hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurtdışında oy verme yarın başlıyor

    Yurtdışında oy verme yarın başlıyor
    expand

    Cumhurbaşkanı seçimi için yurtdışında oy verme işlemi yarın başlayacak ve 3 Ağustos'ta sona erecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimine göre, yurt dışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin kendileri için belirlediği günde oy kullanacak.

    YSK'nın aldığı karar uyarınca, Almanya, ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsrail, İsviçre, İtalya, KKTC, Lübnan, Norveç, Romanya, Suudi Arabistan ve Türkmenistan'da ilk tur için oylama 31 Temmuz-3 Ağustos'ta 4 günde yapılacak.

    Kanada, Avustralya ve Rusya'da oy verme işlemi 31 Temmuz-2 Ağustos, Bulgaristan ve Kazakistan'da 1-3 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

    Sandık kurulacak diğer ülkeler ve oy kullanma süreleri şöyle olacak:

    "Avusturya, Yunanistan, Cezayir, İngiltere, İsveç, Japonya, Katar, Kırgızistan, Macaristan ve Makedonya'da  2-3 Ağustos, Çin Halk Cumhuriyeti'nde 31 Temmuz, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 2 Ağustos, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Kosova, Kuveyt, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da 3 Ağustos."

    Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

    Propaganda yasakları

    Bu arada, seçim propagandası ve yasakları da yarın başlayacak.

    Buna göre, yarından itibaren yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak.

    Oy verme gününü takip eden güne kadar şehir içi veya şehir dışında, toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarındaki reklam yerleri ve araçlarında propaganda içeren yayınlar yapılamayacak. Kural, toplu taşıma araçlarına tahsis edilmiş üstü kapalı duraklar ile yolcuların inip bindiği kapalı alanlarda da geçerli olacak.

    Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları kurumlar ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişiliklerinde memur ve hizmetli olarak çalışanlar ilan dağıtamayacak.

    Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve kurumlar, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları kurumlar ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri, umumi menfaatlere hadim cemiyetler ve Bankacılık Kanunu'na tabi teşekküllerin, herhangi bir adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyuna tesir etmek maksadıyla her türlü yayınlarda bulunmaları yasak olacak.

    Kamu yararına çalışan dernek ve vakıflar, seçmenin oyunu etkileyebilecek girişimlerde bulunamayacak.

    31 Temmuz Perşembe'den, ikinci oylamaya kalması halinde 15 Ağustos Cuma'dan itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar, sayılan kurumlara ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, törenler yapılması, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak.

    Yurt içinde yapılacak seçim propaganda gezilerine, başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla katılamayacak. Bu maksatla yapılacak gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenlerin yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. Seçim propagandasıyla ilgili gezilere hiçbir memur katılamayacak.

    Oy kullanmaya çağrı

    Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, yurt dışındaki vatandaşları oy kullanmaya çağırdı.

    İşler, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "AK Parti iktidarının attığı tarihi ve demokratik adımla ilk defa yurt dışında sandık kurulacağını", seçimde 54 ülke,103 merkezde oy kullanılacağını anımsattı.

    Almanya, Fransa, ABD ve Belçika gibi ülkelerde 4 gün, diğer ülkelerde de Türk nüfusuna göre 1, 2 ve 3 gün oy kullanılacağını belirten İşler, şunları kaydetti:

    "Yurt dışında randevulu oy kullanılacak. Randevu almayanlar, sistem tarafından verilen oy kullanacakları tarihi YSK sitesinden öğrenebilirler. Randevu tarihinde oyunu kullanmayan vatandaşlarımız gümrük kapılarında oy kullanabilir. Gümrüklerde 10 Ağustos'a kadar oy verilebilecektir. Yurt dışındaki Türkler'i demokratik haklarını kullanmak için bulundukları ülkelerde ve gümrüklerde kurulan sandıklarda oy vermeye çağırıyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow