hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2015 yılı kadın cinayetleri raporu

    2015 yılı kadın cinayetleri raporu
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kadın cinayetleri, kadınların gündemindeki yerini korusa da bir arpa boyu yol alınamıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da bu konudaki politikaların yetersizliğine vurgu yaparak 2015 yılı için hazırladığı raporda 303 kadının korunamayıp öldürüldüğünü ortaya koydu. Rapor, kadını görmezden gelen politikalar yerine somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, basından ve kendilerine ulaşan ailelerden edindikleri verilerle 2015 yılı kadın cinayetleri raporu hazırladı. Raporda kadın hareketinin kadın cinayetlerine ilişkin tahlillerine de yer verildi. 

    Buna göre kadın cinayeti verilerinin, adının "Kadın Bakanlığı" olması gereken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonluğunda devlet tarafından takip edilmesi gerektiği, ancak devletin böyle bir girişimi olmadığı belirtiliyor. Bunun nedeni ise raporda şöyle açıklanıyor:

    "Nedenleri ve nasıl gerçekleştiği araştırılmadan veya bilinmeden bir sorunun önüne geçmek mümkün değildir. Yetkililerin 2015’te dile getirdiği “kadına şiddete 0 tolerans”çözüme giden her somut adımın atılmasını gerektirmektedir. Bu somut adımlara kadın hareketinin çalışma ve deneyimleriyle ortaya koyduğu her talep somut sebepleriyle dahildir. Kadın cinayetleri verileri de devlet tarafından “aile içi, ev içi” gibi evli olmayan kadını görmezden gelen terimlere sığınmadan, gerçekleri kırpmadan, “kadın cinayetlerine 0 tolerans”ın gerçek bir politika olduğunu gösterecek şekilde kadınların ve toplumun bilgi edinme hakkını ihlal etmeden açıklanmalıdır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda kadın cinayeti verilerinin yetkili mercilerce hazırlanması gerektiğinin de altı çiziliyor. 

    Raporda öne çıkan detaylar, şöyle ortaya konulmuş: 

    Kadın cinayetleri artıyor

    2015 yılında 303 kadın kardeşimiz kadın olduğu için öldürüldü. 2013’te 237 ve 2014’te 294 kadın cinayeti işlendi, buna göre 2015’te kadın cinayetlerinde ciddi önlemleri gerektiren bir artış görülüyor. 2015 Ağustos’ta 27, Eylül’de 32, Ekim’de 21, Kasım’da 28 ve Aralık’ta 32 kadının öldürülmesiyle yılın son aylarında kadınlar daha fazla öldürüldü. En çok kadın cinayeti işlenen İstanbul’da 44, İzmir’de 20, Ankara’da 15, Diyarbakır’da 13, Antalya ve Bursa’da 12, Adana, Gaziantep ve Muğla’da 11, Kocaeli’de 10, Mersin’de 9 kadın hak mücadelesi verirken hayatını kaybetti.

    2015 yılı kadın cinayetleri raporu

    Öldürülen her bir kadın kardeşimiz hakları yolunda mücadele ederken, şiddete karşı koyarken öldürülüyor ve yıl yıl ay ay tırmanan kadın cinayeti sayısı, kadınların hak mücadelesi devam ederken devletin ödevlerini ve kadınlara karşı görevlerini yerine getirmediğini gösteriyor. Bir gün dahi kaybetmeden kadın hareketinin tüm talepleri yerine getirilerek gerekli önlemler alınmalı, düzenleme ve uygulamalar yapılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2015 yılı kadın cinayetleri raporu

    Öldürülen kadınlar hem evli hem çocuklu

    Devlet tarafından “kadına şiddete 0 tolerans” söylemine aksi yönde atılan adımlarla, toplumsal refah açısından gerekli ve mümkün olmadığı halde kadını korumadan aileyi korumayı hedefleyen politikalar ilerletilmektedir.

    2015 kadın cinayetleri raporunun ortaya koyduğu tabloda ise öldürülen kadınlar hem evli hem çocuklu. %48’lik tespit edilemeyen oranla beraber öldürülen kadınların %50’si yani yarısının çocuğu vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    %30’luk tespit edilemeyen oranla beraber öldürülen kadınların %43’ü evliydi ve % 14’ü yaşamında en az bir kere evlilik yapmıştı. Kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren 89 kadın, yani öldürülen kadınların % 29’u ise hem evli hem çocukluydu.

    2015 yılı kadın cinayetleri raporu

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow