hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eksik diş problemi hangi hastalıkları tetikliyor?

    Eksik diş problemi hangi hastalıkları tetikliyor
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Eksik diş probleminin tedavi edilmediği durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirten Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, diş kaybının etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dr. Nihat Tanfer'in açıklamaları şöyle:

    Bütün diş sağlığı problemleri gibi eksik dişler de tedavi edilmezse zamanla ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, bir veya daha fazla eksik dişi olan kişilerin mümkün olan en kısa sürede tedavi olmaları önemlidir. Estetik ve işlevselliği geri getirmek için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Diş eksikliği, periodontal (diş eti) hastalığı da dahil olmak üzere diğer ağız hastalıklarıyla bağlantılıdır. Çene eklem (TMJ) bozukluğu gibi durumlarda, dişlere ve destek yapılarına aşırı gerginlik yüklenmesiyle diş kayıpları oluşabilir.

    Diş kaybının etkileri nelerdir?

    Diş kaybı, yemek yeme, konuşma ve zamanla kötüye gidebilecek diğer temel aktivitelerde önemli sorunlara neden olabilir. Ayrıca, eksik dişin boşluğunu doldurmak için çenedeki kalan dişlerde kayma da yaşanabilir. Eksik dişler ağzın genel yapısını zayıflatabilir ve zamanla kötüleşebilecek ek diş kayıplarına veya yaralanmalara neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş rahatsızlıkları obeziteyi de tetikliyor!

    Eksik diş problemi hangi hastalıkları tetikliyor
    Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer

    Çeşitli çalışmalar, obeziteden etkilenen bireylerin genel olarak diğer bireylerden daha fazla ağız sağlığı sorunu olduğunu göstermiştir. Yapılan araştırmalar obeziteli hastaların daha yüksek diş çürüğü seviyelerine, daha fazla eksik dişe ve daha fazla diş dolgu ihtiyacına sahip olduklarını göstermektedir. Obeziteden etkilenen kişilerin daha az diş hekimi ziyaret ettiği bilinmektedir, düzenli olarak diş bakımı uygulamalarına girmekte zorlanırlar ve sadece sorun yaşadıklarında diş hekimini ziyaret etmektedirler. Bu hasta grubunda agresif bozulma paternleri ile ilgili sorunlar aşırı kuru ağıza neden olabilecek reçeteli ilaçlarla ağırlaşmaktadır. Zayıf diyete (şekerli atıştırmalıklar ve içecekler), kontrolsüz mide ekşimesi (gastroözofageal reflü), sık sık kusma ve kötü ağız hijyeniyle diş sağlığı problemleri yaşamaktadırlar. Bariatrik hastalara sıklıkla ruh halinin iyileşmesine yardımcı olan ilaçlar verilir. Sürekli ağız kuruluğu, bu ilaçların en sık görülen yan etkisidir. Bu ağız kuruluğu durumuna kserostomi denir ve önemli diş rahatsızlıklarına yol açabilir. Yutma güçlüğü, tat değişiklikleri (disguzi), konuşma güçlüğü, ağız doku bütünlüğünün korunamaması, kronik ağız tahrişi ve iltihaplanma (mukozit), diş çürüğü ve diş kaybı görülebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gülüş tasarımı hakkında bilinmesi gerekenler

    Diş rahatsızlıkları tükürüğü etkiler

    Tükürük 2.300'den fazla farklı protein, mineral, enzim ve tamponlayıcı ajan içeren kompleks fizyolojik bir salgıdır. Normal tükürüğün miktarı ve kalitesi, oral asitlerin nötrleştirilmesi için önemli bir mekanizma oluşturur. Tükürüğün tamponlama kapasitesi bozulduğunda, ağız asitleri nötralize etme kabiliyetini kaybeder ve gıdalar uzaklaştırılamaz. Ağız kuruluğu,diş hastalıklarının ilerlemesine zemin hazırlayanönemli bir faktör haline gelebilir. Bu nedenle ağız kuruluğu etkilerinin azaltılması içindüzenli olarak dişlerin fırçalanarak temizlenmesi, diş plağı oluşumunu önlemek için antibakteriyel solüsyonların kullanılması ve diş hekimi tarafından reçete edilen tükürük uyarıcı ilaçların kullanılması gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Eksik diş problemi nasıl giderilir?

    Diş kaybı tedavisi nasıl olmalıdır?

    Diş kaybının tedavi edilmesinde birçok seçenek mevcuttur. En kalıcı tedaviler diş implantları ve implant destekli diş köprüleridir. Diş hekiminiz implant uygulamasında çene içine yapay diş kökü olarak işlev gören titanyum vidalar yerleştirerek protezdişlerinizi bu vidalara sabitler ve protezinizin tıpkı doğal dişleriniz gibi sağlam ve kuvvetli olmasını sağlar. Oldukça başarılı sonuçlar elde edilen bu teknik ile protez dişleriniz doğal dişlerinizden kolay ayırt edilemez hale gelir. Bunun dışında cerrahi dışı tedavi seçeneği olarak hareketli protezler ve diş köprüleri de kullanılabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow