hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Youtube'a erişim yasağına dava

    Youtubea erişim yasağına dava
    expand

    Ankara Barosu, video paylaşım sitesi youtube'a erişim yasağı getirilmesini mahkemeye taşıdı. Baro, Youtube'a erişimi engelleyen TİB'in yetki gaspı yaptığı gerekçesiyle Ankara İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Barosu, video paylaşım sitesi youtube'a erişim yasağı getirilmesini mahkemeye taşıdı. Baro, youtube'a erişimi engelleyen TİB'in yetki gaspı yaptığı gerekçesiyle Ankara İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.

    "10. Anayasa'nın 125. Maddesi uyarınca idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır ve idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe gösterilerek yürütmenin durdurulması kararı verilebilir.


    Youtube'un kapatılmasına ilişkin davalı idare işlemi yasalara aykırı bir karardır. Yukarıda belirtildiği üzere idarenin her türlü işlemi ve eylemi yaptırıma bağlıdır. Sözkonusu idari işlem Anayasa'da yer alan düşünce özgürlüğü, düşünceyi yayma özgürlüğüne aykırıdır, Anayasa'nın 90. Maddesi gereği Türk Hukukunun bir parçası olan AİHS 'nin 10.maddesinde yer alan ifade özgürlüğünün ihlalidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Youtube internet sitesine erişimin engellenmesine yönelik dava konusu bu karar, telafisi güç ve imkansız zararların doğmasına neden olabileceğinden, seçim güvenliği ve demokrasi sürecinin atmosferi açısından da son derece hatalıdır. Bu nedenle, dava konusu kararla ilgili idarenin savunması alınmaksızın ağır derecede hukuka ve Anayasa'ya aykırı bu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi talep ediyoruz."

    Sonuç ve istem:
    "1)Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 27.03.2014 tarih ve 490.05.01.2014.-48125 sayılı kararının iptaline,
    2)Hukuk devletine, temel hak ve özgürlüklere yönelik açık bir ihlalin yaptırımsız kalmasının yol açacağı giderilmesi mümkün olmayan zararlar gözetilerek, öncelikle davalı idare savunması alınıncaya kadar, akabinde de dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına

    3)Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı idareler üzerinde bırakılmasına karar verilmesini,
    Anayasa ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 76. ve 95. maddelerinin verdiği “hukukun üstünlüğünüö korumak görevi çerçevesinde işbu davayı açan Ankara Barosu Başkanlığı adına vekaleten saygıyla dilerim."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow