hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kimler akciğer kanseri riski altında?

    Kimler akciğer kanseri riski altında
    expand

    Akciğer kanserinde erken teşhis hayati bir önem taşıyor. Peki, akciğer kanserinin erken teşhis edilmesi mümkün mü? Düzenli check-up ile akciğer kanserinde erken teşhis şansı bulunduğunu açıklayan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu, kimlerin düzenli akciğer kanseri check-up'ı yaptırması gerektiğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu'nun konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

    Akciğer kanserinde erken tanı çok önemlidir. Uygulanacak tedavinin şekli, tanının sonucuna göre belirlenir. Akciğer kanserinde hayati riskin tamamen ortadan kalkmasını sağlayan tek tedavi yöntem cerrahidir. Ancak günümüzde akciğer kanseri hastalarının sadece yüzde 15'ine ameliyat uygulanabilmektedir. Bu yüzde 15'lik dilime 1. evre, 2. evre ve bazı 3. evrede teşhis edilmiş akciğer kanseri hastalarına ameliyat yapılabiliyor. Maalesef bu oran toplam akciğer kanseri hastalarının içinde çok düşük bir orana denk geliyor.

    Düzenli check-up ile akciğer kanserinde erken teşhis şansı

    Akciğer kanseri kontrolleri temelde birtakım kan tetkiklerinin yanı sıra bir de yeni uygulanmaya başlanan düşük radyasyonlu akciğer tomografisi yapılabilmektedir. Normalde akciğer tomografisinin rutin yapılması pek tavsiye edilmez. Çünkü her tomografi yaklaşık 400 normal grafi dozunda radyasyon yaymaktadır. Onun için bu kontrollerin normal bir insanda düşük radyasyon dozlu akciğer tomografisi yaptırılıyor. Bu sayede hastayı fazla radyasyona maruz bırakmadan akciğer kanseri daha başlangıç safhasındayken teşhis edilebilmesi sağlanıyor. Akciğer kanseri check-up programının her yıl düzenli olarak yapılması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akciğer kanseri check-up’ı nasıl yapılır?

    Akciğer kanserinde çeşitli tanı şekilleri bulunur. Akciğer kanseri saptandığında biyopsi yapılması gerekir. Biyopsinin de çeşitli yöntemleri vardır. Bunların başında bronkoskopik biyopsi ve ikinci olarak da transtorasik akciğer biyopsisi denilen iğne biyopsisi gelmektedir. Bronkoskopik biyopsi, normal sedasyon altında bronkoskopla girilerek eğer endobronşiyal bir kitle varsa ondan bir biyopsi alınmasıdır. Ancak esas bahsedilmesi gereken tomografi altında ince iğne aspirasyon biyopsisidir. Bunda eğer lezyon akciğerde periferik ise toraks CT tomografisi altında yerini saptayarak bir iğne yardımıyla lezyona girilir ve iğne yardımıyla aspirasyonla hücreler alınır ve bu hücrelerin patalojik olarak bakılması sonucunda da tanıya ulaşılır. İğne biyopsisinin yan etkileri ve bazı komplikasyonları olabiliyor. Örneğin akciğer bir balon gibi olduğu için pnömotoraks denilen akciğerin sönmesi gibi çeşitli komplikasyonlar olabiliyor. Ancak bu çok nadir görülen bir komplikasyondur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akciğer kanserine yakalanmamak için yapılması gerekenler

    Öncellikle sigaradan uzak durmak gerekir. Stresten uzak durulması da oldukça önemlidir. Çünkü stres insan hayatında çok önemli sorunlara yol açabiliyor. Akciğer kanserinde hava kirliliği de önemli bir rol oynayabiliyor. Ayrıca bazı meslek gruplarında da akciğer kanseri riski daha yüksek olabiliyor. Bu meslek gruplarının başında kimya ve tekstil sanayi gelmektedir. Bunun sebebi ise benzen türevi malzemelerle üretim yapılan yerlerdeki çalışanların daha fazla risk altında olmasıdır. Bu sektörlerde çalışan kişilerin maske kullanarak önlem alması özellikle tavsiye edilir. Akciğer kanserinde ilk olarak vücudun immün sistemi yani bağışıklık sistemi çöker. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok iyi beslenilmesi gerekir. Bunun dışında sigara içen 40 yaş üstü hastaların aynı zamanda genetik yatkınlığı da varsa daha dikkatli olup her yıl düzenli olarak akciğer kontrollerini yaptırması gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimler akciğer kanseri riski altında
    Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Hacıibrahimoğlu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow