hourSON DAKİKA
left-arrow right-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    George Orwell'ın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu

    George Orwellın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu
    expand

    20. yüzyılın en önemli yazarlarından George Orwell'ın politik duruşu, güçlü gözlem yeteneği ve hem hayatla hem metinlerle ilişkisini sorguladığı denemeleri Balinanın Karnında adlı kitapta bir araya geldi. Sel Yayıncılık'tan çıkan kitap okurla buluştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sel Yayıncılık, Ekim ayında, George Orwell'in bir araya getirdiği denemelerini Balinanın Karnında adıyla okurla buluşturdu. Yayınevi ayrıca Elias Canetti'nin Sözcüklerin Bilinci ve Marakeş'te Sesler adlı denemelerini, küçük İskender'in Cehenneme Gitme Yöntemleri adlı şiir kitabını, Martin Page'in 

    Samuel Beckett'a Göre Arıcılık, Ersan Üldes'in Zafiyet Kuramı, Toni Morrison'un Merhamet ve Jörg Fauser'in ise Hammadde adlı romanlarını okurla buluşturdu.

    Balinanın Karnında

    Yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından George Orwell, ona haklı ününü sağlayan, totaliter rejimler kadar bu rejimleri yaratan insani hırsların da güçlü bir yergisini konu eden romanlarıyla dünya edebiyatında tartışılmaz bir yer edinmiştir.

    Denemelerinde net bir biçimde görülebilen politik duruşu, güçlü gözlem yeteneği ve yazarın hem hayatla hem metinlerle ilişkisini sorgulama eğilimi ise bu romanların arka planındaki güçlü hayat görüşünü gözler önüne serer. Franco faşizmine karşı İspanya’ya savaşmaya gitmekten, hapishane üzerine yazmak için sahte bir isimle kendini tutuklatmaya; evsizlerin arasına karışarak düşkünlerevinde vakit geçirme çabasından, Britanya’da İkinci Dünya Savaşı’yla birlikte yükselmekte olan antisemitizm dalgasına karşı açık yüreklilikle getirdiği eleştirilere kadar uzanan bir berraklıkla hem de.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sel Yayıncılık'ın Orwell’ı bu zenginlikle anlamak adına bir araya getirdiği denemelerinden "Balinanın Karnında", Henry Miller’ın Yengeç Dönencesi üzerinden çağının edebiyat anlayışının dökümünü yaparken, yazarın hayatla kurduğu ilişkinin metinlerine etkisine dair güçlü bir sorgulamaya girişiyor. Tolstoy’un, Shakespeare ve eserlerini “şişirilmiş bir balon” olarak niteleyerek yerdiği risalesiyle girdiği polemik ise edebiyat eleştirisinin tek yanlılığına indirilen keyifli bir darbe.

    George Orwellın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu

    Sözcüklerin Bilinci

    İnsan kavramını tüm uluslardan ve ırklardan bağımsız şekilde ele alan Elias Canetti’nin, tanıklık ettiği dünyayı müthiş bir zekayla irdeleyen ve güncelliğini asla yitirmeyen denemeleri, onun bir filozof ve bir yazar olarak değerini bir kez daha ortaya koyuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kafka, Konfüçyüs, Büchner, Tolstoy, Karl Kraus gibi isimler ile Hiroşima ve Hitler gibi insanlığın başına gelebilecek en korkunç yıkımlar hakkındaki yorumların yanı sıra, güncelerin yazılmasına ya da bir romanın oluşumuna ilişkin düşüncelerin paylaşıldığı Sözcüklerin Bilinci, bu özelliğiyle çok geniş bir alanı kapsayarak deneme türünün özgün örneklerini ortaya koyuyor.

    Canetti, birbirinden çok farklı konuların bir eserde yan yana gelmesinin tesadüf olmadığını belirterek, olası eleştirilere önsözde şöyle cevap veriyor:

    “... Toplumsal ile özeli birbirinden ayırabilmek artık olanaksızlaştı; sınırlar eskiden hiç duyulmadık biçimde karışmakta. İnsanlığın düşmanları hızla güç kazandılar ve dünyayı yıkmak gibi bir son ereğe hızla yaklaşır oldular; bunlara bakmayıp yalnızca bizim için hâlâ bir anlam taşıyan tinsel örnekleri gözlemlemekle yetinmek diye bir şey olası değil...”

    George Orwellın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Marakeş'te Sesler

    Develer, eşekler, dilenciler, çarşılar, türbeler, keşmekeş dolu gündelik hayat…

    Başka bir coğrafyanın, kendine has ritmiyle devinen kadim Marakeş’ini anlamaya çalışan, Batılı deneyimlerle mukayese eden, sözlü bir kültürün derinliklerini kavrama çabasındaki meraklı, eleştirel bir zihin.

    Elias Canetti, Müslüman Arap bir şehirde yaşadıklarını edebi ustalığının hakkını veren bir renklilikle ve canlılıkla aktarırken okuru da sokak sokak, meydan meydan peşinden sürüklüyor. Yadırgama ile kozmopolitliğin kabullenici tavrının iç içe geçtiği bu anlatıda, modern insanın kadim değişmezlik karşısındaki çelişkilerinin ve hayretle karışık hayranlığının izini sürmek mümkün.

    George Orwellın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cehenneme Gitme Yöntemleri

    Güzel çocuklardı onlar. Kendi yarattıkları ve yaratırken inandıkları bir dünyada ay çarpması yaşadılar. Dayanıksız ama onurlu bedenlerine dolan uyuşturucu onları hepimizden ayrı bir yerde yalnızlıklarıyla hesaplaşmaya zorladı.

    Kimse kabullenmese de iyi çocuklardı onlar. Vaat edilen cenneti ellerinin tersleriyle itip can çekiştikleri cehennemi yurtları saydılar. O cehennemi sahiplendiler ve ölümüne savundular. Şiirle avunup müzikle beslendiler herkese inat.

    Şimdi ancak hayaletleri var bu topraklarda. Belki de zor hatırlanan isimleri, hâlâ unutturulmaya çalışılıyor.

    küçük İskender, 1990’ların kayıp Z kuşağındaki büyük bir trajedinin soylu küçük kahramanlarını Cehenneme Gitme Yöntemleri’ne taşıyor. İster uzun bir şiir diye okuyun, ister kısa bir roman; her şey sonu kötü biten bir filmden ibaret.

    George Orwellın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu

    Samuel Beckett'a Göre Arıcılık

    Şiir, roman, deneme, oyun türünde pek çok önemli esere imza atan ve grotesk edebiyatın öncü isimlerinden kabul edilen Samuel Beckett, özel hayatı ve kişisel özellikleriyle ön plana çıkmaktan imtina etmiş, sözünü eserleri ile söylemeyi ve bazen suskun kalmayı tercih etmiş bir isim.

    Samuel Beckett’a Göre Arıcılık, Beckett’ın kapalı dünyasına bir giriş çabası gibi görünse de, biyografik bilginin, sanatçının özel hayatının ve karakterinin yapıtlarının önüne geçmesine dair ironik bir roman. Sanatçının hayatının bir koleksiyon unsuru haline gelmesine, gündelik eylemlerin, hobilerin ve hatta hastalıkların abartılı bir anlamla donatılarak sanat tarihinin bir parçasıymış gibi sunulmasına; özel olanın edebi olanla ilişkili olma zorunluluğuna indirilmiş hiciv dolu, metaforik bir darbe…

    George Orwellın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu

    Zafiyet Kuramı

    “Bir kimlik olarak yazarlığı rütbe gibi taşımak, dünyadaki en tehlikeli tatmin şekillerinden biridir. Yazmak başka; ama yazar olmak, yeryüzünde ısrarla o kimlikle bulunmak, psikoloji bilimine havale edilesi bir bozukluktur. Yazdıkları tatmin edici olmayanlar, sizin üzerinizden, yani yazar dostu adı verilen, yazarın yanında daha önemsiz kalmamak için sürekli diri kalmak, sürekli taze fikirler yumurtlamak zorunda olan zavallıların üzerinden tatmin olmaya çalışırlar.”

    Ersan Üldes’in farklı dillere de çevrilen romanı Zafiyet Kuramı, 2011 yılında Best European Fiction (Avrupa’nın En İyi Kurgu Kitapları) antolojisinde yer aldı. Bugüne kadar bu antolojiye Türkiye’den seçilen tek yazar olan Üldes, Zafiyet Kuramı’nda edebiyat dünyasının ve roman tarihinin temel tartışmalarını hicivli üslubuyla ele alırken, bu tartışmaya içkin konuları kendine has bir kavramsallaştırma ile tekrar gündeme getiriyor. İronik, sürükleyici ve çok katmanlı bir hikâye etrafında edebiyat ve yayıncılık dünyasının kalıplarına soğukkanlı bir eleştiri yöneltiyor.

    George Orwellın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu

    “Ersan Üldes, romanının merkezine bir çevirmeni yerleştiriyor. Bu çevirmen, yabancı yazarların metinlerini, hikâyeleri ‘iyileştirerek’ sabote ederken kendi gücünü artırıyor.” Rosie Goldsmith, The Independent

    “Ersan Üldes’in metni oyuncu ve maceracı. Ünlü bir Alman romancının metinlerini kendi diline çeviren bir tercümanın romanları ‘iyileştirmeyi’ kendine vazife edinmesiyle gülünç sonuçlar doğuyor.” Larry Rohter, The NewYork Times

    Merhamet

    Afro-Amerikan edebiyatının gelişmesinde ve görünür kılınmasında büyük katkısı bulunan Nobel ve Pulitzer ödüllü yazar Toni Morrison, Amerika’da köle ticaretinin palazlandığı 1600’lü yılların sonuna çeviriyor bu kez gözünü; insan hayatının hiçe sayıldığı, özgürlüğün bir kavram olarak bile düşünülemediği bir dönemde, sefalet içindeki yolculuklara ve pazarlıklara konu olan insan bedeninin hayatla, doğayla ve kendisiyle ilişkisine odaklanıyor.

    Her şeye rağmen kendini gerçekleştirme adına tutunacak bir dal bulan kadınların dünyasıyla, efendi ile köle, ticaret ile tarım, özgürlük ile kâr arasında ikiye ayrılan erkeklerin dünyası bir çiftlikte çakışıyor. Dini, kültürel, bölgesel, mezhepsel farklılıklar ve insanlığın kölelikle ilişkisi panoramik bir biçimde sunularak tablo tamamlanıyor.

    Morrison, beyazların insanı dahi ticari bir unsur olarak gören sınırlı dünyasında ister çiftliğin hanımı, ister hizmetçi ya da köle olsun, hep yan rollere itilen kadınların iç çelişkilerinin, arzu ve sevgiyle mücadelelerinin etrafında masalsı ama bir o kadar gerçek bir hikâye anlatıyor.

    George Orwellın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu

    Hammadde

    Junky’lere ev sahipliği yapan ucuz otel odaları, sabahçı kahveleriyle Cağaloğlu; gitar çalan hippileri, dünyanın herhangi bir yerinde satmak için mal arayan ve bağlantı kovalayan uyuşturucu tacirleri, Avrupa turuna çıkmış savaş karşıtlarıyla Sultanahmet; kahvehanelerinde ağızlarından salyalar akarak torbacı bekleyen afyon bağımlıları, oto hırsızları, dolandırıcıları, gaspçıları ve sokaklarda kimliği belirsiz ölüleriyle Tophane... İşgal evleri, komünleri, öğrenci örgütleriyle Berlin; göçmen işçileri, meyhaneleri dolduran mutsuz müdavimleriyle Frankfurt...

    Bugün Alman yeraltı edebiyatının en önemli temsilcilerinden sayılan Jörg Fauser, dünyanın dört bir yanından gelmiş Beatnikleri ve kolera salgınıyla başka bir İstanbul ile Baader-Meinhof’un yüreklerde devrim ateşini yakmaya başladığı Almanya arasında salınan otobiyografik bir kendini gerçekleştirme mücadelesi anlatıyor. Var olmanın belki de ancak yazmakla, yazdıklarını yayınlatabilmekle mümkün olduğu bu mücadele, elbette o gün de farklı seslere kapılarını kapatan kültür-sanat camiasının yüksek duvarları tarafından sekteye uğratılmışsa da, elinizde tuttuğunuz Hammadde, Fauser’in bu mücadeleyi kazandığının en somut kanıtı.

    George Orwellın denemelerinin toplandığı Balinanın Karnında okurla buluştu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow