hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ay'dan getirilen kamera 660 bin euro'ya satıldı

    Aydan getirilen kamera 660 bin euroya satıldı
    expand

    Amerikalı astronot Edgar Mitchell'in 1971'de Apollo 14 seferinde kullandığı ve Ay'a götürülen ve geri getirilen tek kamera olarak bilinen "El Data Kamera", Viyana'da düzenlenen açık artırmayla 660 bin euro'ya satıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emekli astronot Mitchell, NASA'nın elinden almak istediği kamerayı bir süre önce Avusturya'daki bir internet sitesi üzerinden açık artırmaya çıkaracağını duyurmuştu.

    Viyana'da bir sanat galerisinde düzenlenen açık artırmada, kameraya 80 bin euro başlangıç fiyatı verildi. Kameraya sahip olmak isteyen müşteriler arasında adeta teklif savaşı yaşandı.

    Artırılan teklifler sonucunda kamera 660 bin euro'ya satıldı. Kameranın yeni sahibi, Fujisawa isimli bir Japon oldu.

    "Hasselblad 500" model kamera, aya gidip dünyaya dönen tek kamera olarak biliniyor. NASA kurallarına göre, astronotlar çekim yaptıktan sonra gemide ağırlık yapmaması için el kameralarını ayda bırakmak zorunda.

    Ancak astronot Mitchell'in söz konusu kamerayı bırakmayı unuttuğu belirtiliyor. Bu yüzden NASA, Mitchell'den evinde sakladığı kamerayı iade etmesini istemiş ancak Mitchell kamerayı vermeyi reddetmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apollo 14'ün lunar modül pilotu olarak 1971 yılında aya çıkan Mitchell, ayda yürüyen 6'ncı astronot olarak biliniyor. Ayda 9 saat 17 dakika geçiren Mitchell, söz konusu kamerayla 299 fotoğraf ve 96 görüntü çektiği belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow