hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TSK, sınırda "uçuşa yasak bölge" oluşturulması için hazırlık yapıyor

    TSK, sınırda uçuşa yasak bölge oluşturulması için hazırlık yapıyor
    expand

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınırda TSK, sınırda "uçuşa yasak bölge" oluşturulması için hazırlık içinde olduğunu açıkladı. CNN TÜRK, çalışmanın ayrıntılarına ulaştı. Buna göre, sınırda "uçuşa yasak bölge" ilan edilmesi ve bu bölgede olası göç dalgası için insani yardım hazırlığı yapılması gündemde. Bu bölge Türk askerince değil, ABD liderliğindeki koalisyon tarafından oluşturulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Irak Şam İslam Devleti örgütüne karşı askeri operasyon hazırlığında. Türkiye de sınırlar için hazırlık yapıyor. Bunun için başlayan ilk çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: "Bu işin teknik boyutu silahlı kuvvetlerde. Onlarla görüşmeler sürüyor. Buna gerek var mı yok mu varsa nerelerde, derinlik belirleyip önümüze getirecekler ve biz de uygundur ya da değildir diyeceğiz."

    Edinilen bilgiye göre, TSK, Suriye ve Irak sınırının bir kısmında tampon bölge oluşturulması için taslak çalışma hazırlıyor.

    Bu hazırlık, sınırdan kaç kilometre derinlikte, hangi alanlarda hangi birimlerin yerleşeceği nasıl bir tampon bölge oluşturulabileceği üzerine yapılıyor.

    Çünkü IŞİD'e karşı kapsamlı operasyon başladığında bölgede yaşayanların Türkiye sınırına kaçması ve bunun bir yığılmaya neden olması güçlü bir olasılık. Ve bu da Türkiye'yi doğrudan ilgilendiriyor.

    Tüyler ürpertici Nazi deneyleri

    Bu nedenle, çatışmalardan kaçanlar için hangi alanlarda konteynerler ve çadırlar kurulabileceği, sahra hastaneleri, mutfaklar ve depolar gibi ihtiyaçların nasıl karşılanacağı üzerinde duruluyor.

    Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan taslak, hem hükümete hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu'na sunulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Askeri kaynaklar, tampon bölgenin sadece TSK tarafından oluşturulmayacağını vurguladı.

    Buna göre, tampon bölge oluşumunda Amerika liderliğindeki koalisyon güçleri yer alacak, bütçesi de koalisyonca karşılanacak.

    Ancak bölgeyi ve tehditleri yakından bilmesi nedeniyle hazırlık çalışmaları TSK tarafından yapılıyor. Bu ön çalışma ABD'li yetkililerle görüşülerek yürütülüyor.

    Irak ve Suriye sınırında belirlenen bir hattın tampon bölge olması üzerinde duruluyor.  

    Ve bu hat yardımlar dışında kullanılmayacak. Alanın "No Fly Zone" yani uçuşa yasak bölge ilan edilmesi de gündemde. Bu durumda Suriye uçakları tampon bölge üzerinde uçamayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow