hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni Dünya Kupası formatıyla ilgili bilmeniz gereken her şey

    Yeni Dünya Kupası formatıyla ilgili bilmeniz gereken her şey
    expand
    KAYNAKAA

    FIFA'nın onayladığı 48 takımlı yeni Dünya Kupası formatı 2026 yılından itibaren kullanılacak. Bu yeni sistemle takım sayısını en çok artıran kıtalar Afrika ve Asya olurken eski sisteme göre 80 maç oynanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Carl Medjani: Galatasaray'ı bekliyorum

    Beşiktaş'tan resmi Mehmet Ekici açıklaması

    Tartışmalara neden olan 48 takımlı Dünya Kupası formatının kabul edilmesinin ardından sistemin detayları da ortaya çıktı.

    Kıtalar kontenjanı bazında şimdiki sistemde, Avrupa'dan 13, Afrika'dan 5, Asya'dan 4 veya 5, Güney Amerika'dan 4 veya 5, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler'den 3 veya 4, Okyanusya'dan ise en fazla 1 takım turnuvaya katılabiliyordu. Eklenen yeni 16 kontenjan, 6 kıta arasında bölüştürülecek.

    2026 Dünya Kupası'ndan itibaren ev sahibi kontenjanının yanı sıra Avrupa'dan 16, Afrika'dan 9, Asya'dan 8 veya 9, Güney Amerika'dan 6, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler'den 6 veya 7, Okyanusya'dan ise 1 takımın organizasyonda yer alması öngörülüyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa'dan 16 takımın kupaya katılması halinde, her grupta bu kıtadan bir takım bulunacak.

    Kontenjan sayısındaki nihai kararın, 9 Mayıs'ta düzenlenecek 67. FIFA Kongresi'nde verilmesi bekleniyor.

    Daha çok maç

    Takım sayısının 48'e yükselmesinin ardından turnuvadaki en büyük değişiklik, 64'ten 80'e çıkarılan maç sayısında yaşanacak.

    Yeni statü doğrultusunda, 48 takım, 3'erli 16 grupta mücadele edecek ve gruplarını ilk iki sırada tamamlayanlar üst tura yükselecek. 

    Gruplarından üst tura çıkacak takımlardan, eleme usulü yapacakları 5 maçı (son 32 turu, son 16 turu, çeyrek final, yarı final, final) kazanan ülke kupaya uzanabilecek.

    Kupayı kaldırmak için maç sayısı değişmeyecek 

    Bugünkü statüde takımlar 3 grup maçına çıkarken, üst turda 4 eleme maçını da kazandıkları takdirde kupanın sahibi oluyor. Bu sistemde 7 maçta uzanılan kupa yolculuğu, 2026'dan itibaren uygulanacak yeni formatta da aynen devam edecek. Ayrıca, turnuva önceden olduğu gibi yine 32 gün içerisinde sona erecek.

    Dünya Kupası'nda mücadele edecek takım sayısının artması, turnuvanın ekonomik boyutuna da etki edecek.

    FIFA'nın geliri çok artacak

    Maç ve ülke sayısının artmasının ardından televizyon geliri, sponsor anlaşmaları ve bilet satışlarından FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndan öncekilere oranla 600 milyon avro daha fazla kar elde etmesi ve turnuvanın toplam gelirinin 6 milyar avroyu geçmesi hedefleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benzer şekilde turnuvaya katılacak ve üst turlara çıkacak takımlara verilen para ödülünün de artırılması öngörülüyor. 

    2026 kupası ev sahipliği için Avrupa ve Asya ülkeleri başvuru yapamayacak

    Önceki iki şampiyonayı düzenleyen kıtaların sonraki organizasyonun ev sahipliği sürecine katılamaması kuralından dolayı Avrupa (2018'de Rusya) ve Asya (2022'de Katar) kıtaları, 2026 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapamayacak. 

    Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF), Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF), Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) ve Okyanusya Futbol Konfederasyonu'na (OFC) bağlı ülkeler ise 2026 Dünya Kupası'na ev sahipliği başvurusu yapabilecek.

    Bu kıtalardan başvurusu kabul edilen ülke veya ülkelerin ev sahipliği sürecinde gereken koşulları sağlayamaması halinde bu kez UEFA'ya bağlı başka bir ülkenin teklifi gözden geçirilecek.

    Turnuvayı ortaklaşa düzenlemeyi planlayan CONMEBOL ülkelerinden ABD, Kanada ve Meksika'nın, ev sahipliği sürecinde avantajlı olduğu iddia ediliyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow