hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sinan Paşa Külliyesinin duvarının yıkılmasına Bakanlıktan soruşturma

    Sinan Paşa Külliyesinin duvarının yıkılmasına Bakanlıktan soruşturma
    expand

    Bursa'nın Yenişehir İlçesi'ndeki Sinan Paşa Külliyesi'nin geçen ay başlatılan restorasyon çalışmalarında, araç ve malzeme girişini sağlamak amacıyla tarihi duvarın yıkılarak kapı açılmasıyla ilgili inceleme başlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tescilli yapıya ait duvarın izinsiz yıkıldığını belirledi. Bakanlık yaptığı açıklamada, duvar yıkımını gerçekleştiren sorumlular hakkında soruşturma açıldığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir İlçesi'nde Osmanlı Sadrazamı Yemen Fatihi Sinan Paşa tarafından yaptırılan ve sadece cami, medrese birimleri, imaret, kuzeydoğuda külliyenin ana girişi ve batıda camiye girişi sağlayan kapının ayakta olduğu yaklaşık 5 asırlık külliyenin restorasyonuna karar verdi. Yapılan ihale sonucu çalışmalar, geçen 22 Mayıs'ta Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe'nin de katıldığı törenle başladı. Restorasyon ve çevre düzenlemesi ardından sosyal ve kültürel amaçlı olarak ilçede hizmet verecek tarihi külliyenin geçen günlerde dış duvarının yıkılarak, araç girişi ve malzeme taşınması için kapı açılması ilçede tepkilere neden oldu.

    Tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri dün Sinan Paşa Külliyesi ve yıkılan duvarda inceleme yaptı. İnceleme sonuçları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan yazısı açıklama ile duyuruldu.

    5 asırlık külliyenin restorasyonu için duvar yıkılarak kapı açıldı

    "İzin alınması gerekirdi"

    Açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Sinan Paşa Medresesi imzalanan protokolle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildiği belirtilerek, burada daha önce Koruma Kurulu'nca uygun bulunan projenin dışında herhangi bir uygulama yapılabilmesi için Bakanlığa bağlı Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alınması gerektiği hatırlatıldı. Kamuoyuna yansıyan işlemlerle ilgili hiçbir şekilde izin alınmadığı vurgulanan açıklamada, inceleme sonucu yapılan tespitler şöyle anlatıldı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Medresenin bulunduğu parselin doğu yönünde yer alan 3.50 metre genişliğinde bir bölümün tamamen yıkıldığı. Yıkılan taş duvar ile birlikte duvar üzerinde bulunan kirpi saçaklı bölümün de yıkıldığı, yıkılan duvarda meydana gelen açıklığa demir profilli tel ızgaralı bir kapının yerleştirildiği, tel ızgaraların önünün yeşil bir branda ile kapatıldığı tespit edilmiştir."

    Soruşturma açıldı

    Açıklamada, tescilli yapıya ait yıkılan duvarın kurulun bilgisi dışında ve izinsiz yıkıldığı anlaşıldığından, duvar yıkımını gerçekleştiren sorumlular hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Yasası kapsamında soruşturma açıldığı ve soruşturma sonucunun koruma kuruluna bildirileceği kaydedildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow