hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurt dışına burslu gönderilecek öğrencilere yazılı sınav da yapılacak

    Yurt dışına burslu gönderilecek öğrencilere yazılı sınav da yapılacak
    expand

    Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), resmi burslu statüde lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerin seçimi, yazılı ve sözlü sınavla yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

    Yönetmeliğe göre, resmi burslu statüde lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerin seçimi, yazılı ve sözlü sınavla olacak. Bakanlıkça Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yazılı sınav yerine kullanılabilinecek.

    Adaylarda ALES veya yazılı sınav puanının en az 70, akademik genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50, 100 üzerinden ise en az 65 olması şartı aranacak.

    ALES veya yazılı sınav puanının yüzde 40'ı, sözlü sınav puanının yüzde 40'ı ile mezuniyet notunun yüzde 20'si dikkate alınarak yerleştirme puanı belirlenecek. Yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, resmi burslu öğrenci kontenjanlarına tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek.

    Sözlü sınavları yapmak ve adayların yerleştirme puanlarını belirlemek üzere Bakanlıkça oluşturulan sözlü sınav komisyonu, Bakanlık personeli, öğretim elemanları ve Bakanlıkça uygun görülen ilgili kurum personeli arasından Bakanlıkça seçilen bir başkan ve iki asıl üyeden oluşacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözlü sınavla ilgili itirazları değerlendirip sonuçlandırmak amacıyla itiraz komisyonları oluşturulacak. Sözlü sınav sonucuna itiraz, sonuçların açıklanmasını izleyen ilk 5 iş günü içerisinde yazılı olarak yapılacak.

    Özel öğrencilik statüsünün tanınmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenecek. Öğrenci tanıma belgesi ve özel öğrencilerle ilgili diğer tüm iş ve işlemler yurt dışı temsilciliklerince yürütülecek.

    Yurt dışında öğrenimde bulunan öğrencilerden; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veya öğrencilik onuruna yakışmayan harekette bulunanların, mevzuata göre ülke için zararlı sayılan fiil ve hareketlerde bulunan veya bu çeşit faaliyetlere katıldıkları belirlenenlerin, öğrenim gördüğü kurumun kurallarına aykırı hareketlerinden dolayı öğrenim kurumuyla ilişiği kesilenlerin, bölgesinde
    bulunduğu yurt dışı temsilciliğinin talimatını dinlememekte ısrar edenlerin, akademik çalışmalarını engelleyici nitelikte gelir getirici bir işle meşgul olanların, bulundukları ülke kanunlarına göre suç teşkil eden fiil ve hareketlerden dolayı haklarında mahkumiyet kararı verilenlerin, yüklenme senedi
    veya taahhütname esaslarına aykırı hareket edenlerin yurt dışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlıkça ya da adına öğrenim görülen kurum ve kuruluşça öğrencilikle ilişikleri kesilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğrenci evi manzaraları

    Mecburi hizmet karşılığında yurt dışına gönderilenlerin yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı, Bakanlıkça belirlenen yurt dışında azami eğitim süresini geçmemek üzere, kademe ilerlemesine ve derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilecek. Bu konudaki intibak işlemleri adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşlar tarafından yürütülecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow