hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fizik tedavi ve rehabilitasyon nasıl bir tedavi yöntemidir?

    Fizik tedavi ve rehabilitasyon nasıl bir tedavi yöntemidir
    expand

    Fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunan Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar, fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dr. Betül Toygar'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

    İlaç tedavilerinde kimyasal yöntemlerin kullanılması gibi fizik tedavide de fiziksel yöntemler (elektrik akımı ses dalgaları lazer ışınları yüzeyel ve derin ısıtıcılar gibi) kullanılır. Bu yöntemler daha çok ağrı kesici, doku iyileşmesini artırıcı, ödem çözücü ve spazm giderici olarak tedavide yer alan uygulamalardır. Rehabilitasyon tedavilerinde ise bunlara ek olarak her hastaya ve hastalığa özel egzersiz programı verilerek; eklem hareket açıklığını artırmak, germek, esnetmek, kuvvetlendirmek, dayanıklılığı artırmak, denge ve koordinasyonu sağlamak, duruşu düzeltmek gibi hedefler gözetilir.

    Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarında;

    - İlaç reçetesi gibi her hastanın tanısına uygun olan ayrı bir tedavi programı hazırlanır.
    - Hastanın ihtiyacına göre tedavi süresi ayarlanır. Her seans yaklaşık 1 saat kadardır.
    - Hastaya herhangi bir rahatsızlık vermeyen bir uygulama olup, ilaç kullanılamayan gebelik, mide kanaması geçmişi, kan sulandırıcı ilaç kullanımı gibi birçok durumda güvenli etkili ve zararsız bir yöntemdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tedavi süresi ne kadar olmalıdır?

    Tedavi süresi minimum 10 gün olup, hastanın ve hastalığın durumuna göre 15 veya 20 seans olabilir. Ortopedik rehabilitasyonda veya felç tedavilerinde süre çok daha uzun olabilir.

    Vücuda zararı olur mu? Alışkanlık yapar mı?

    Kesinlikle zararlı bir yöntem değildir. Kanser tanısı almış hastalarda, vücutta ciddi bir enfeksiyon varlığında  ve gebeliklerin ilk 4 ayında  fizik tedavi uygulaması yapılmaz. Bu gibi durumlar dışında güvenle uygulanabilir. Tedaviden fayda gördüğünü kendisi de hisseden hasta, şikâyetleri yeniden başladığında, ihtiyaç hissettiğinden yeniden başvurur. Ama bu alışkanlık değil, hastanın tedavinin etkinliğini fark etmesi demektir. Örneğin, artroz (kireçlenme) kronik bir hastalık olduğundan hasta belirli aralıklarla tedaviye tekrar ihtiyaç duyacaktır.

    Fizik tedaviyi kim uyguluyor?

    Fizik tedavi bir ekip uygulamasıdır. Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerinde uzman kadro eşliğinde ve koordineli ekip çalışmasıyla fizik tedavi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Genel olarak ağrı veya eklemlerde bir kısıtlılık şikâyeti ile başvuran hastanın ilk muayenesini yapan fizik tedavi doktoru, gereken tetkikleri yaptıktan ve teşhisi koyduktan sonra tedavisini düzenler ve fizyoterapistler, hazırlanan tedavi programını uygular.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Fizik tedavi ve rehabilitasyon nasıl bir tedavi yöntemidir
    Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar

    Sonuç olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon, uzun ve sabır isteyen bir tedavi yöntemi olmakla birlikte, yan etkisini olmaması ve uzun vadede çok yüz güldürücü sonuçları olması nedeniyle çağımızın tedavi anlayışına en uygun yöntemdir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow