hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arafta kalmış insanların günlük hayatını anlatan Les Limbes sergisi 14 Aralık'ta

    Arafta kalmış insanların günlük hayatını anlatan Les Limbes sergisi 14 Aralıkta
    expand

    Arafta kalmış insanların günlük hayatını anlatan Les Limbes sergisi 14 Aralık'ta İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sergi açılışı 14 Aralık Çarşamba - 19.00 İstanbul Fransız Kültür Merkezi

    Haziran 2015’te BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, yıllık raporunda 2014 yılında yerinden edilmişler ve mültecilerin sayısının 60 milyon kişi ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Emin Özmen uzun süren bir çalışma sonrasında bu çatışma girdabına sürüklenen insanlar ile ilgili bir fotoğraf belgeseli hazırladı. Limbes (araf) , Latincede “limbus” kelimesinden gelir (“kenar”). Ara ve net olmayan bir durum.

    2012 yılından bu yana çok kez Suriye, Türkiye, Irak ve Avrupa’ya giden sanatçı burada istekleri dışında mülteci olmak durumunda kalmış, çatışma girdabına sürüklenen ailelerin hikayelerine ve yaşadıklarına tanıklık ediyor. Bu fotoğraflar dizisi bizleri kenarları net olmayan, zamanın askıya alındığı, çıkışın belirsiz olduğu ve her şeyin hala mümkün olduğu bir dünyaya götürüyor. Bu çalışması ile Emin Özmen Araf’ta kaybolmuş insanların günlük hayatını anlatıyor.
    Aralık 2015’te Magnum Photos Emin Özmen’e projesini tamamlayabilmesi için burs verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “...Duygu uçurumu. Farklı hikayeleri ve kaderleri olan bu insanların hayatı Araf’ta asılı kalmış gibi. Beklenti, umut, kaygı, kafa karışıklığı, korkunun birbiri içine geçtiği, onları belli olmayan karmaşık bir ruh haline iten arada kalmışlık duygusu: Araf.. Yüzlerindeki ifadelere yansımış olan ve duruşlarından ya da tek bir hareketlerinden hissedilen arada kalmışlık duygusu.
    Suruç’tan ve sınır köylerden bomba altında kalan şehirlerine bakarken ki beklenti ve gerilim. Bombalanan belki de apar topar arkada bıraktıkları evleri. Mülteci kamplarındaki zor hayatları. Korku ve bazen de soğuk. Beklenti, yine. Bir de umut tabii. Adeta bir kumar oynadıkları onları umuda, daha iyi bir hayata taşıyan teknelerde risk alan aileler. Aşağılanma, çoğunlukla. Diğerlerinin ağır bakışları. Tutuklamalar. Aldırmazlık. Bazen de suçluluk, ileride daha güvenli başka bir yerde yeniden bulma ümidiyle geride bırakılan aileler nedeniyle. Ve bazıları için şehirlerine geri dönüş ve eski yuvaları yerine yıkıntı ile karşı karşıya kalınca ki şaşkınlık. Ve hepten yerleşen sağır edici sessizlik. ...” Cloé Kerhoas, foto-editör ve Le Journal Ajansı koordinatörü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Foto-muhabiri Emin Özmen 1985 Sivas doğumludur. Samsun’da beş yıl fizik eğitimi aldıktan sonra tutkusu fotoğrafa eğilmeye karar verir. İstanbul Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne kabul edilen Özmen, dört yıl boyunca fotoğrafçılık eğitimi alır, ardından Avusturya’da Linz Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nden belgesel fotoğrafçılığı diplomasını alır.


    Özmen farklı konularda fotoğraf çekiyor: Somali’de kuraklık, Japonya’da deprem, Yunanistan’da ekonomik krize karşı gösteriler, Irak’ta DAEŞ’in kuruluşu; sanatçının bu çalışmaları Time Magazine, New York Times, Der Spiegel, The Guardian, Le Monde, The Telegraph gibi farklı gazete ve dergilerde yayınlanmıştır.


    Özmen’in bu çalışmaları World Press Photo, Bayeux-Calvados Savaş Muhabirleri Ödülü gibi çok sayıda ödüle layık görülmüştür. İstanbul’da yaşayan Emin Özmen çalışmalarını 2013 yılında fotoğrafçı meslektaşları ile kurduğu Agence Le Journal’de foto-muhabiri olarak devam ettirmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow