hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demiri pekmezden, çinkoyu köfteden alın

    Demiri pekmezden, çinkoyu köfteden alın
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Soğuk kış günlerinin yaklaştığı sonbahar ayları birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Mevsim geçişlerinde özellikle çocukların soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski de artıyor. İşte bu nedenle beslenme düzenini de tekrar gözden geçirmek gerekiyor. Uzmanlar, sonbahar aylarında bağışıklığı güçlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak ve kolay atlatabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmenin şart olduğunu vurguluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin yaz tatili haritası açıklandı

    Sebze ve meyvede "künye" dönemi başlıyor

    Alzheimer hastalığı tanısı nasıl konur?

    Okulların açılmasıyla birlikte özellikle okul çağındaki çocuklarda görülen hastalıklar da artıyor. Bu durumu önlemek için çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Birçok ebeveyn dışarıdan vitamin ve bağışıklık sistemi güçlendirici ürünlerle çocuklarının savunma sistemini destekliyor. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenmeyle çocuğun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri doğal yoldan alması en güzeli… Balık içerdiği omega 3 ile bağışıklığı destekler. Bu nedenle çocukların haftada en az 1 öğün balık tüketmesi çok önemlidir. Yoğurt, kefir gibi mayalı ürünler de içerdikleri probiyotikler ve prebiyotiklerle bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meyvesiz olmaz

    Kışın vazgeçilmezi meyvelerden portakal ve mandalinanın yanı sıra çocukların limon tüketilmesi de gerekir. Günde en az 1 portakal ya da 2 mandalina tüketilmesini çocuğa günlük ihtiyacı olan C vitaminini sağlar. Ayrıca evde hazırlayacağınız bir limonatayla çocuğunuza hem çok seveceği bir içecek verebilir hem de zengin C vitamini içeriğiyle onu enfeksiyonlara karşı koruyabilirsiniz. Elma ve kivi de bağışıklığı güçlendirmede etkili meyvelerdir. Elma hem çiğ hem de zencefil ve zerdeçalla haşlanarak tüketilebilir.

    Selenyum ve demir çocuğunuza güç verir

    Çocuğunuzun savunma sisteminin güçlü olması için sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir. Bunun için öncelikli koşul, çocuğun mümkün olduğunca rafine edilmiş ve raf ömrü uzun gıdalardan uzak kalmasıdır. Ayrıca antioksidan diye adlandırdığımız A,C,E,D vitaminleri, demir ve selenyumu yeterli miktarda alabilmesi için gerekli gıdaları uygun miktarda tüketilmesi de gerekir. Selenyum; mantar, dana ve kuzu ciğeri, karides, somon ve ton balığında bulunur. Ülkemizde en yaygın sağlık sorunlarından biri de demir eksikliği anemisidir. Demir eksikliği anemisi hem demir alımının yetersiz kaldığı hem de demir kaybının olduğu durumlarda ortaya çıkabilir. Demir ise et, pekmez, ciğer, yumurta, kuru üzüm, bakliyat ve bazı yeşil sebzelerde bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir köfte bile yeter

    Çinko mineralinin de güçlü savunma mekanizmasında önemli rolü vardır. Bu nedenle son yıllarda çinko preparatları çok satanlar listesinde yer almaktadır. Oysaki çocuğunuz, her gün tükettiği gıdalardan vücudu için gerekli olan çinkoyu alabilir. Örneğin; 100 gr ette (3 köfte) 9 mg, pişmiş nohutun 100 gramında 1.4 mg çinko bulunur. 1-3 yaş arasındaki bir çocuğun 3 mg çinkoya ihtiyacı olduğuna göre, sadece 1 köfte bile çinko ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir.

    Vitaminleri doğal yoldan alın

    Sebze ve meyveler içerdikleri vitaminler yoluyla, özellikle de D ve C vitaminleriyle bağışıklığımızı güçlendirir. A vitamini sarı renkli ve koyu yeşil sebze ve meyvelerden bulunur. Karotenler ise A vitamini öncüsü sayılır. Greyfurt, havuç, kuru kayısı, Trabzon hurması, kırmızı lahana, pancar, kırmızı turp, yaban mersini ve böğürtlende bol miktarda karoten içerir. C vitamini ise vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda C vitamini vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık deposu sebzeler

    Brokoli, lahana, kereviz, pazı, turp, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi gerekir. Soğan ve sarımsağın da bağışıklığı güçlendirici ve antimikrobiyal etkileri olduğu için sebzeler bunlarla birlikte pişirilerek tüketilebilir. Ispanak, içerdiği C, E ve B grubu vitaminler ve demir, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirdiği gibi bizi soğuk algınlığına karşı da korur.

    Bağırsakları yumuşattığı için kabızlığı da önler. Vücut direncini artıran pırasanın, böbrek taşlarının oluşumunu engelleyici ve kanserden koruyucu özelliği vardır. Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten) kaynağıdır. Bu özelliğiyle görme gücü, kılcal damar sisteminin, adrenal bezin ve tiroid bezinin fonksiyonları üzerinde etkilidir. Yaprakları vitamin ( A,C,K ), demir, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum yönünden zengindir. Çocuğunuzun kahvaltısına ekleyeceğiniz bir tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow