hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TİHV Raporu: "Üç ayda 4 kişi yargısız infazla öldürüldü"

    TİHV Raporu: Üç ayda 4 kişi yargısız infazla öldürüldü
    expand

    CHP İnsan Hakları İhlal Raporu'nda ocak, şubat ve mart aylarında dört kişinin yargısız infazla öldüğü ve yedi kişinin de yaralandığı öne sürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından açıklanan raporda ocak, şubat ve mart ayları insan hakları ihlallerine değinildi. Tanrıkulu, raporda "Son üç ay içinde dört kişi yargısız infazla ölmüş, yedi kişi de yaralanmıştır. İş cinayetlerindeki dramatik tablo bu üç ay boyunca da devam etmiş ve en az 54 işçi yaşamını yitirirken 258 işçi de yaralanmıştır.

    Türkiye İnsan Hakları Vakfı verilerine göre bu süreçte asker intiharları sekiz, faili meçhul cinayet sayısı ise ikidir." değerlendirmesinde bulundu.

    Açıklanan raporda üç ayda 16 işkence vakasında 40 kişinin mağdur olduğu ve gözaltında bir kişinin yaşamını yitirdiği vurgulandı. Ayrıca cezaevlerinde 6 kişinin hayatını kaybettiği ve 112 kişinin de işkence veya kötü muameleye maruz kaldığı iddia edildi.

    Raporda, bedenini ateşe veren bir kişinin de yaşamını yitirdiği, üç kişinin de bu şekilde yaralandığı ve iki kişinin de cezaevinde intihar girişiminde bulunduğu kaydedildi. Ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan süreçte başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak kategorilerindeki ihlallerin 2013'tekiyle paralel bir biçimde devam ettiği savunulan raporda ayrıca şunlar da ifade edildi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Haziran 2013'te Gezi Parkı eylemlerinden itibaren her türlü temel hak ve hürriyeti rafa kaldıran ve Türkiye'nin pek çok yerinde fiilen Olağanüstü Hal uygulamalarını yürürlüğe sokan AKP iktidarı 2014 yılının ilk üç ayında da hak ihlallerinin aynı hızda sürdürücüsü olmuştur. İfade özgürlüğü bakımından ise AKP hükümeti adeta gemi azıya almış, Twitter, YouTube gibi milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya mecraları kapatılmıştır. Anayasa Mahkemesinin Twitter yasağına karşı verdiği karara rağmen başta Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP'nin yetkilileri bu karara saygı duymadıklarını beyan etmiş ve yasağın sürmesi için yeni yollara başvuracaklarının işaretlerini vermişlerdir."

    Toplu gösteri ve yürüyüş hakkı kapsamında gerçekleştirilen muhtelif etkinliklere de müdahaleler devam ettiği kaydedilen raporda, Berkin Elvan'ın yaşamını yitirmesi öncesi ve sonrasında gerek hastane önünde gerekse sokaklarda toplanan yurttaşlara müdahalelerde bulunulduğu ve 771 kişinin bu kapsamda gözaltına alındığı belirtildi.

    Ayrıca raporda, 15 Şubat, 8 Mart, 21 Mart gibi belirli günler dolayısıyla gerçekleştirilen toplu gösterilere yönelik müdahalelerin devam ettiği açıklandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow