hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zafer Üskül'den siyasete eleştiriler

    Zafer Üskülden siyasete eleştiriler
    expand

    Eski AK Parti Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, "Bu Terörle Mücadele Kanunu ile stadyumda slogan atılsa, o kişi terörist sayılabilir. Artık çocuklardan terörist üretiyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Sanayici ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) 44. Genel Kurul Toplantısı'nda Prof. Dr. Bülent Tanör anısına düzenlenen "Türkiye'nin Demokratikleşme Evreleri" konulu özel oturum, onur konuşmacıları olan Ortaylı ve Prof Dr. Zafer Üskül'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

    Prof Dr. Zafer Üskül, demokraside seçimin kaçınılmaz olduğuna ama demokrasinin de sandıktan ibaret olmadığına işaret etti. Yurttaşların kendilerinin de siyasete katkıda bulunmak isteyebileceklerini, karşı çıkmak isteyebileceklerini anlatan Üskül, toplantı, örgütlenme ve gösteri hakkının mutlak surette demokrasinin olmazsa olmaz koşulları olduğunu kaydetti.

    "Vekiller halkın mı, genel başkanlarını mı temsilcisi?"

    "TBMM'ye yollanan vekiller gerçekten halkın mı, yoksa siyasi parti yönetimlerinin veya siyasi parti genel başkanlarının mı temsilcileri?" diye soran Üskül, bu iki durumda vekillerin davranışlarının farklı olacağını dile getirdi.

    Üskül, Türkiye'de seçimlerle ilgili çok fazla bir sorun olmadığını ancak yüzde 10 barajının istikrarı sağlama amacından çıktığını söyledi. Seçimde adaletin istikrar adına feda edildiğini savunan Üskül, "Seçimlerde siyasi partilerin ve adayların harcamalarına mutlak surette tavan getirilmelidir" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üskül, Siyasi Partiler Kanununun hala Avrupa standartlarına getirilemediğini, parti içi demokrasinin olmadığını kaydetti.

    Kürtçe yayın yapıldığını anımsatan Üskül, ancak ana dilin öğretiminin hala ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü dile getirdi. Üskül, bütün kanunların 'yetmez ama evet' biçiminde çıktığını ifade etti.

    "Stadyumda slogan atan bile terörist sayılabilir"

    Terörle Mücadele Kanunu'na göre stadyumda slogan atılsa, o kişinin terörist sayılabileceğine dikkat çeken Üskül, şunları kaydetti:

    "Örnekleri görülmüştür. Bir basın açıklaması yapmak üzere herhangi bir yerde 30 kişi toplanmaya kalksanız terörist sayılabilirsiniz. Üniversite öğrencisi olarak herhangi bir protesto gösterisi yapsanız, terörist sayılabilirsiniz. Artık çocuklardan terörist üretiyoruz. Bir yandan Galatasaray stadının açılışındaki protestoya eylem derken, öbür taraftan terörden mahkum olmuş kişilere 'Hadi ülkeyi terk edin, size dokunmayacağız' denilebiliyor. Burada hukuki bir dayanakta çelişki var gibi görülüyor."

    "İnternet düzenlemesi anayasaya aykırı"

    İnternetle ilgili yapılan düzenlemelerin anayasanın birçok maddesine aykırı göründüğünü dile getiren Üskül, sansürün kabul edilemez olduğunu ama otosansürün bundan çok daha kötü olduğunu, sansürün sınırı olduğunu ama otosansürün sınırı olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kanunda 'peygamberimiz' deniyor, Türkiye değil mi?"

    Çıkan bir kanun ile ortaokul ve liselerde İslam peygamberi Hz. Muhammed'in hayatının isteğe bağlı okutulacağını anımsatan Üskül, sözlerine şöyle devam etti:

    "Bu kanun hükmü. Burada duyduğumuz şey şu; TBMM'nin bir peygamberi var. Kanunda 'peygamberimiz' diyor. Ben zannediyorum ki Türkiye Cumhuriyeti laik bir devlettir, bütün inançlara eşit bir mesafede durur. Durmak zorundadır. Anayasa Mahkemesi de bu hükmü Anayasa'ya uygun buldu. Anayasa Mahkemeleri neden var olacak dünyada? Temel hak ve özgürlükleri korumak için var. Laik devleti, demokrasiyi korumak için var."

    Üskül, öngörülerinin yanlış çıkması umuduyla ve pişman olabilmek umuduyla Türkiye'nin demokratikleşmede geldiği nokta ile ilgili, "Demokratikleşmede geldiğimiz nokta biçimsel olarak var olan demokrasinin bile yok edilmek üzere olduğu noktadır" ifadelerini de kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortaylı: "Türkiye'de elit sorunu var"

    Prof. Dr. İlber Ortaylı ise, burada yaptığı konuşmada, Türkiye demokrasisinin kolay anlaşılır bir yapı olmadığını söyledi. Türkiye'nin, 3. Roma İmparatorluğu olduğunu ifade eden Ortaylı, Türkiye'nin klasik imparatorluklardaki ve Rönesans sonrası Avrupa'da görüldüğü üzere aristokrasinin idarede ve kültür hayatında etkin olmadığı bir yapıyla karşı karşıya olduğunu anlattı. Türkiye'de bir elit sorunu, seçkinler sorunu olduğunu aktaran Ortaylı, kültürel olarak bunun yarattığı neticenin ortada olduğunu dile getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow