hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ses kısıklığı ve boğaz şişliği tiroid rahatsızlığı belirtisi olabilir

    Ses kısıklığı ve boğaz şişliği tiroid rahatsızlığı belirtisi olabilir
    expand

    Yorgunluk, bitkinlik, ses kısıklığı, çarpıntı, saç dökülmesi, yutkunma güçlüğü gibi sorunları olan her yaş grubu kişilerin tiroid hastalığı riski taşıdığını belirten Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, bu tarz şikayetleri olan hastaların mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurması gerektiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Yeşim Erbil'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

    Tüm vücudu olumsuz olarak etkileyen tiroid rahatsızlıklarının özellikle de tiroid kanserinin erken evrede teşhis edilmesi için vücudumuzun verdiği bazı sinyalleri dikkate almamız gerekiyor. Özellikle ani başlayan ve geçmeyen ses kısıklığı, sürekli yorgunluk, uykusuzluk ya da uyuduğunuz halde sürekli uyku hali, üzüntü ve anksiyete, saç dökülmesi, normal yeme düzeninde olduğunuz halde kendiliğinden kilo alma ya da verme, yutkunma güçlüğü veya boyunda hızlı büyüyen kitle gibi belirtiler vücudumuzun verdiği tiroid bezi hastalıkları alarmıdır. Ve hiç ihmal edilmeden tiroid bezi ve hormonlarının kontrolü yaptırılmalıdır.

    Ani başlayan ve geçmeyen ses kısıklığı, yutma güçlüğü, boğaz şişliğine dikkat

    Tiroid hücrelerinin yapısının değişmesi, kontrolsüz çoğalması ve çevre doku ya da organlara yayılması ile kendini gösteren tiroid kanserlerinin erken evrede teşhis edilmesi için vücudumuzun verdiği belirtileri önemsemek, uzman yardımı almak çok önemlidir. Ani başlayan ve geçmeyen ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve boğaz şişliği gibi belirtiler tiroid kanserinin erken teşhisi için çok önemlidir. Boyun bölgesinde hızla büyüyen kitlelerin takibi de kansere dönüşme riski açısından çok önemlidir. Bu belirtilerin yanı sıra tiroid kanserlerinin önemli bir kısmının hiçbir belirtiye yol açmadan yıllarca sessiz kalabildiği durumlarda bulunabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tiroid rahatsızlıkları her yaş grubunda görülebilir

    Her nodül kansere dönüşmez ve ameliyat gerektirmez. Hastalarımızın öncellikle bunu bilmesinde fayda var. Her yaş grubunda görülebilen tiroid nodülleri, genellikle kadınlarda daha sık görülür. Ancak erkeklerde görülen nodüllerin kanserleşme riski daha fazladır. Çocukluk ya da ergenlik döneminde tespit edilen tiroid nodüllerinin kanserleşme riski de yüksektir. Bunlar dışında baş ve boyun bölgesinin radyasyona maruz kalması, ailede tiroid kanseri hikayesi olması ve nodülü olan kişiler için kanserleşme ihtimalini arttıran faktörlerdir. Hatırlatmak gerekir ki tiroid kanseri diğer kanser türlerine göre daha iyi seyirlidir, tedavide başarı oranı da oldukça yüksektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her nodül kanser değildir, biyopsi gerektirmez

    Eğer kişide nodül varsa öncellikle ultrasonografik tetkikler yapılır. Ultrasonografik Ses kısıklığı ve boğaz şişliği tiroid rahatsızlığı belirtisi olabilir
    tetkiklerde görüntülenen her nodüle de biyopsi yapılmaz. İğne biyopsisi 1 cm’in üzerindeki çaplarda olan ve ultrasonda kuvvetli şüpheli bulgulara rastlanan nodüllere biyopsi yapmak gerekir. Ultrasonda kuvvetli şüphe ise özellikle nodülün mikrokalsifikasyon (kireçlenme) içermesi ve sınırlarının düzensiz olmasıdır. Eğer yine 1 cm’in üzerinde bir nodülde orta derecede şüpheli sonografik bulgular varsa yine iğne aspirasyon biyopsisi önerilir. 1,5 cm’in üzerinde ve düşük şüpheli bulgularda ise iğne biyopsisi hastanın tercihine bırakılır. Eğer nodül 2 cm’in üzerindeyse ve ultrasonografik olarak çok düşük şüphe içeriyorsa biyopsiye gerek duyulmaz. Çünkü bu nodüller genellikle içeriği sıvı olan kistik nodüllerdir. Kanser riski içermeyen nodüllerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu belirtilere de dikkat edin

    Boyunda şişlik ve kitle, halsizlik, yorgunluk, kabızlık, ciltte kuruluk, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler tiroid rahatsızlıklarını belirtileri arasındadır. Tek başına tiroid hormonları tanı için yeterli değildir. Hastanın muayenesi ve buna ek olarak yapılan tiroid ultrasonografisi, tiroid nodülleri ve tiroid kanserlerinin erken evrede teşhisi için oldukça önemlidir. Erken dönemde tespit edilen tiroid kanseri başka bir tedaviye gerek duyulmadan yok edilebilmektedir. Bu nedenle düzenli tiroid hormonu ve tiroid bezi kontrolleri yapılması çok önemlidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow