O linke sakın ama sakın tıklamayın... Twitter'da büyük tuzak
Sosyal medya uzmanları, vatandaşların Twitter hesaplarının ele geçirilmesi ve yönlendirilmesi için tanıdıklarının hesaplarından atıldığı izlenimi verilen, "Hesabınız kilitlendi lütfen buradan açın" şeklindeki ifadelerin yer aldığı virüslü mesajlar konusunda uyardı.
Hesabınızı çalıyorlar

Vatandaşların çalınan hesaplarını geri alabilmek için Twitter yönetimine İngilizce olarak durumu anlatmaları gerektiği kaydedildi.
Mutlaka yapılması gerekiyor

Sosyal medya hesabını korumanın en etkin yolunun "mobil doğrulama" olduğuna dikkati çeken Şalcıoğlu, "Art niyetli kişilerin eline şifre geçse bile hesaba giriş için sistemde kayıtlı cep telefonu numarasına gelen doğrulama kodu hiçbir şekilde hackerların eline geçemeyecek. Bu nedenle hesaplarda bu seçeneğin mutlaka aktif hale getirilmesi gerekiyor." dedi.
O linke tıklamayın

Kullanıcı virüslere davet çıkarıyor

"Facebook hesaplarını çalan kişiler şifresini değiştirmiyor ve gerçek sahibiyle birlikte kullanıyor. Böylece hesabın ele geçirildiği uzun süre anlaşılmıyor. Bu kişilerin suç teşkil edebilecek paylaşımları bu hesaplardan yapılıyor. Hesabın gerçek sahibi ancak kanuni bir sorun yaşadığı zaman bu ortaya çıkıyor. Mahkemede suçsuzluğu kanıtlamak için IP tespit yoluna gidilmesine rağmen hem zaman hem de huzursuzluk yaşanması açısından büyük sıkıntılar, maddi ve manevi mağduriyetler yaşanıyor."
Babanız bile olsa...

Çağıl, virüslü mesajların içeriğinin birbirine benzer olduğunu ifade ederek, "Twitter'daki mesaj kutusuna, 'Hesabınız kilitlendi lütfen buradan açın, Kardeşim bu sen misin? Çok güzel çıkmışsın buradaki sensin değil mi?', 'Virüs mesajları atıyorsun, temizlemek için şurayı kullan' şeklinde bazı mesajlar geliyor. Mesajların ne olduğu önemli değil. Atılan linklere hiçbir zaman tıklamayın. Eğer Twitter bildirimlerinizi mail olarak da alıyorsanız, size atılan bu mesajlar kayıtlı olan mail adresinize de yönelecek. Bu şekilde sizin hesabınızı Twitter’dan ele geçiremeyenler mail adresinize bildirim aldığınız için ele geçirebilirler." diye konuştu.
Hesapları neden ele geçiriyorlar?

Virüslü linklerle bazı ünlülerin hesaplarının da ele geçirilebildiğine dikkati çeken Çağıl, mesajlara tıklandığı anda çok kısa sürede şifre, mail ile kullanıcı adlarının değiştirileceğini vurguladı.
İngilizce yazmanız gerekiyor

"Twitter'da çalınan hesabınızın 'Şu anki kullanıcı adı ne oldu, size aitken kullanıcı adı neydi, çalınmadan önce mail adresi neydi, en son hangi gün ve saatte girdiniz?' sorularının cevaplarını belirtirseniz bir ihtimal hesabınızı geri alabilirsiniz. Şifrenizi girdiğiniz takdirde ya da tıkladığınız linkteki uygulamaya izin verdiğiniz anda virüs yollayan kişilerin sistemine bağlı olarak minimum 1-2 dakikanız oluyor. Bu süre de pek yeterli olmuyor. Karşı tarafın sistemi otomatik olarak şifrelerinizi değiştiriyorsa yapacak tek şey Twitter’a belirttiğim linkten talep göndermek. Fakat virüs gönderenler, sadece kendileri ilgileniyorsa bu durumda işimiz biraz daha kolay."
Uygulamaya izin verme

"Bugünlerde en sevdiğiniz ve güvendiğiniz kişilerin hesaplarından bile bu tip mesajlar alırsanız ya da şifrenizi girmeniz veya 'Uygulamaya izin ver' demenizi isteyen bir durumla karşılaşırsanız hemen mesaj gelen kişiyle iletişime geçin." uyarısını yapan Çağıl, bu durumda uygulamaya izin verilmemesi ve asla şifre girilmemesi uyarısında bulundu.
Mobil doğrulama sizi kurtarabilir

Ayarlar kısmından...

Truva atı yöntemi

Keskin, "İnsanlar, akrabaları, tanıdıkları ya da çevresinden geldiğini düşündüğü, samimi ve duygulara seslenen virüslü mesajları tıklıyor. Vatandaşların sevdikleri isimleri kullanan korsanlar, Truva atı taktiğiyle özel hesapları ele geçiriyor." şeklinde konuştu.
{$ item.Title $}
{$ item.Title $}
ilgili haberler