hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Toplum erkeklerden ne bekler?

    Toplum erkeklerden ne bekler
    expand

    Toplum kadınlardan itaat eden, sesini çıkartmayan, verilen rolleri kabul eden bireyler olmalarını beklerken erkeklerden ne bekler? İşte bu sorunun yanıtı Ayşe Akaltun'un derlediği NotaBene Yayınları'ndan çıkan Erkekler adlı kitapta. Ayrıca İmre Török'ün son romanı, "Haremden Berlin'e Cavidan" da aynı yayınevi tarafından Türkçe'ye çevrildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplum kadınlardan itaat eden, sesini çıkartmayan, verilen rolleri kabul eden bireyler olmalarını beklerken erkeklerden ne bekler? Onlardan da sert, iktidarın dilini kullanan bireyler olmaları mıdır beklenen? Sünnetle başlayan, askerlikle pekiştirilen "sert erkek" kavramı ne kadar işlemiştir hayatlarına? Yüklenen rollerden memnunlar mı? İktidarın dilini kullanmanın getirdiği kolaylığa teslim mi olmuşlardır? Bu söylemlere karşı çıkan, verilen rolleri benimsemeyen, karşı çıkışın sesini yükselten bireyler var mıdır aralarında? Erkekler "erkek" dünyasını nasıl görüyor, gördüklerine karşı bir eleştiri dili geliştirebiliyor mu?

    Kitap projesine bu sorularla başlayan Ayşe Akaltun, bir araya getirdiği yazılarla erkekliğin inşasının fotoğrafını çekti. Yazar, kitapta erkeklerin çocukluklarından başlayarak yüklendikleri rollerin bazen nasıl iktidarın diline yaklaştığını, bazen bu dilin altında nasıl ezildiklerini gösteriyor. İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde anı, söyleşi ve incelemeleri paylaşıyor. Bu ilk bölümde, Gündüz Vassaf, Sinan Güler, Mahir Ünsal Eriş, Mehmet Bozok, A. Adnan Akçay, A. Galip, Murat Taş, Can Kaya ile yapılan söyleşiler yer alıyor.

    Ermeni ve Latin edebiyatının önemli yazarları İstanbul'da

    İkinci bölülmde ise, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Mert Fırat, Onur Çalı, Deniz Dengiz Şimşek, Yavuz Ekinci, Fuat Sevimay, Mehmet Fırat Pürselim, Mehmet Bilâl, Serkan Türk, Mehmet Can Şaşmaz, Ersin Karahaliloğlu, M. Uçan, Murathan Muradoğlu Mustafa Çetiner'in kaleme aldığı kurmaca metinler yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplum erkeklerden ne bekler

    Haremden Berlin'e Cavidan

    Bugüne dek farklı türlerde yazdığı yirmiden fazla kitapla, umudun ve aydınlığın ülkesini, sözcüklerin tutkulu dünyasında arayan İmre Török'ün son romanı, "Haremden Berlin'e Cavidan" yazarın, Türkçe okuruyla ilk buluşması.

    Almancadan Mustafa Tüzel tarafından çevrilen roman; kaderin ipekten iplikleriyle bir birine bağlı canlar arasında mekik dokuyan hikâyesi, insanın algısı ile gerçek olgular arasında kurduğu rüyadan köprüleriyle, Nazi Almanya'sının karanlığında, durmaksızın ışığı arayan kahramanlarının yaşama tutunuşunu, duru ve çarpıcı bir dille anlatıyor.

    Romanın baş kahramanlarından, son Mısır Hidivi II. Abbas Hilmi'nin eşi, bir Macar kontesi, kadın hakları savunucusu ve yazar olan Cavidan Hanım da kuzeni olan Macar diplomat Andreas'a; "Sözcüklerimizi yukarı kaldır, Andreas ve saç onları etrafa. Gelecekte birisi saçılanları toplayacak ve yeniden ekecek." diyor bir mektubunda, saçılanları toplamamızı ve yeniden ekmemizi bekleyerek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplum erkeklerden ne bekler

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow