hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alzheimer tedavi edilebilir mi?

    Alzheimer tedavi edilebilir mi
    expand

    Dünya Sağlık Örgütü verileri, Türkiye’nin 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biri olacağını gösteriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, Alzheimer’dan kurtulma olanağı olmasa da tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alzheimer, günümüz tıbbı ile tam olarak tedavi edilemese de, erken teşhis ile tedavisine başlanan hastalarda ilerleme yavaşlatılabiliyor. Şu anda hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar, Alzheimer’a yakalanan hastaların daha net düşünebilmesine ve günlük işlevleri daha rahat yerine getirebilmesine yardımcı oluyor. İlaçlar Alzheimer’ın ilerlemesini ne tamamen durdurabiliyor ne de hastayı yeniden eski haline getirebiliyor. Ancak hastalık, ilaç tedavisi alan hastalarda, almayanlara göre daha yavaş ilerliyor. Alzheimer için geliştirilen ilaçlar, sadece hastalığın erken safhalarında değil, orta ve ileri safhadaki hastaların tedavisinde de etkili oluyor. Alzheimer hastalığı için geliştirilen aşılar ve kök hücre tedavileri mevcut ancak bunların insan kullanımına hazır olabilmesi için yıllar gerekiyor. Tedavi edilmeyen Alzheimer hastalığı, sürekli olarak kötüye doğru ilerliyor. Bu nedenle herhangi bir değişiklik fark etmemek aslında iyiye işaret olarak sayılıyor.  

    Alzheimer’ı ötelemenin 9 yolu
     

    Alzheimer olmaktan kurtulamayabilirsiniz, ancak başlangıç yaşını en az 10-15 yıl öteleyebilirsiniz.
     

    • Satranç, sudoku ve briç benzeri oyunları tercih ederek beyninize boş zaman bırakmayın.
    • Yediklerinize özen gösterin, yağ ve şeker tüketiminizi asgariye indirin. 
    • Kan basıncınızın 130/80 mmhg üstünde olmamasına dikkat ederken özellikle küçük tansiyonunuzun 9 mmhg altında olmasını sağlayın. Ayrıca yüksek tansiyon yanında damar sertliğine neden olan şeker, kolestrol yüksekliği, sigara kullanımı gibi nedenler var ise bunların önlemini alın ve tedavi ettirin. 
    • Zihninizi canlı tutmak için her gün okumaya vakit ayırın. 
    • Aktif ve düzenli spor yapın.
    • Müzik dinleyin,  dans edin ve kendinize zevkle yapabileceğiniz uğraşılar bulun.
    • Sadece bedensel değil, görsel belleğinize yönelik egzersizleri de ihmal etmeyin. 
    • Mutlaka ayda birkaç kez sosyal toplantılara aktif olarak katılın. Sadece dinleyici olmayın. Bu ayrıca stres, depresyon, anksiyete gibi unutkanlığa neden olabilecek diğer risk faktörlerini de azaltıyor.
    • Uykunuz düzenli olsun.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow