hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ALES başvurularında son bir hafta | Sınav ücretleri, yeni sınav tarihi

    ALES başvurularında son bir hafta | Sınav ücretleri, yeni sınav tarihi
    expand

    ALES başvurularında son bir haftaya girildi. 27 Eylül 2016 tarihinde başlayan başvurular 10 Ekim'de sona erecek. Sınav ücretlerinde "dekont" konusunda hassas olan ÖSYM, sınava dair önemli açıklamalarda bulundu. Her alanın sınav başarı puanı farklı olduğu için, sistemde hangi öğrenciler kaç puan üzerinden başarı sağlayabilecek? Güzel Sanatlar Bölümü'nü bitiren öğrenciler ALES başvuruları durumundan yararlanabiliyor mu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bugün kendi sitesinde sonbahar ALES başvuruları alımlarını başlattı. Sınav tarihini önceden değiştiren kurum, yeni sınav başvuru kayıt tarihlerini, sınav tarihlerini, sınav ücretlerini, sınav başarı taban puanını kendi sitesinde paylaştı. Sınava dair merak edilenler (sınav ücreti, sınav saati, başvuru son tarihi) soru cevap olarak içeriğimizde

    Sınav başvuruları ne zaman başladı, ne zaman bitiyor?
    ÖSYM sınav başvurularını 27 Eylül'de başlattı. 10 Ekim'de başvurular sona eriyor.

    Sınav ücretleri ne kadar?
    ALES başvurularında sınav ücretini 80 Lira olarak gösterdi. Başvuru hizmet ücreti ise 3 Lira. Şayet ÖSYM şifresini unuttuysanız bunun için 5 Lira ödemeniz gerek. Fotoğrafınız eskidiyse, ücret 10 Türk Lirası. Sınav ücreti ÖSYM'nin kendi sayfasında olan "ÖDEMELER" kısmından ödeyebilirsiniz. İnternet üzerinden ödeme yapılmayacaksa şayet, kurumun belirlediği bankalardan bir tanesine giderek ücret ödenir. Aldıkları dekontu muhakkak saklamaları gerek.

    Sınav tarihi ne zaman?
    20 Ekim'de yapılacak olan sınav ÖSYM tarafından değiştirildi. Yeni sınav tarihi 18 Aralık 2016

    BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

    KILAVUZU GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    Sınav saati süresi?
    Sınav 18 Aralık'ta yapılacak. Sabah saat 09:30'ta başlayan sınav 3 saat sürecek. 12:30'ta sona eriyor.

    Sınav ücreti ödenmezse ne olacak?
    Sınav başvurusu tamamlandıktan sonra ücret ödenmediği takdirde, başvuru kabul edilmeyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SINAV TARİHLERİ DEĞİŞTİ

    Nerelerde sınav olacak?
    Türkiye'nin 81 ilinde ÖSYM'nin belirlediği okullarda sınav olacak. Türkiye dışı olarak da Kırgızistan'ın Bişkek kentinde sınav olacak.

    Sınavda başarı puanı durumu?
    Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca sınavda puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu 2016-SONBAHAR BAŞVURU KILAVUZU 2 sınav sonuçları kullanacaklardır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güzel sanatlar bölümü için şart aranır mı?

    Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, Sınava girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca sınavda puan şartı getirilebilir. Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow