hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp atış ritminiz geleceği tahmin eder mi?

    Kalp atış ritminiz geleceği tahmin eder mi
    expand
    KAYNAKİyilik Sağlık / Cnnturk.com

    Nobel ödüllü bilim adamı Werner Hesienberg'in keşfine yardımcı olduğu kuantum fiziği yasalarından yola çıkan araştırmalar, kalp atışlarınızın geleceği doğru tahmin edebildiğine dair deliller sunuyor! Hazırlayan: İyilik Sağlık Haber

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nobel ödüllü Werner Heisenberg "Evren sadece düşündüğümüzden daha garip değil, düşünebileceğimizden de daha garip." demiş. Heisenberg neden bahsettiğini çok iyi biliyordu ve keşfine yardımcı olduğu kuantum dünyası gerçekten çok ilginç.

    Psychology Today sitesinde yayımlanan haberden derlediğimiz yazıda, kuantum dünyasının yeni yeni keşfedilmeye başlanan yasalarının bizim dünyamızı nasıl etkileyebileceğinden bahsedeceğiz.

    Kuantum mekaniğine göre parçacıklar:

    • Aynı anda birden fazla yerde olabilir. (aynı anda hem yatak odanızda, hem salonda, hem de garajda oturmak gibi)
    • Tek bir şeyin iki farklı versiyonu birbiriyle etkileşime geçebilir (iki parçaya bölünüp bir parçanızın diğerine yumruk atması gibi)
    • Evrenin bir yerinde olan bir olay evrenin bambaşka bir yerinde bir tepki yaratabilir (siz hapşırdığınızda 13.5 milyar ışık yılı uzaklıktaki birinin "çok yaşa" demesi gibi)
    • Yapılan bir deneyde, bir "quantum silici" zamanda geri gidip zaten gerçekleşmiş bir kuantum olayını "sildi". (sanki hapşırmışsınız, sonra zamanda geri gidip hapşırmamanızı sağlamışsınız gibi) Bu garip fenomenin bir açıklaması, "şeylerin" sadece aynı anda farklı yerlerde değil, aynı yerde farklı anlarda da var olabileceği olabilir.

    Stres ve depresyona en iyi gelen 3 egzersiz

    Bu garip fenomen, bazı insanları geçmiş, günümüz ve gelecek arasındaki kesin sınırların aslında o kadar kesin olmadığını düşünmeye itti. Bazılarıysa, geleceği tahmin etmenin mümkün olduğunu savunuyor.

    HeartMath Enstitüsünde (HMI) çalışan profesör Rollin MacCraty, iki farklı tip olayda, olaylar olmadan 14 saniye önceki kalp atışlarını ölçülerek, deneklerin gelecekle ilgili öngörüde bulunduğunu savunuyor. Bu iki tip olay ise:

    1. Birkaç saniye sonra görülecek bir fotoğrafın duygusal olarak uyarıcı olup olmayacağı
    2. Rulet masasındaki sonuca, sonuç görülmeden önceki tepki (kazanıp kaybetme arasındaki fark)

    Her iki durumda da, McCraty kalp atışındaki farklılıkların olaylar olmadan birkaç saniye önce gerçekleştiğini gözlemledi. Ayrıca, bu kalp atışı farklılığı, fotoğrafın duygusal olup olmaması, veya rulette kazanılıp kaybedileceğine göre şaşırtıcı derecede farklılık gösteriyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avokadonun 7 şaşırtıcı faydası

    Bu sonuçlar şüpheyle karşılansa da, McCraty dolandırıcılıkla suçlanmamak için çok sıkı çalışarak çok detaylı kontroller yaptığını gösterdi.

    Sonuç olarak, McCraty, yakın gelecekle ilgili sahip olduğumuz hislerin ve tahminlerin tamamiyle boş olmayabileceğini savunuyor. Belki de bir olay olmadan hemen önce yaptığınız öngörüler tamamiyle batıl inanç değildir.

    Başka bir deyişle, "Kalbini dinle", "Kalbinin sesine kulak ver", veya "Kalbine inan" gibi sözler sadece metafor olmayabilir. Gerçekten de kalbimiz yakın gelecekte olan olaylara tepki veriyor olabilir.

    Cambridge Universitesinden Dr. Bradley Dunn da kalp atışlarımızı dinlemenin önsezilerimi anlamaya giden yol olduğunda hemfikir. Bunu test etmek için bir oyun kuran Dr. Dunn, iki deste kart hazırlıyor ve oyunculara önsezilerini dinleyerek oynamalarını öneriyor. Destelerden birinde kazanma ihtimali %60ken, diğerinde ise %40.

    Oyun sırasında oyuncuların kalp atışını ölçen Dr. Dunn, oyuncuların tecrübesi arttıkça, farkında olmadan daha karlı desteden kart seçmeye başladıklarını fark ediyor. Oyuncuların kalp atışları da, karlı desteden kart seçmeden önce artış gösteriyor. Başka bir deyişle, zihinsel olarak hangi destenin karlı olduğunu bilmeden, kalplerini dinleyerek doğru seçimi yapmaya başlıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dr. Dunn'ın araştırmasının başka bir sonucu ise, kalp atışını hissedebilen insanların, hissedemeyenlere kıyasla oyunu çok daha iyi oynadığı. Belki de önsezileri kuvvetli olan insanların özelliği kalplerini dinleyebilmeleridir?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow