hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Facebook Watch ile değişebilecek 7 Şey

    Facebook Watch ile değişebilecek 7 Şey
    expand
    KAYNAKEren Caner / cnnturk.com

    Facebook, geçtiğimiz günlerde Watch video platformunu duyurmasının ardından uygulama merak konusu oldu. Watch uygulamasının içerisinde, canlı yayın yapma, kanal açma, kanallara abone olma ve listeleme gibi özellikleri bulundurmasıyla Youtube ile benzerlik taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Facebook, geçtiğimiz günlerde yeni video platformu olan Watch’u duyurdu. Watch, içerisinde yer alacak olan canlı yayın yapma, kanal açma, kanallara abone olma ve listeleme gibi özellikleriyle akıllara Youtube’u getirse de Watch’un Youtube’dan mikro ve makro düzeyde iki temel farkı bulunuyor.

    Mikro düzeydeki farkı; Facebook’taki “muhteşem, inanılmaz, üzgün, kızgın” gibi duygu butonlarından destek alarak belirli duyguda öne çıkan videolar tek bir yerde toplanabilecek ve kullanıcılar Watch üzerinde belli bir temayı takip edebilirken, arkadaşlarının da o anda izlediği videoların neler olduğunu görebilecek. Bu da bence, bugüne kadar internette hemen her yerde dağınık dağınık gezen videoların derlenip toparlanması ile kullanıcılara “Watch’u kullanırsan internette gezen en son ve en popüler videoların hiçbirini kaçırmazsın” mesajını verecek.

    Makro düzeydeki farkı ise; Watch, geleceğin TV platformu olmaya odaklanırsa bu alanda kendi özel dizi, program içeriklerini üreterek globalde bir yarışın içine girebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Facebook Watch ile değişebilecek 7 Şey

    Peki nereden çıktı bu Facebook Watch? Fotoğraf demek birkaç saniyelik Facebook tüketimi demek. Kısa video demek, birkaç dakikalık Facebook tüketimi demek. Dizi ve program demek ise onlarca dakika veya saat Facebook tüketimi demek. Facebook, kendi tüketimini artırmak için bir anlamda tüm internet olmaya çalışıyor yıllardır.

    Twitter’a Super Hearts özelliği geliyor

    Youtube’a, para kazandıran canlı yayın özelliği 

     

    4-5 sene öncesine gidelim. Facebook, Graph Search ile de var olanı sosyalleştirerek Google’a rakip olmuştu. Şimdi ise yine var olanı sosyalleştirerek Youtube’a ve dijital TV platformlarına rakip olmaya hazırlanıyor. Ayrıca Facebook, videolar aracılığıyla insanları kendisi içerisinde tutmaya, başka mecralara kaçırmamaya o kadar önem veriyor ki kendi algoritmasını da bir süre önce video içeriklere daha çok erişim sunacak şekilde güncellemişti.

    A&E, Hearst ve MLB gibi 30’dan fazla iş ortağı ile anlaştığı söylenen Facebook, Watch ile kısa ve orta vadede şu etkileri yaratabileceğini tahmin edebiliriz;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

        1.     Facebook, barındırdığı orta ve üst yaş kitle ile internete özel üretilen dizileri ve programları tanıştırarak bu sektörün daha da hareketlenmesini sağlayabilir. Çünkü, hali hazırda online dizilerin en önemli hedef kitlesi gençler. Facebook Watch bunu kırabilir.

        2.     İnsanlar birbirlerine “Bu videoyu nasıl görmedin, Watch’u kullanmıyor musun?” tarzı sorular sormaya başlayabilir.

        3.     Youtuber gibi Watch’a özel de Watcher kavramı ortaya çıkabilir. Facebook, insanları sosyalleştirebilme yeteneğini kullanarak Youtube’un statik kanal mantığını kırmayı deneyebilir. Bu da akabinde Youtube gibi Watcher’lara da gelir ortaklığının yollarını açabilir.

        4.     Bu gelişme, Youtube harici video tüketimi üzerinden çarklarını döndürmeye çalışan web sitelerini de etkileyecektir. Facebook, aynen Instant Articles mantığıyla özel içeriklerinizi kendi web sitenize yüklemeyin, gelin Watch üzerine yükleyin; birlikte kazanalım diyebilir.

       5.     Youtube üzerinde dizi yapma mantığı pek sürdürülebilir olmamıştı. Belki Watch üzerinde kullanıcılar kendi dizilerini üretebilir veya Watch’a özel start-up dizi girişimleri ortaya çıkabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      6.       Markalar, Watch içinde reklam verebilirler.

      7 .     Facebook canlı yayınları için burada ayrı bir bölüm olabilir. Markaların, canlı yayın performansları da net bir başarı ölçütü olarak karşımıza çıkabilir.

    Facebook Watch ile değişebilecek 7 Şey

    Tabii bunları söylerken bazı yeniliklerin sadece yazılarda kaldığını, günlük kullanıma inmediğini veya günlük kullanıma inse bile çok bir şey değiştirmediğini de söylemek yanlış olmaz. Mesela, Facebook’un 2011-2012 yıllarında önce duyurduğu sonra geri çektiği Check-In Deals ürünü buna en güzel örnek. O yüzden Watch’un günlük kullanıma inmemesi ihtimalini de hep bir köşede tutmak gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Youtube, bugüne kadar insanlara “Youtube’a gelin, sanki TV gibi işleyen size özel, kalıcı bir kanalınız olsun” stratejisinde başarılı oldu fakat bunun içinde sosyalleşme faktörü hep eksikti. Facebook, sosyalleşme faktörünü Watch’a başarılı bir şekilde entegre ederse Youtube’un cevap verebilmesi pek kolay olmayabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow