hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Masaüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi

    Masaüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi
    expand

    Masaüstü bilgisayar satın alma rehberi yakın zamanda bir bilgisayar almak isteyenler için yol gösterici olacak. Yeni bir masaüstü bilgisayar satın alırken hangi özelliklere dikkat etmelisiniz sizler için derledik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zaman içinde dizüstü bilgisayarlar ve tabletler belli dönemlerde popüler olsa da masaüstü bilgisayarlar hiçbir zaman önemini kaybetmedi. Diğer bilgisayar tiplerine göre çok daha yüksek performans verebilmeleri, parçalarını üst modele geçirmenin kolay olması gibi bir çok neden masaüstü bilgisayarların halen sıkça tercih edilmesinin ardında yatıyor. Taşınabilir olmamalarının dışında birçok açıdan diğer bilgisayar biçimlerinden üstün olan masaüstü bilgisayar alırken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte bu nedenle sizler için bir masaüstü bilgisayar satın alma rehberi hazırladık.

    Masaüstü bilgisayar satın almadan ve masaüstü bilgisayar satın alma rehberi yazımıza göz atmadan önce alacağınız bilgisayarı ne amaçla kullanacağınızı iyi düşünmeniz gerek. Oyun oynamak istiyorsanız farklı, grafik veya video işlemek için istiyorsanız ayrı, yazı yazıp günlük işlerinizle ilgilenmek istiyorsanız ise ayrı özelliklere dikkat etmek zorundasınız. Masaüstü bilgisayar modellerine baktığınızda göze çarpan özelliklerden yola çıkarak, birçoğunun ne anlama geldiğini, hangi amaç için hangi bileşenlerin önemli olduğunu sizler için hazırladığımız masaüstü bilgisayar satın alma rehberi içinde bulabileceksiniz.

    Boyut ve Biçim

    Bilgisayar alırken belki de en son düşünülen şey boyut ve biçim olsa da biz masaüstü bilgisayar satın alma rehberi içinde bunu ilk sıraya almayı uygun gördük. Bunun sebebi ise uzun araştırmalar sonucunda beğenip aldığınız bir bilgisayarı eve getirdiğinizde masanıza ya da odanıza sığmamasıyla yaşayacağınız sorunların önüne geçmek istememiz. Bir masaüstü bilgisayar almadan önce, onu koyacağınız yeri düşünüp ona göre hareket etmeniz gerek. Kasası olan masaüstü bilgisayarlarda farklı kasa boyutları olur. Bu da genelde sistemin sahip olduğu, donanım ve soğutma özelliklerine göre değişir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En yeni oyunları yüksek performansla oynamak için bir bilgisayar alacaksanız kasa boyutlarının epey büyük olacağını aklınızdan çıkarmayın. Ne kadar çok yüksek performans arıyorsanız kasa içindeki soğutma, güç kaynağı, ekran kartı gibi bileşenlerin de büyüyeceğini, bunların düzgün çalışabilmesi için de geniş bir kasaya ihtiyacınız olacağını unutmayın.

     
    Masaüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi
     

    Eğer amacınız evinizin çalışma odasında ya da ofisinizde günlük işlerinizi yapmak, internette gezinmek, bazı basit oyunlar oynamaksa bunun için all-in-one modellerini tercih edebilirsiniz. Kasa ile monitörü bir yerde buluşturan bu masaüstü bilgisayarlar hem yerden tasarruf etmenizi sağlar, hem büyük ekran kullanmanızı kolaylaştırır, hem de genelde şık olan tasarımlarıyla güzel de görünür.

    Masaüstü bilgisayarınızı bir medya merkezi olarak kullanmak, içine film ve dizi depolamak ve bunları izlemek için kullanmayı amaçlıyorsanız ise size mini PC modellerini tavsiye edebiliriz. Bu modeller genellikle performans açısından çok şey vadetmez. Televizyonunuzun yanına bile koyabileceğiniz küçük boyutlardaki bu cihazları TV'nize bağlayıp, yanında kablosuz klavye ve fare ile kullanabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşletim Sistemi

    Masaüstü bilgisayar satın alma rehberi bünyesinde işletim sistemlerinden bahsetmesek olmazdı. İşletim sistemi denildiğinde aslında belki de en güvenli limanın Windows olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce hiç bilgisayar satın almamış olsanız bile daha önce kullandığınız bilgisayarın Windows işletim sistemine sahip olması çok büyük bir ihtimal. Windows dünyada en çok kullanılan işletim sistemi ve piyasadaki neredeyse tüm yazılımları destekliyor. Bu nedenle Windows tercihi işinizi kolaylaştıracaktır. Sadece internete girmek, çok basit bazı işleri halletmek için bir bilgisayar alacaksınız Chrome OS'li bazı modeller mevcut ama yine de şu an için bu amaçla olsa bile Windows'un sunduğu esnekliği sunmaktan uzak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
     Masaüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi
     

    Elbette bir de macOS konusu var. Sadece Apple markalı bilgisayarlarda yer alan bu işletim sistemi belli yönleriyle Windows'tan ileride olsa da özellikle yazılım desteği söz konusu olduğunda özel bir kesim hariç birçok kullanıcıyı yarı yolda bırakabilir, hele ki oyun oynamak istiyorsanız. macOS video ve grafik işleme gibi alanlarda başarılı olsa da her alanda iş gören bir masaüstü bilgisayar arıyorsanız ilk tercihiniz Windows olabilir. Windows'un en son sürümü olan Windows 10'a sahip bir masaüstü ile hemen her şeyi yapabilirsiniz. Windows 8 ya da Windows 7 gibi eski sürümlere sahip olan bir bilgisayar alacaksanız, Windows 10'a geçiş için ücret ödemeniz gerektiğini unutmayın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı masaüstü bilgisayar özelliklerinde işletim sisteminin karşısında "free dos" ifadesini görebilirsiniz. Bu bilgisayarlarda Windows kurulu olmadığı anlamına geliyor. Yani bilgisayarı aldıktan sonra işletim sistemini kendiniz alıp yüklemeniz gerekiyor. Eğer işletim sistemi almak ve kurmak istemiyorsanız, almayı düşündüğünüz masaüstü bilgisayarın özelliklerinde "free dos" yazmamasına dikkat edin. Bunun dışında eğer meraklısıysanız Linux dağıtımlarını da deneyebilirsiniz.

    İşlemci

    Masaüstü bilgisayar satın alma rehberi denildiğinde donanım özelliklerini detaylı bir şekilde anlatmak gerekiyor. Donanım özellikleri söz konusu olduğunda akla gelen ilk bileşenlerden biri işlemci. Farklı markalar, model isimleri ve özellikler kafanızı karıştırabilir. Öncelikle onları bir özetleyelim. Bu alanda ilk dikkati çeken şey çekirdek sayısıdır. Artık piyasada tek çekirdekli işlemci kalmadı diyebiliriz. İkiden sekize kadar çekirdeğe sahip olan işlemciler mevcut. Temel olarak işlemci çekirdekleri bilgisayarınızın aynı anda çok sayıda işlem yapabilmenizi sağlar. Yani aynı anda birden fazla program çalıştırıyorsanız bunların düzgün çalışması çekirdeklerin birden fazla olması sayesinde olur. Ancak artık yazılımların büyük bir çoğunluğu çok çekirdekle birlikte çalışıyor, yani birden fazla çekirdeğin avantajını kullanmak için aynı anda birden fazla yazılım çalıştırmanıza gerek yok. Yine de oyun, fotoğraf, video ve müzik işleme programları gibi şeyler kullanmayacaksanız dörtten fazla çekirdeğe ihtiyacınız yok demektir. Hatta basit kullanım için çift çekirdeğin büyük oranda yeterli olabileceğini söyleyebiliriz.

    İşlemcilerdeki bir diğer önemli özellik ise saat hızı. GHz birimiyle gösterilen bu değer aslında işlemcinizin belli bir zamanda ne kadar veri işleyebildiğini gösteriyor. Bu yüzden basitçe yüksek olan iyidir diyebiliriz. Ancak bunu çekirdek sayısıyla birlikte değerlendirmek de gerekiyor. Örneğin dört çekirdekli 2GHz bir işlemcinin iki çekirdekli 2GHz bir işlemciden daha hızlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

    Bunların dışında bir de işlemci önbelleğine de bakabilirsiniz. Veriler işlemciden geçmeden önce önbellekte sıralanırlar. Bu önbellek ne kadar büyükse bilgisayarınız performans gerektiren işlemleri o kadar hızlı işleme alabilir. Durum böyle olsa da bu değeri sadece profesyonel seviyede video ve resim işleme yazılımları kullanıyorsanız dikkate almanızı tavsiye ederiz. Bu durumda 4MB ve üstünü tercih edebilirsiniz. Diğer kullanım senaryolarında gözle görülür bir fark yaratmıyor.

     
    masaüstü bilgisayar satın alma rehberi
     

    Her zaman sorulan o soruyu önce davranıp biz soralım. Intel mi, AMD mi? Bu soruya net bir cevap vermek imkansız. Genel olarak bakıldığında Intel modellerinin aynı seviye AMD'lerden bir nebze daha yüksek performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Öte yandan fiyat açısından AMD'nin daha uygun olduğu da aşikar. Eğer gerçekten çok yüksek performans arıyorsanız Intel'i tercih edebilirsiniz. AMD'nin mevcut üst düzey modelleri şu an Intel'in biraz gerisindeler. Bunun dışında AMD'yi her seviyede gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

    Model isimleri kafanızı karıştırıyor olabilir onları da kısaca özetlemek gerekirse; evde basit kullanım için Intel Celeron/Pentium, AMD E1/E2/A4 modellerini, günlük işlerinizi halletmek ve ofis kullanımı için Intel Core i3, AMD A6/A8 modellerini, fiyat performans oranı iyi belli seviyede oyun oynayabileceğiniz ve aynı zamanda iş için kullanabileceğiniz bilgisayarlar için Intel Core i5, AMD A8/A10 modellerini, üst seviye oyun performansı ve medya işleme için Intel Core i7, AMD FX modellerini kullanabilirsiniz. Tüm bunların da üstünde, profesyonel medya düzenleme ve hesap işleri için ise Intel'in Core i7 Extreme ve Xeon serilerini düşünebilirsiniz.

    Ekran Kartı

    Masaüstü bilgisayar satın alma rehberi içinde oyuncuları en çok meraklandıran bölüme geldik. Ekran kartları adlarından da anlaşılabileceği gibi ekranımızda gördüğümüz görüntüleri işleyip karşımıza çıkaran bileşenler. Oyunlarda gördüğümüz harika görseller büyük ölçüde onların elinden çıkıyor. Eskiden ayrı bir ekran kartı olmayan bilgisayar görmek pek mümkün değildi ancak son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde grafik işlemciler, işlemcilerin içine gömülü halde gelmeye başladı. Elbette bu gömülü GPU'lar ekran kartları kadar performans vermekten uzaklar. Bunlarla oyun oynamak ya da çok yüksek çözünürlüklü videolar izlemek ve işlemek pek mümkün değil. Bu nedenle eğer amacınız oyun oynamak ve medya düzenlemek ise ayrı bir ekran kartı olan bir masaüstü bilgisayara yönelmelisiniz.

    Masaüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi
     

    Burada da işlemcilerdekine benzer bir soruyla karşılaşıyoruz. NVIDIA mı, AMD mi? Bu kategoride markalar arası performans farkı işlemcilerdekinden daha az. NVIDIA'nın performansı biraz daha fazla ve oyunculara sunduğu katma değerli servisleri var. AMD'nin ise fiyatları biraz daha uygun. Burada tercih biraz da sizin bütçenize göre şekillenebilir. Ancak üst seviye bir NVIDIA ve AMD ekran kartıyla gayet yüksek oyun performansı elde edeceğinizden emin olabilirsiniz. NVIDIA tarafında GeForce GTX 1080 ve 1070 serisi kartlar üst seviyeyi oluştururken AMD'de de Radeon RX ve R9 serisi bu seviyede yer alıyor. Performanstan biraz ödün verip, fiyatı daha uygun olsun istiyorsanız GeForce GTX 1060 veya Radeon R7 serisine sahip masaüstü bilgisayarları tercih edebilirsiniz. Bu kartlar da gayet güçlüler fakat oyunların grafik ayarlarını en yüksek seviyeye getirdiğinizde üst seviyelerdeki kartlar kadar başarılı olamıyorlar. Bu kartlara sahip bilgisayarlarda akıcı oyun oynamak için grafik ayarlarını biraz kısmanız gerekiyor.

    Depolama

    Depolama için iki farklı bileşen bulunuyor. Bunların biri ve en sık kullanılanları sabit diskler. Diğer ise SSD'ler. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları var. Sabit diskler daha ucuz ve daha yüksek kapasiteliyken, SSD'ler çok daha hızlılar. Alacağınız masaüstü bilgisayarda hangisinin bulunacağına, bilgisayarınızı ne için kullanacağınıza göre karar vermelisiniz. Genel olarak sadece SSD'ye sahip bir bilgisayarın çok verimli bir kullanım sunmayacağını söyleyebiliriz. SSD'lerin fiyatları kapasite arttıkça inanılmaz yükselebiliyor. Yüksek performansın gerektiği kullanım senaryosunda geniş bir depolama alanı da gerektiği için SSD'yi sabit diskle birlikte değerlendirmek çok daha mantıklı bir tercih olacaktır. Bu nedenle, eğer yüksek performans arıyorsanız, sabit diskin yanı sıra bir de SSD'ye sahip olan bir masaüstü bilgisayar tercih edebilirsiniz. SSD'ye sık kullandığınız programları, oyunları ya da işletim sisteminizi kurarak hızlı açılmalarını sağlayabilirsiniz.

     
    Masaüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi
     

    Sabit disk kapasitesine gelince, burada da kullanım amacınız öne çıkıyor. Basit işler, internette dolaşmak, yazı yazmak gibi amaçlarınız varsa 500 GB'lık bir sabit disk büyük ölçüde işinizi görecektir. Ancak film ve dizi indirip saklamak, oyun oynamak, yüksek çözünürlüklü video veya fotoğraf dosyalarını düzenlemek gibi amaçlarınız varsa en az 1 TB'tan başlayan kapasiteleri tercih etmeniz gerek. Özellikle oyunların artık çok büyük yer kapladığını unutmayın ve tercihinizi ona göre yapın. Sabit disk performansında da dönüş hızı yüksek olanları alabilirsiniz.

    Bir de sabit disklerle SSD'leri bir araya getiren hibrit modeller bulunuyor. Bunlar aslında içinde küçük birer SSD barındıran sabit diskler. Ayrıca bir SSD'ye sahip bilgisayar modellerinden daha uygun fiyatlı olabiliyorlar fakat bunlarda SSD depolama alanının düşük olduğunu belirtelim.

    RAM

    Masaüstü bilgisayar satın alma rehberi yazımızın son bölümünde ise RAM'leri konu alıyoruz. Bellek olarak da adlandırabileceğimiz RAM, bilgisayarın performansını önemli ölçüde etkileyen bir bileşen. Bu bileşenden bahsederken yine GB birimini görünce depolama ile karıştırmayın. Çünkü RAM'in bilgisayarınızda ne kadar dosya depolayabileceğinizle bir ilgisi yok. Masaüstü bilgisayarınızda bir işlem yaptığınızda, bu işlemle ilgili talep öncelikle RAM'de saklanır. İşlemci RAM'deki bu talebi alır ve işler. Bir yazılımı çalıştırmak için çift tıkladığınızda bilgisayarınız donuyor, yazılımın açılması ve yüklenmesi vakit alıyorsa bunun RAM azlığından olması muhtemeldir. Daha fazla RAM, işlemcinin bir seferde daha fazla işlem talebini alabilmesi anlamına gelir.

     
    Masaüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi
     

    Peki ne kadar RAM'e ihtiyacınız var? Buna hızlıca "en az 4GB" diyebiliriz. 4GB RAM ile video izleyebilir, internette dolaşabilir, sosyal medya hesaplarınızı kontrol edebilirsiniz. Bunlardan daha fazlasını yapmak istiyorsanız daha fazla RAM'i olan masaüstü bilgisayar modellerine yönelmelisiniz. Sunumlar hazırlamak, ofis uygulamalarını yoğun bir şekilde kullanmak, tablolar hazırlamak istiyorsanız 6 GB RAM ile akıcı bir kullanım deneyimine kavuşabilirsiniz. İşin içine oyunlar girdiğinde ise 8 GB'tan aşağısını düşünmeyin. Profesyonel seviyede video, resim ve müzik düzenlemek, tasarım yazılımlarını kullanmak için ise 16 GB ve üstünü değerlendirmelisiniz.

    RAM'lerde de işlemcilere benzer şekilde bazı saat hızları görebilirsiniz. Bunlar daha çok oyuncular ve hız aşırtmacılara yönelik değerler. Kısaca yüksek değerin daha yüksek bir performans anlamına geldiğini söyleyebiliriz ancak aradaki performans farklarının çok büyük olmadığını da belirtelim. RAM'lerde ayrıca DDR2, DDR3, DDR4 gibi ifadeler görebilirsiniz. Bunlar basitçe RAM tipleridir. DDR2'leri görmek pek mümkün değil, DDR3 veya DDR4 görebilirsiniz. DDR4 daha yeni bir teknoloji ve yeni yonga setleriyle uyumlu. Uzun vadede, bilgisayarınızdaki RAM'leri artırmak veya değiştirebilmek için DDR4 modellerine sahip masaüstü bilgisayarları tercih edebilirsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow