hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Söyleyin de beraber gülelim!..

    Söyleyin de beraber gülelim..
    expand
    KAYNAKBetül Memiş / Cnnturk.com

    Bu yıl 20. yaşını kutlayan Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM), "Söyleyin de beraber gülelim" sloganıyla uluslararası bir komedi festivaline ev sahipliği yapıyor. 15-20 Kasım tarihlerindeki festival, yerli-yabancı pek çok ismi ağırlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    15 - 20 Kasım tarihleri arasında, Türkiye’de ilk kez bir ‘komedi festivali’ düzenlenecek. Yerli, yabancı komedinin usta isimlerini ağırlayacak olan “İstanbul Komedi Festivali”nin ev sahibi ise Türkiye’de mizah alanında alternatif ve avangart projelere zemin hazırlayan BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi).

    "Söyleyin de Beraber Gülelim" sloganıyla yola çıkan festivalde; Eddie Izzard, Maz Jobrani, Ennio Marchetto gibi isimlerin yanı sıra Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Ata Demirer, Nilgün Belgün, Süheyl ve Behzat Uygur, Suzan Kardeş gibi isimler sahne alacak.

    Ayrıca Serkan Altuniğne’nin karikatürlü gösterisi, Penguen çizim atölyesi şovu ve Kemal Sunal sergisi de bu festivale renk katacak etkinlikler arasında.

    Detayları öğrenmek için bir araya geldiğimiz BKM Genel Müdürü Zümrüt Arol Bekçe, festival hedefinin 90’lardan günümüze devam eden Edinburgh, New York, Toronto, Brighton ve Melbourne gibi uzun soluklu olması ve İstanbul’un komedinin her alanını kucaklayan yaratıcı yapısını uluslararası platforma taşımak olduğunu belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Söyleyin de beraber gülelim..

    Bugüne kadar yapmamış olmamız ilginç!

    Uluslararası çapta komedi festivali yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

    Beşiktaş Kültür Merkezi olarak 20 kusür yıldır, mizahın içindeyiz. Bu yıl 20. yıl almanağımız hazırlanıyor. Almanakta Yılmaz Erdoğan’ın önsözde yazdığı ve  benim de dikkatimi çeken; BKM tiyatro binası olarak belki de Türkiye’de en çok kahkaha atılan, enerjisi en yüksek yerlerden bir tanesi. Kurulduğumuz günden bu yana hep komedi üzerine işler yapıyoruz; “Otogargara”, “Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?” veya “Haybeden Gerçeküstü Aşk” gibi... Sahnemizde Demet Akbağ, Yılmaz Erdoğan, Ata Demirer ve Cem Yılmaz gibi pek çok komedyeni ağırladık. Türkiye’de (stand up) şov yapmak isteyip de bizim sahnemizden geçmeyen var mıdır, bilmiyorum. Tüm bunların yanında televizyon ve sinemada da onlarca projede yer aldık. Kısaca bugüne kadar bu komedi festivalini yapmamış olmamız ilginç.

    Özellikle neden İstanbul Komedi Festivali adı?

    Şehrin ismini alsın istedik dünyada da böyle; Edinburgh, New York, Toronto gibi pek çok festival, şehrin adını almış ki bunlar 20 yılı devirmişler. Hatta İngiltere’de farklı şehirlerde pek çok komedi festivali yapılıyor.

    Amacımız komediyi şehre yayabilmek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Festivalin yapım aşamasında ne gibi bir ön çalışma yaptınız, zira ‘güldürmek’ hele ki bu zamanda, çok zor bir eylem?

    Festivali iki yıl öncesinde yapmaya karar verdik, fakat geçen yıl seçimler sebebiyle takvimimizi değiştirdik. Tüm bu zaman boyunca da uluslararası pek çok komedyeni takip etme şansı bulduk. Festival tarihi kesinleşince de uluslararası çalışmaları birlikte yürüttüğümüz Zeynep Boyner ile yurtdışında bir çok isim izledik. Orada böylesi festivalleri yapanlarla konuştuk. Söyledikleri şu oldu; başlangıçta üç, beş günle başlayın, sonrasında içerik ve gün olarak büyütürsünüz. Şu anda dünyada 10. yılına gelmiş bir festival bir aya yayılmış durumda. Bizim amacımız da festivali yıldan yıla uzatmak ve şehre yayabilmek.

    “Söyleyin de Beraber Gülelim” sloganı ve temayı neye göre belirlediniz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Festivalin teması ve içeriğini BKM ekibiyle hep beraber ürettik. ‘İnsanlar komedi festivali ve şovlarına neden gidiyor?’ sorusuna istinaden, dünyaca bilinen organizasyon şirketlerinden biri olan Live Nation , iki yıl önce bir çalışma yayınladı, orada dikkatimi çeken cevaplar; birincisi ‘gülmek’, ikincisi ‘unutmak’, üçüncüsü ise ‘kaçmak’. Mizah aslında pek çok şeyin ilacı..

    Beş yaşından 50 yaşına herkes izleyebilecek

    Uluslararası komedyenlerden kimleri izleyeceğiz ve isimleri nasıl seçtiniz?

    Mizah öyle bir şey ki dünyada herkes aynı şeye ağlıyor ama farklı şeylere gülüyor. O nedenle de Amerika’da çok popüler ya da çok komik diye, bir komediyeni Türkiye’ye getiremezsiniz, çünkü şakalar geçmiyor. Bu bağlamda dikkat ettiğimiz ilk öncelik buydu. Üç ismi ağırlayacağız; İran asıllı, Amerikan komedyen Maz Jobrani; kendi tasarımı olan karton kostümleri kullanarak 50’ye yakın karakteri aynı gösteride canlandıran ve ‘canlı çizgi film’ lakabını alan Ennio Marchetto; dünya turuna başlamasının daha üçüncü yılında, uluslararası üne kavuşmayı başaran komedyen, oyuncu, maraton koşucusu ve Avrupa sevdalısı Eddie Izzard. Beş yaşından 50 yaşına herkesin izleyebileceği bir program yapmaya gayret ettik.

    Yılmaz Erdoğan 16 yıl sonra sahneye dönüyor

    Türkiye’den kimler olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılmaz (Erdoğan), 16 yıl sonra yeniden sahneye dönüyor; ‘Münaşaka’ gösterisiyle festivalin kapanışını yapacak. Açılış ise Demet Akbağ’a emanet. Diğer isimlere gelince; Ata Demirer, Süheyl ve Behzat Uygur, Nilgün Belgün, Ali İhsan Varol, Suzan Kardeş ve daha pek çok isim yer alacak.

    Festivali başka il ya da illere taşıma fikri var mı?

    Hedef; İstanbul Komedi Festivali’ni uluslararası arenaya taşımak ama kafamızda bir Ankara ya da İzmir yapmak da yok değil! Aynı sanatçılarla da devam edilebilir, bunu zaman gösterecek. Memleket olarak zor zamanlardan geçiyoruz, bu bakımdan İstanbul’u yapıyor olmak bile bu yıl için bize yeterli.

    Bu projenin başındaki insanlardan biri olarak sizin için ‘gülmek’ ve ‘komedi’ ne anlam ifade ediyor?

    Herhangi bir sanat eserinde mesaj kaygılı hiç bir şeyi sevmiyorum. ‘Dur, ben bir mesaj vereyim de yurdum insanı bir görsün’ ya da ‘Dikkat, ben şaka yapıyorum, şimdi nasıl güleceğiz’ kafasında değilim. Zeka içeren mizahı seviyorum ben; Yılmaz (Erdoğan) ile uzun yıllar birlikte çalışmanın kaçınılmaz sonu belki de.

    Gülmek, unutmak ve kaçmak için...

    Masada bekleyen bir proje var mı?

    Gençlik için çok güzel bir şov var festivale dahil edeceğimiz. Müzik ve danstan oluşuyor. Kesinleşince sizlerle de paylaşacağız.

    Son olarak altını çizmek istediğiniz nedir?

    Festival her yaşa, her kesime açık. Gülmek, unutmak ya da varolan gündelik sorunlardan kaçıp, az da olsa nefes almak isteyen herkesi komedi festivaline bekliyoruz. Bu memleketin insanları olarak çok uzun zamandır, hep beraber gülmeyi unuttuk, bu festivalin beraber gülebildiğimiz nice etkinliklere de vesile olmasını diliyoruz.

    Ayrıntılı bilgi için: www.istanbulkomedifestivali.com

    Kaydet

    Kaydet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow