hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlişkileri bu iki davranış bitiriyor

    İlişkileri bu iki davranış bitiriyor
    expand

    Aşk laboratuvarı araştırmasına göre ilişkinizin devam edip etmeyeceğini bu iki davranış belirliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2014 yılında Türkiye’de evlenmelerde önemli bir değişim görülmezken boşanmalar %4,5 arttı. 

    Boşanma oranlarında artış pek çok ülkede parallel yaşanan bir gelişme. Sosyal Bilimlerin evliliği ve ilişkileri incelemesi de Amerika’da 1970’lerde boşanma oranlarında görülmemiş artışların yaşanmasıyla başladı. 

    Psikolog John Gottman liderliğinde araştırmacılar sağlıklı, uzun ömürlü ilişkilerin bileşenlerini ortaya çıkartmak için evli çiftleri laboratuvar ortamında incelemeye basladılar. Aşk laboratuvari dedikleri bu çalışmada yeni evli çiftleri eloktrotlara bağlayıp nasil tanıştıkları, yaşadıkları önemli çatişmalar ve mutlu anıları hakkında sorular sordular. Onlar cevaplarken kan basinçlarını, ne kadar terlediklerini ve kalp atışlarını ölçtüler. Test sonuçlarina göre çiftleri ''İyiler'' ve ''Felaketler'' olarak ikiye ayırdılar. Aşk Laboratuvarı bittikten 6 yıl sonra ayni çiftlerle temasa geçtiklerinde ''İyiler''in hala mutlu bir beraberlik sürdürdüklerini ''Felaket''lerin ise ya ayrılmış ya da kronik olarak mutsuz olduklarını gördüler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çiftlerin ''İyi’' mi ''Felaket'' mi olduklarini belirleyen temel unsur eşleri ile birlikteyken gösterdikleri fiziksel tepkilerdi. ''İyiler'' eşleri ile beraber kendilerine yöneltilen sorulara cevap verirken rahat ve sakindiler. ''Felaketler'' ise eşlerinin yanında sanki vahşi bir kaplan karşısindaymiş gibi savaş veya kaç tepkileri gösteriyorlardı. Beraber mutlu anılari hakkında konuşurken bile saldırı veya defans moduna giriyorlardı. 

    ''İyiler'' ve ''Felaketler’'i birbirinden ayıran temel fark şuydu: ''İyiler'' eşleri konuşurken onlarla ilgili olumlu özelliklere odaklanıyor ve kendilerini memnun ve mutlu hissediyorlardi. ‘Felaket’ler ise sürekli eşlerinin eksik ve hatalarına odaklanıyorlardı.

    Gottman’in yaptığı araştırmalardan ilişkileri bitiren iki davraniş şekli ortaya çikti:

    1. Küçümseme: 
      Uzmanlar ilişkilerin biteceğinin en temel göstergesinin küçümseme olduğunu belirtiyorlar.  Eşlerini veya sevgililerini sık sık eleştirip, hatalarını bulanlar onların pozitif davranışlarının %50’sini fark etmiyor. Hatta ortada negatif bir davraniş yokken bile varmış gibi algılayabiliyorlar.
    1. Umursamama:
      Bir şey sorulduğunda veya söylendiğinde umursamamak ya da minimal cevaplar vermek bir ilişkinin uzun dönemde yürümeyeceğinin sinyalini veren ikinci en belirgin unsur.   Bu davranış şekli karşıdaki insanda değersizlik hissi uyandırıyor.

      Gottman bu önemli tespiti ikinci bir deney yaparak ortaya çıkarttı. Evli çiftleri birkaç gün tatil yapmak üzere bir pansiyona davet etti ve iletişimlerini izledi. Gün boyunca eşler birbirleri ile bağlantı kurmak için girişimlerde bulunuyorlardı. Mesela eşlerden bir tanesi “Şu ağaçta ki kuşun güzelliğine bak” dediğinde diğer eşin tepkisi ilişkinin sürekliliğine dair önemli bir sinyal veriyordu. ''Iyiler'' konuyla ilgilenip hakkında konuşurken, ''Felekat''ler ya kısa bir cevapla geçiştirip okudukları gazeteye dönüyor ya da açık bir memnuniyetsizlikle bölünmek istemediklerini ifade ediyorlardi.  

    İlişkilerin bitmesine yol açan pek çok farklı koşul ve sebep olduğu tartışılmaz.  Ama ilişki bitiren bu iki temel davranıştan kaçınır, karşınızdaki insanın olumlu yanlarına odaklanıp, sizin için değerli olduğunu hissettirirseniz, ilişkinizin ömrüne ömür katmanız mümkün.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow