hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıkta memnuniyetsizlik artıyor

    Sağlıkta memnuniyetsizlik artıyor
    expand

    Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği Bölgesel Politikalar Komisyonu'nun hazırladığı "Avrupa Şehirlerindeki Yaşam Standartları" araştırmasının ciddi bir rapor olduğu, sağlıkta memnuniyetin en düşük olduğu şehirlerin Türkiye'de saptandığı vurgulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'ndan yapılan açıklamada: Son 3 yılda her fırsatta sağlık sisteminin can çekişmekte olduğu konusuna dikkat çekilmeye çalışıldığı; Sağlık Bakanlığı'ndan randevu talebinde bulunulduğu fakat karşılık alınamadığı belirtildi. Federasyonun yaptığı açıklamadan genel başlıklar şöyle: 

    "Avrupa Birliği Eurobarometre Araştırmasında 2012-2015 arası dönemde, bir önceki döneme göre Yunanistan'da bile memnuniyet oranı %12 artarken, İstanbul'da genel memnuniyet % 14 oranında düşmüş durumda. Yine aynı dönemde sağlıkta memnuniyet oranı %15 gibi ciddi bir oranda düşüş sergilemiştir.

    Aile Hekimliği'nde siyasal kaygılarla hareket edildi

    Çok ciddi çalışmaların ürünü olan Aile Hekimliği sisteminde, son yıllarda sadece siyasal kaygılarla düzenlemelere gidilmiş; halkın sağlık kurumlarına erişimini kolaylaştırmak adına yapılan düzenlemlerde yalnızca kısa vadeli kazanımlar sağlanmıştır. Oysaki orta ve uzun vadedeki kayıplar hesap edilememiştir. Bir sistemin başarısı, iyi bir organizasyon, istikrarlı bir politika ve en önemlisi sistemin bileşenlerinin memnuniyeti ile olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aile Hekimliği sisteminin ilk yıllarında bu üç unsur bir arada güzel bir şekilde işlerken; organizasyondaki dağılmalar, sürekli mevzuat değişiklikleriyle bozulan istikrar, alt yapısı ve gerekliliği iyi değerlendirilmeden alınan kararlar, (ki burada hafta sonu nöbeti, ceza puanı uygulamaları lokomotiftir) ve en önemlisi sahada bu sistemin uygulayıcılarının üzerlerine her gün yüklenen yeni angaryalar, sonu getirmeye başlamıştır. Değersizleştirme girişimleri neticesinde artan, "sağlıkta şiddet" sebebiyle, moral motivasyonu kaybı had safhadadır.

    Avrupa'da en az memnun olanlar İstanbullular

    Sistemin bu şekilde sağlıksız ilerlemesiyle;

    1- Halkın koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanamaması sonucunda, popülist yaklaşımlarla sağlığı korunan ve tedavi edilen bir toplum değil; istediği ilacı yazdıran, raporu alan, gözü boyanan ve uzun vadede sağlığını kaybeden bir toplum oluşacaktır.
    2- Yeterli alt yapı ve planlama yapılmadan yürürlüğe giren uygulamalar neticesinde artan sağlık harcamaları, ülke ekonomisine ekstra yük getirecektir.
    3- Ekonomideki bozulma neticesinde, toplumsal buhrana ve sağlık üzerindeki yük ile harcamaların artışıyla seyreden kısır döngüye girilmesi, sorunların daha da derinleşmesine neden olacaktır.
    4- Yurtdışından getirilen doktorları sisteme dahil etmek, halkımız için memnuniyet değil, sağlık kalitesindeki düşüşte artan bir ivme yaratacaktır. Zira göreve başlayan hekimler, genel itibari ile 3. dünya ülkelerinden gelmektedir. Unutulmaması gerekli konu; ülkemizde yetişen hekimlere güven, dünyada öyle yüksektir ki, tedavi için ülkemizi seçmektedirler. Bunun en güzel örneği, her yıl artan sağlık turizmi rakamlarıdır.
    5- Sayın Bakan sistemdeki bu çıkmazdan geri döneceğine yeni çıkmazlar ile sistemi tamamen bitirme noktasına getirecek butik ASM'leri gündeme taşımaktadır. Bunlar temelde güzel düşünceler olmakla birlikte, aile hekimliğini fiilen bitirecektir. Çünkü KİŞİYE yönelik değil BÖLGEYE yönelik hizmet öne çıkacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye videosu İngiltere'yi karıştırdı

    Peki çözüm nedir?

    Bu sistemi her türlü fedakarlıkla sürdürmeye çalışan bizler, elimizi taşın altına koymaya gönüllüyüz. Çözüm, konuların ve sorunların istişare edilerek, çözüm önerilerimize verilecek destek ile dünyaya örnek olacak sağlık sistemi modelinin birlikte sil baştan düzenlenmesidir.
    Bu bir iradedir ve fedakarlık gerektirir. Biz, 22 bin Aile Hekimi'nin temsilcisi olan AHEF olarak bu irade ve fedakarlığa hazırız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlıkta memnuniyetsizlik artıyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow