hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuklukta "ezilenler" intihara daha meyilli

    Çocuklukta ezilenler intihara daha meyilli
    expand

    Çocuklukta başkaları tarafından ezilenlerin 50'li yaşlarda intihara daha meyilli olduğu belirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'de bilim adamlarının yaptığı araştırma, çocukken zorbaca davranışlara maruz kalan kişilerin ilerde ruhsal, fiziksel sağlıkları ile sosyal standartlarının olumsuz etkilendiğini gösterdi.

    Araştırmaya yüzde 28'i 7-11 yaşında fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kalan 7 bin 771 kişi katıldı. Katılımcıların sağlık durumu ve yaşam standartları 50 yaşında kadar izlendi.

    Çocukluğunda zorbaca davranışlara maruz kalanların fiziksel sağlığının daha kötü olduğu ve bu kişilerin 50'li yaşlarda depresyona, anksiyeteye yakalanma ve intihar riskinin daha yüksek olduğu görüldü.

    Ayrıca bu kişilerin eğitim düzeyinin daha düşük olduğu, daha az gelire sahip oldukları ve daha az kazandıkları saptandı. Dahası, bilim adamları, çocuklukta olumsuz davranışlara maruz kalanların başkalarıyla ilişkilerinin de zayıf olduğunu, hayattan daha az zevk aldıklarını belirledi.

    Araştırmaya imza atanlardan Louise Arseneault, öğretmenler, ebeveynler ve siyasetçilerin okulda neler olup bittiği konusunda daha dikkatli olması, 40 yıl sonra bile devam eden "ezilmenin sonuçlarının" farkına varılması ve bunları önlemek, çocuklara ve gençlere destek için programların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

    Araştırmanın sonuçları "American Journal of Psychiatry" dergisinde yayımlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow