

    THY'den açıklama
    Akşam saatlerinde de THY Basın Müşavirliği'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada şöyle denildi:

    "Pazar günü Türkiye saatiyle 05:46'da THY 66 İstanbul- Singapur uçağımız Pakistan hava sahasından Hindistan hava sahasına girdiği sırada, bölgedeki telsiz sistem sıkıntıları nedeniyle Hindistan hava trafik hizmet sağlayıcısı ile temas kuramamıştır. THY 66 Singapur uçağı ile THY 68 Bangkok uçağı trafiklerinin Mode A kodlarının Pakistan hava trafik merkezi tarafından aynı verilmesi sonucu, havada 2 uçak aynı kodla Hindistan Hava Kuvvetleri tarafından tespit edilmiştir ve arkadaki uçağın tanımlaması yapılamadığından, Hindistan uçağın kimlik bilgisini Hindistan Hava Trafik Hizmet Sağlayıcısı'na sormuştur. Ancak verilen bilgiyi teyit etmek istemişlerdir. Hindistan Hava Trafik Hizmet Sağlayıcısı, uçağa, öndeki THY 68 Bangkok uçağı vasıtasıyla ulaşmaya çalışmıştır. Bunu başarmışlar, ancak uçağın kodu değişmemiştir. Daha sonraki deneme ile THY 66 Singapur uçağının kodu değiştirilmiştir. 06:04'te Hindistan Hava Trafik Hizmet Sağlayıcısı THY 66 Singapur uçağımızla hem radar hem de VHF teması kurmuştur. Bu geçen zaman zarfında Hindistan Hava Kuvvetleri, uçağın yabancı bir uçak olması ihtimaline karşı uçağımızı görsel olarak tanımlamak için girişime başlamış olup, 06:09 ila 06:10 arasında uçağımız görsel olarak tespit edilmiştir. Konunun asıl nedeni, Pakistan Hava Trafik Hizmet Sağlayıcısı'nın 2 uçağımıza da yanlışlıkla aynı Mode A kodunu tahsis etmesi ve bölgede telsiz temasının güçlükle kurulabilmesidir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow