hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin Latin alfabesiyle yayımlanan ilk haberi

    Türkiyenin Latin alfabesiyle yayımlanan ilk haberi
    expand

    National Geographic Türkiye, Ocak 2015 sayısında Türkiye'nin Latin harfleriyle basılan ilk haberini yayımladı. 27 Haziran 1928'te Milliyet gazetesinde yayımlanan haberin başlığı: "Bax veqil Ismet Paxa hazretlerinin Istambula gelijor". Üstelik gazeteye, "Jeni harflerimiz okadar fazla jertutmyjor" (Yeni harflerimiz o kadar fazla yer tutmuyor) diye de not düşülmüş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osmanlıca ile ilgili sözlerinin etkileriyle Osmanlıca tartışması sürerken 1 Kasım 1928 tarihinde resmen kullanılmaya başlanan Latin Alfabesi ile ilgili çarpıcı bir haber National Geographic Türkiye'nin Ocak 2015 sayısında yayımlandı.

    Türk basın tarihinin Latin harfleriyle yazılan ilk haber, 27 Haziran 1928'de Milliyet gazetesinde yayımlanmış.

    "Ş" sesinin "X" harfiyle, "Y" sesinin de "J" harfiyle gösterildiği, "K" harfi yerine bazı yerlerde "Q" harfinin kullanıldığı haberde, yeni alfabe resmi olarak hazır olmadığı için, haberde Dil Encümeni üyelerinden İbrahim Necmi'nin (Dilmen) hazırladığı alfabe kullanılmış. Haberin üstünde hangi harfin nasıl okunduğuna dair bir de tabloya yer verilmiş.

    "İsteseler de istemeseler de Osmanlıca öğrenilecek"

    Erdoğan: "Türkçe ile felsefe yapamazsınız"

    "Bax veqil Ismet Paxa hazretlerinin Istambula gelijor" başlıklı haber Başbakan İsmet Paşa'nın İstanbul'a geleceğini duyuruyor okurlarına.

    Haberin hemen üzerinde yer alan ve Latin harflerinin nasıl okunacağını açıklayan kutucuk ve haberin Arap harfleriyle tekrarı, gazetelerin değişen alfabe karşısında üstlendikleri öğretici role işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Osmanlıca diye bir dil yok"

    İlk haberi izleyen aylarda Cumhuriyet, İkdam, Son Saat ve Hakimiyet-i Milliye gazeteleri de yavaş yavaş Milliyet'e katılıyor ve Türk basınındaki Latin harfleriyle yazılan haberlerin sayısı ve oranı, henüz Latin Harfleri Kanunu yürürlüğe girmeden önce git gide artmaya başlıyor.

    Milliyet'in 29 Haziran 1928 sayısında da dönemin sayfa tasarımcılarının yüreklerine su serpen ufak bir haber bulunuyor: "Jeni harflerimiz okadar fazla jertutmyjor."

    Erdoğan'dan 102 lidere "Çanakkale" daveti

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow