hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünden bugüne oyun sektörü

    Dünden bugüne oyun sektörü
    expand

    Korsan oyunların zirvede yer aldığı dönemlerden, orijinal oyunların alışkanlık haline geldiği yeni bir döneme. İşte dünden bugüne oyun sektörü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    iPhone 8’de parmak izi okuyucu nerede olacak?

    Hiç şüphesiz son yıllarda en fazla ilerleme kaydeden sektörlerden birisi de oyun dünyası. Günümüzden bir 10-15 yıl öncesine baktığımızda oyun sektörünün, günümüzün çok gerisinde olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Oyun dünyasındaki firmalar o zamanlarda özellikle korsana karşı yoğun bir mücadele içerisindeydi.

    Peki ne oldu da oyun sektörü bir anda bu şekilde şahlandı. Aslında oyun sektörünün şaha kalkması temelinde 2 farklı nedene bağlanabilir. Bunlardan birincisi elbette korsan oyun kullanıcılarının günden güne azalması. İkincisi ise Sony, Microsoft ve Nintendo gibi firmaların bu alandaki uğraşları.
    korsan oyun

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Korsan oyun kabusu

    İlk olarak biraz korsan oyun pazarından bahsedelim. Bir 10 sene öncesine gittiğimizde, korsan oyun sektörünün bugünün çok ilerisinde olduğu kayda değer bir gerçekti. Neredeyse her köşe başında korsan oyun satan sokak satıcılarına rastlayabiliyorduk.

    Diğer ülkelerde durum nasıldı bilinmez ama ülkemizdeki manzara bundan ibaretti. Elbette bu durumun temelinde yatan neden özünden biraz farklıydı. Zira o zamanlar online oyun kavramı pek yoktu. Çünkü online oyunun temel dinamiklerini sağlayan internet bağlantısı hızı, istenilen seviyenin çok altındaydı.

    Dolayısıyla yapımcılar geliştirdikleri oyunlarda hikaye unsurunu ön planda tutuyorlardı. Yani hikaye modları şimdiki gibi 5-6 saatlik serüvenlerden ibaret olmuyordu. Bir oyunu tam anlamıyla bitirebilmeniz için dolu dolu 10-12 saat geçirmeniz gerekiyordu. Doğal olarak sadece hikaye modundan ibaret bir yapım için kimse o kadar para vermeye sıcak bakmıyordu.


    oyun sektörü - 2

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üreticiler bilinçlendi

    Gelelim diğer nedene. O zamanlar yapımcılar ve konsol geliştiriciler korsana karşı gerekli önlemleri tam anlamıyla alamıyorlardı. Bu da haliyle korsan oyunun önünü fazlasıyla açan bir etkendi.

    Örneğin PlayStation 2’ler sıfır olarak çipli bir şekilde satılıyordu. Yani konsolu satın aldığınızda direkt olarak korsan oyun oynayabiliyordunuz.

    Peki ne oldu da bu durum değişti? Ne oldu da korsan oyun kullanıcısı azalırken, oyun sektörü önemli bir gelişme gösterdi?


    oyun sektörü 3

    İnternetin hızlanması, oyunların dinamiklerini değiştirdi

    Herşeyden önce internet hızında önemli bir artış yaşandı. ADSL’in hayatımıza girmesiyle birlikte oyunlardaki online oynanış modları hızla popüler olmaya başladı. Hatta multiplayer olarak oynanabilen modlar, oyunun bütününü oluşturmaya, hikaye modunun önüne geçmeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu durum da korsanın bitirilmesindeki en önemli hamle oldu. Çünkü korsan oyunlar, online modlarda çalışmıyordu. Çalışsa da birçok kısıtlamayı da beraberinde getiriyordu. Haliyle oyuncular online modlarda eksiksiz bir şekilde yer alabilmek adına öyle ya da böyle orjinal oyuna yönelmek zorunda kaldı.

    oyun sektörü

    Yeni konsollar kırılamadı

    Korsan üreticilerinin bulduğu çözümler de korsan oyunun önünü tıkayan önemli etkenlerden biri olarak gösterilebilir. Zira PlayStation 4 ve Xbox One çıkalı uzun süre geçmiş olmasına karşın ikisi de hala kırılabilmiş değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elbette hal böyle olunca, bu konsollara sahip olan milyonlarca insan, oyunları orjinal haliyle satın almak zorunda kalıyor. Böylece oyun yapımcıları kazanıyor ve oyun sektörünün önü daha da açılmış oluyor.

    Kısacası oyun sektörünün dünü ile bugünü arasındaki en büyük fark hiç kuşkusuz korsan oyunların piyasadaki varlığına bağlı bir değişken.


    oyun sektörü 5

    Sonuç olarak...

    Korsan oyun kullanımı ne zaman azalmaya başladı, işte o zaman oyun sektöründe önemli bir patlama gerçekleşti. Şimdilerde AAA olarak tabir ettiğimiz oyunları bir kenara bıraktığımızda bile bağımsız oyun geliştiricileri tarafından geliştirilen yüzlerde indie tarzı oyun olduğunu görmekteyiz. Yani hiç oyun çıkmıyor dediğimiz haftalarda bile aslında onlarca oyun dijital marketlerdeki yerini alıyor.

    Eğer böyle giderse oyun sektörünü çok daha parlak günlerin beklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Keşke ülkemizdeki oyun sektörü de hızla gelişip, Avrupa ya da Amerika’nın yarısı kadar olabilse.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow