hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ben Ruhi Bey Nasılım, 40. yılında özel baskıyla yeniden okurla buluştu

    Ben Ruhi Bey Nasılım, 40. yılında özel baskıyla yeniden okurla buluştu
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    “İkinci Yeni”nin öncü şairlerinden Edip Cansever'in "Ben Ruhi Bey Nasılım" adlı şiir kitabı ilk basımının kırkıncı yılında özel bir baskıyla Cansever hayranları ve şiir sevenlerle yeniden buluşturuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Turgut Uyar ve Cemal Süreya ile birlikte "İkinci Yeni"nin öncü şairleri arasında sayılan Edip Cansever’in öne çıkan şiir kitaplarından, Türk Dil Kurumu Şiir Ödüllü “Ben Ruhi Bey Nasılım”, ilk basımının 40. yılında özel bir baskıyla okurla buluşturuldu.

    Göçmenler ve sığınmacıların acı hikayesi: Çabuksığınlar

    Yapı Kredi Yayınları sunuşta şiir kitabını şöyle anlatıyor:

    "Ruhi Bey kimdir? Edip Cansever’in toplumsal planda yıpranmış, tıkanmış bir zihnin dağınıklığı içindeyken karabasandan kurtulmanın aracı yaptığı dramatik bir bilinçaltı figürdür. Edip Cansever, kendi hayatını parça parça şiirleştirdiği sırada, bir yaz günü Krepen Pasajı’nda bir başına otururken, 'sakalları uzamış, saçları dökük ve yağlı, askılı pantolonunu karnının üstüne kadar çekmiş, omzunda birkaç kemerle dolaşan, kimselerle konuşmayan ama kendiyle konuşur gibi dudakları kıpırdayan bir adam' çıkar karşısına. 'Kitap o günkü rastlantıdan sonra hızla gelişti' der Cansever. Ruhi Bey modern şiirimizin en güçlü figürlerindendir. Çağrılmayan Yakup ve Tragedyalar’da denediği dramatik şiir kalıplarını yeniden kurarak kendi şiir anlayışının doruğuna bu kitapla çıkar şair. Kendine özgü şiir tekniklerini işleyip derinleştirerek 'Edip Cansever sesi'ne ulaşır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben Ruhi Bey, mutlu olan Ruhi Bey
    Ölümü gömdüm, geliyorum
    Bir sonbahar günüydü, geliyorum
    Güneşler buz gibiydi, geliyorum
    Ve bütün kötülükler
    Ölümün armaları gibiydi
    Size anlatırım, geliyorum"

    Şiirinin temeli “bireyin yalnızlığı ve yabancılığının güdülediği sonsuz arayış çabası” biçiminde özetlenen Cansever'in, Ben Ruhi Bey Nasılım kitabıyla, 1969'da Çağrılmayan Yakup’la başlayan sol siyasal eylemlere duygusal ve düşünsel planda katılışının son bulduğu ve toplumsal planda yaşanan “yenilgi”nin ardından yeniden bireysele döndüğü ifade ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow